Strokovnjaki so si enotni: navedbe iz Janševega zapisa o vojni z mediji žal držijo!

Datum:

Zapis predsednika vlade Janeza Janše o vojni z mediji je sprožil burne odzive v javnosti, predsednica levičarskega Društva novinarjev Slovenije Petra Lesjak Tušek govori celo o ščuvanju proti novinarjem, spodkopavanju kredibilnosti medijev in o poniževalnem tonu v Janševem zapisu. Za komentar smo prosili strokovnjake Matevža Tomšiča, Edvarda Kadiča in Staneta Grando. Ti ugotavljajo, da vsebina Janševega zapisa žal drži in opozarjajo na pristranskost slovenskih medijev ter odsotnost pluralnosti v našem medijskem prostoru.

Predsednik vlade Janez Janša je na spletnih straneh vlade ta teden objavil daljši zapis o vojni z mediji, ki ga opiše kot basen o nas, žabah, skuhanih v mlačni vodi, ter grožnjah s smrtjo. V njem z lekcijo iz zgodovine ponazori, da je strah pred mediji močnejši od njihove dejanske moči, kritičen pa je do monopolne moči posameznih medijev in nepluralnosti v slovenskem medijskem prostoru. Zapis, ki je sprožil burne odzive, si lahko v celoti preberete tudi na naših spletnih straneh:

Navedbe iz Janševega zapisa, tako kot iz “depeše” žal držijo
Za komentar Janševega zapisa in situacije smo prosili strokovnjake. “Na prvi pogled je takšno kolumnistično nastopanje in komentiranje stanja v družbi s strani predsednika vlade precej nenavadno. Za mnoge celo povsem neprimerno,” je uvodoma za spletni portal Nova24TV povedal medijski in politični analitik Matevž Tomšič, ki je nato opozoril: “Vendar situacija v Sloveniji, sploh kar zadeva medijski prostor, nikakor ni normalna. Tako lahko za Janšev zapis rečemo podobno kot za razvpito ‘depešo’, poslano Svetu Evrope, da mnoge ugotovitve, ki jih vsebuje, žal držijo.”

Predvsem gre po Tomšičevih besedah za “izrazito nepluralnost medijskega prostora, kjer je večina medijev bolj kot neodkrito naklonjenih levi politični opciji, ali, če stvar obrnemo, negativno nastrojenih do vseh, ki nasprotujejo tej opciji.” Najbolj očitno se to po njegovih besedah izraža v odnosu do aktualne vlade, ki je navkljub uspešnemu soočanju z epidemijo koronavirusa deležna stalnih medijskih napadov, medtem ko so dominantni mediji levim vladam večinoma ‘gledali skozi prste’.

Matevž Tomšič (Foto: STA)

Vsebina zapisa ustrezna, kraj objave pa vrhunska izbira, saj je bila k branju “prisiljena” širša javnost
Za mnenje smo prosili tudi analitika in strokovnjaka za govorico telesa Edvarda Kadiča, ki se mu Janšev zapis s stališča vsebine zdi ustrezen. Kraj objave se mu za tak tekst ne zdi ravno običajen, taktično pa je mesto objave po njegovem mnenju naravnost vrhunska izbira: “Janša je tako dobesedno ‘prisilil’ k branju in presoji o vsebini tudi tisti del javnosti, ki bi ta tekst sicer namerno ali nenamerno spregledali, če bi bil npr. objavljen zgolj na spletnih straneh stranke SDS.”

Edvard Kadič (Foto: Nova24TV)

Tudi Šarec je kot talec Janše, kot del vojskujočih medijev pod nadzorom Foruma 21
V vojni z Janšo so samo mediji “plavega” oziroma časopisje, ki ga nadzira Forum 21 in mlajši del televizijcev, skratka tisti, ki delajo v interesu njegovega kapitala, pa meni zgodovinar in pobudnik gibanja Glasno Stane Granda: “Izbira ali vojno sprejeti ali ne, ne obstaja. Izhajati je treba iz pravice do javne besede, svobode govora, moči dejstev, skratka, žabo je treba dokončno skuhati ali pa bo ta skuhala vse nas. Demokracija mora biti zaveznik in moč!”

