Strokovni direktor UKC Maribor Matjaž Vogrin ob rekordnem dnevu umrlih: “Zdravstveno osebje je na robu izčrpanosti!”

Datum:

Strokovni direktor UKC Maribor Matjaž Vogrin pravi, da je mariborska občina trenutno zelo ogrožena, saj so na drugem mestu po številu okuženih glede na število prebivalcev. Pri tem izraža zaskrbljenost, saj je v tem trenutku odsotnih iz delovnega mesta v njihovi ustanovi kar 887 zaposlenih, med njimi je velik delež okuženih s covidom-19 in tistimi s karantenskimi odločbami, ogromno kadra pa je na bolniškem staležu zaradi izgorelosti. “Še enkrat opozoril, da zdravstveno osebje, ne samo v naši bolnišnici, ampak pravzaprav v vseh bolnišnicah in drugih ustanovah v Sloveniji je na robu izčrpanosti,” je opozoril Vogrin. Na spletni strani e-uprave je na prvi dan testiranja v Veliki Britaniji, v Sloveniji že na voljo spletni obrazec, s katerim lahko državljani izrazijo interes za cepljenje proti covidu-19. Vlogo je mogoče oddati s pomočjo kvalificiranega digitalnega potrdila ali brez, je na novinarski konferenci napovedal minister za javno upravo Boštjan Koritnik.

                   

Vladni govorec Jelko Kacin je dejal, da so ponedeljek opravili 6158 testov na okužbo z novim koronavirusom in potrdili 1627 okužb, delež pozitivnih testov pa je znašal 26,4 odstotka. Po številu okužb trenutno izstopa najbolj jugovzhodni del države, medtem ko jih je bilo v Krškem 79 na novo okuženih, v Novem mestu pa 40. “Močno zaskrbljujoče pa je, da se ponovno krepijo žarišča ob Ljubljani, kjer je 176 novookuženih,” je poudaril in pojasnil, da je bilo v Šmartnem pri Litiji kar 45 novih okužb. Doslej so v Sloveniji potrdili 87.915 okužb z novim koronavirusom, skupaj je umrlo 1862 bolnikov s covidom-19.

V ponedeljek so v bolnišnice sprejeli kar 136 novih bolnikov s covidom-19, medtem ko so v domačo oskrbo odpustili  le 86 bolnikov. Iz bolnišnice je bilo skupno že odpuščenih 4050 bolnikov. V bolnišnicah se trenutno zdravijo 1304 covid-19 bolniki, od tega jih 193 potrebuje intenzivno terapijo. Umrlo je 66 bolnikov s covidom-19, kar je 14 več kot dan prej oziroma je tudi največ doslej v enem dnevu. V domovih za ostarele trenutno beležijo skupno 284 okužb.

Oddelek za intenzivno nego v UKC Ljubljana (Foto: STA)

V tem trenutku desetkrat hujše razmere kot v prvem valu
“Mariborska občina je trenutno zelo ogrožena, saj smo na drugem mestu po številu okuženih glede na število prebivalcev, kar nas zelo skrbi, saj se to pozna z vsakodnevnim pritiskom na hospitalizacije v naši ustanovi,”
pravi strokovni direktor UKC Maribor Matjaž Vogrin. Pravi, da je zaskrbljujoč podatek ta, da je v tem trenutku odsotnih iz delovnega mesta v njihovi ustanovi 887 zaposlenih, kar je izjemno velika številka. Velik del odsotnosti se je zgodilo zaradi okužb s koronavirusom oziroma zaradi karantenskih odločb. Zelo veliko število pa je tudi tistih, ki so v bolniškem staležu zaradi izgorelosti na delovnem mestu. “Tu bi še enkrat opozoril, da zdravstveno osebje, ne samo v naši bolnišnici, ampak pravzaprav v vseh bolnišnicah in drugih ustanovah v Sloveniji je na robu izčrpanosti,” še poudarja.

Želijo si, da bi ta pritisk na bolnišnice v nekem trenutku le pojenjal, zato poziva vse prebivalce, da upoštevajo vse predpise, saj se v nasprotnem primeru bojijo, da bo pritisk na bolnišnice takšen, da ga ne bodo več sposobni obvladati. “V prvem valu je bilo v UKC Maribor obravnavanih 107 pacientov, medtem, ko v drugem valu do zdaj že 1064. Drugi val je že v tem trenutku desetkrat večji. Bojim se, da bo do konca drugega vala teh obravnav vsaj še 500,” je še opozoril in pravi, da jim je uspelo do sedaj intenzivno zdraviti vsakega izmed njih. Medtem so bistveno skrajšali ležalno dobo iz osem na pet dni, bistveno pa se je skrajšala tudi obravnava v intenzivni terapiji.

Za uspešno delo v bolnišnicah je zaslužna tudi uspešna koordinacija med bolnišnicami
“Do sedaj smo opravili približno 1500 do dva tisoč testov med zaposlenimi, ki so pokazali, da je tudi med tistimi, ki nimajo nobenih simptomov, približno pet odstotkov takšnih, ki so v tem trenutku okuženi, kar predstavlja dodatno veliko nevarnost za naše delo,” še dodaja. Poudarja, da je mariborska bolnišnica pod velikim pritiskom, tako kot vse ostale. Veseli ga, da dispečerski sistem premeščanja bolnikov v nekoliko manj obremenjene ustanove deluje. Pri tem izpostavlja učinkovito delo Roberta Carotte, ki skrbi za to distribucijo komunikacije med vsemi bolnišnicami in delo vodje dispečerskega centra Miho Brezovnika. Po besedah Vogrina bi vsi tisti, ki so umrli za covidom-19 lahko živeli še veliko dlje, kljub kakšni pridruženi bolezni ali visoki starosti.

Minister za javno upravo Boštjan Koritnik je predstavil možnost

“Vsi si želimo in prizadevamo, da se cepljenje začne čim prej izvajati tudi v Sloveniji. Da bi zadeve, ko bo do cepljenja prišlo, potekale čim bolj gladko, smo na ministrstvu za javno upravo pripravili enostavno vlogo za zbiranje interesa državljanov za cepljenje proti covidu-19,” je dejal minister za javno upravo Boštjan Koritnik. Cepivo bo najprej na voljo domovom starejših občanov in ostalim zavodom. Seveda bo treba med prvimi zagotoviti zaščito tudi najbolj izpostavljenim delavcem v zdravstvu, kakor tudi prednostnim skupinam kritične infrastrukture.

 

Foto: Vlada RS

Koritnik je pojasnil, da so vlogo za zbiranje interesa za cepljenje pripravili na ministrstvu za javno upravo na prošnjo ministrstva za zdravje in stroke. Oddaja vloge bo po njegovih besedah preprosta, saj zahtevajo le osnovne podatke, vloga pa je brezplačna. Če bo posameznik oddal vlogo s pomočjo kvalificiranega digitalnega potrdila oziroma e-identitete, bo sistem sam izpolnil večino podatkov v obrazec iz uradnih evidenc.  Trenutno je možno digitalno potrdilo urediti na pošti, po besedah Koritnika pa so državljani v zadnjih mesecih pokazali vse večje povpraševanje zanj. Brez uporabe svoje e-identitete pa bo posameznik moral vlogo izpolniti ročno. Ob tem je pozval vse, ki bodo vlogo izpolnjevali, naj bodo previdni pri točnosti podatkov.

Foto: Vlada RS

Po uspešni oddaji vloge bo posameznik prejel v svoj elektronski poštni predal potrdilo o oddani nameri za cepljenje. Če bo v vlogo vnesel tudi telefonsko številko, pa bo od NIJZ prejel tudi SMS sporočilo. Koritnik je poudaril, da je zaenkrat namen zbiranja teh vlog le v preverjanju interesa za cepljenje in informiranju teh prebivalcev o nadaljnjih postopkih. Pravi, da se bo stroka kasneje odločala o morebitnih sklepih ali bo preko tega sistema zainteresirane uvrščala na sezname cepljenja ali morebitne prioritetne liste. “Vsebinska obvestila bodo prihajala s strani NIJZ,” še obrazloži.

Ministrstvo za javno upravo že tehta možne dodatne rešitve za pridobitev kvalificiranega digitalnega potrdila
Kvalificirano digitalno potrdilo je trenutno mogoče dobiti le osebno na upravnih enotah in na poštah. Po besedah Koritnika že intenzivno razmišljajo tudi o drugih načinih za pridobitev potrdila, denimo prek videokonferenčne identifikacije, kot jo poznajo v nekaterih drugi državah, ali z vključitvijo drugih vložnih točk. O tem, da cepljenje proti covidu-19 potrebujejo predvsem starejši, ki v manjši meri uporabljajo oziroma poznajo e-upravo, pa je dejal, da bodo spremljali odzive pri vlaganju interesa ter tudi težave. Tako bodo po potrebi prilagodili možnost glede oddaje interesa.

Sara Rančigaj

 

Sorodno

Zadnji prispevki

Černač: Slovenija je izgubila vso verodostojnost

Po medijskem razkritju zaušnice, ki jo je Evropska komisija...

[Video] Divji zahod: Kompilacija posnetkov, kako se je Vučić lotil volitev

Prejšnjo nedeljo so v Srbiji potekale lokalne volitve, na...

To je ženska, ki je spala s 300 osebami na leto, petimi na dan, mama jo podpira!

Annie Knight je obogatela z ustvarjanjem vsebin za odrasle....

Zmaga? Ne. Moralni poraz brez primere v zgodovini!

Evropske volitve so sicer pokazale prevlado Janševe stranke, ki...