Ravnanje Marjana Šarca po besedah Grande kaže na dobesedno obsedenost z Janšo: “Je njegov talec kot del vojskujočih se medijev, ki sicer ničesar ne vidijo in ne slišijo. Poglejmo samo odnos do ponosa Titove Jugoslavije, Gorenja, kamor je sistematično vodil tuje državnike. Gre za iracionalno aktivnost nasprotnikov slovenske osamosvojitve in demokracije, ki je sposobna vsega.” Verjetno to velja tudi za njegovega duhovnega očeta, ki je znan po doslej nepreseženi politični krutosti v slovenski zgodovini. “Poglejmo samo, kako je izrabil govorjenje o spravi, da se je rešil starih ‘kameradov’,” je še povedal Granda in dodal, da mu je koronavirus preprečil ponovitev nove tovrstne lumparije.

Foto: STA

Medijski protagonisti v Sloveniji ne premorejo nobene samoreflektivnosti
Kot omenjeno, je Janšev zapis sprožil burne odzive s strani nekaterih medijev, predsednica levičarskega Društva novinarjev Slovenije Petra Lesjak Tušek je na Radio Slovenija govorila celo, da gre za ščuvanje proti novinarjem, spodkopavanje kredibilnosti medijev in za poniževalen ton v Janševem zapisu.

“Neverjetno je, kako malo samoreflektivnosti premorejo slovenski medijski protagonisti,” ugotavlja Tomšič in dodaja, da v njihovih vrstah vlada prepričanje, da morajo biti izvzeti iz kritike: “Na eni strani se samopoveličujejo, češ kako pomembno poslanstvo opravljajo, na drugi strani pa samopomilujejo, češ kako jih ‘grda’, desna, kakopak, politika stalno napada.” Realnost je po njegovih besedah precej drugačna.

“Glede na to, da je Janša v zapisu nagovoril pozicijo moči, ki so si jo mediji po njegovem sami vzeli in nakazal tudi pot za rušenje tega položaja, se mi zdijo takšne reakcije normalne,” pa meni Kadič, ki se mu reakcije predsednice DNS ne zdijo najbolj smotrne. Uporaba tako močnih besed v odzivih daje napadom žal še večjo težo, kot da gre za življenje ali smrt. Poleg tega po Kadičevih besedah slabi videz kredibilnosti napadenega, češ da predsednica DNS ne argumentira, temveč zgolj politizira o napadih in posledično celo odpira polje nekakšni avtocenzuri novinarjev, ki se v prihodnje zaradi strahu, da ne bi delovali pristransko prav zaradi pretiravanja pri teži celotne zadeve v lastnih novinarskih vrstah, raje odpovedujejo ostrini svojih prispevkov.

Društvo novinarjev Slovenije (Foto: STA)

Mediji v Sloveniji, ki vladi niso dali niti 100 dni miru, po oceni strokovnjakov izrazito pristranski
Na splošno pri poročanju medijev v Sloveniji Tomšič opaža, da se namesto nepristranskosti in resnicoljubnosti v slovenskem medijskem prostoru krepijo ideološki radikalizem, politični aktivizem in hujskaštvo.

“V splošnem sem pričakoval nekoliko več prizanesljivosti v prvih 100 dneh vladanja,” je glede poročanja medijev opozoril Kadič, ki ga je posebej presenetila RTV Slovenija, ki si je dovolila zdrs v precej odprt konflikt z novo vlado. “Ko so obiski ministrov v oddajah bolj podobni gladiatorskim igram in naslednji dan v odzivih na oddaje ne spremljaš odzivov na vsebine temveč ocene kdo je koga ‘premagal’, težko govoriš o nepristranskosti,” pojasnjuje. Vseeno pa, glede na veliko število kakovostnih profesionalcev na RTV verjame, da bo takšno stanje kmalu preteklost in s tem tudi potreba po opozarjanju na način, kot je to storil Janša v svojem zapisu o “vojni z mediji”.

“V bistvu ne gre za vojno z mediji, gre za dokončno fazo slovenske osamosvojitve in demokratizacije. Žal v senci pandemije, ki je lahko ključna pomoč ali pa ‘peta kolona’,” je še izpostavil Granda.

Rok Krajnc

Sorodno

Zadnji prispevki

Pogačar je nesporni kralj toura!

Slovenski kolesarski zvezdnik Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) je...

Z Bidnom je konec

Predsednik Joe Biden je danes popoldne sporočil, da odstopa...

[Video] Jelinčič: Maljevac, strokovnjak za lizanje riti, pripravlja nov priročnik

"Govori se, da na levi strani političnega prostora gospod...