Slovenska pravnica Verica Trstenjak prejela avstrijsko odlikovanje častni križ za znanost in umetnost

Datum:

Profesorica in nekdanja generalna pravobranilka na Sodišču EU Verica Trstenjak je za znanstvene zasluge na področju evropskega prava in kot priznanje prispevka za poglobitev odnosov med Avstrijo in Slovenijo prejela avstrijsko odlikovanje. Predsednik Alexander Van der Bellen jo je odlikoval s častnim križem za znanost in umetnost I. reda.

                   

Univerzitetni profesorici prava Verici Trstenjak je odlikovanje ob prisotnosti državnega sekretarja na slovenskem ministrstvu za zunanje zadeve Toneta Kajzerja danes podelila avstrijska veleposlanica v Sloveniji Sigrid Berka. Slovesnost v prostorih avstrijske rezidence v Ljubljani je zaradi omejitev, povezanih s pandemijo covida-19, potekala v najožjem krogu, so sporočili z avstrijskega veleposlaništva.

Veleposlanica je poudarila, da smo tokrat priča prav posebni povezavi med našima državama na področju znanosti, saj da je avstrijski predsednik odlikoval mednarodno priznano strokovnjakinjo za evropsko pravo, ki predava na pravnih fakultetah v Sloveniji in Avstriji in je kot takšna še posebej dragocen vezni člen med državama.

Trstenjakova je bila od leta 2006 do leta 2012 generalna pravobranilka na Sodišču Evropske unije in s tem do sedaj edina predstavnica Slovenije na tem položaju. Med letoma 2004 in 2006 je bila tudi sodnica na Splošnem sodišču EU. Do leta 2018 je bila profesorica za evropsko pravo na Pravni fakulteti Univerze na Dunaju. Trenutno je profesorica za evropsko pravo na magistrskem programu Univerze na Dunaju in na Pravni fakulteti Univerze Sigmunda Freuda na Dunaju. Poleg tega poučuje tudi na poletnih visokošolskih tečajih v Salzburgu, Stroblu in Alpbachu. Kot gostujoča profesorica že vrsto let predava na različnih avstrijskih inštitucijah. V Sloveniji evropsko pravo predava na univerzah v Ljubljani in v Mariboru ter na Evropski pravni fakulteti. Od leta 2013 je Trstenjakova članica uprave Instituta za Podonavje in Srednjo Evropo ter od leta 2017 upravnega in izvršilnega odbora Agencije EU za temeljne pravice.

Cenjena zaradi izjemnega znanja
Kot poudarjajo na avstrijskem veleposlaništvu, je bila Trstenjakova že ves čas svojega študija povezana z Avstrijo. Na Univerzi na Dunaju je pripravljala svoj doktorat, pozneje je kot državna sekretarka za znanost pripravljala pot za nov bilateralni sporazum na področju znanosti med Avstrijo in Slovenijo. Veliko je prispevala k boljšemu sodelovanju in tudi poznavanju pravnih sistemov obeh držav in tudi za njuno prepoznavnost v EU.

Na podlagi njenega izjemnega strokovnega znanja, njenih strokovnih prispevkov in razprav ter mednarodnih izkušenj je profesorica dr. Verica Trstenjak cenjena in spoštovana tako v Avstriji kot Sloveniji,” so zapisali in dodali, da si v tem smislu skozi vse svoje delo odločno prizadeva za medsebojno znanstveno povezanost in sodelovanje.

Rok Krajnc

Sorodno

Zadnji prispevki

Pripadniki ISIS v ruskem zaporu zajeli dva paznika

Ruska tiskovna agencija TASS poroča o krizni situaciji v...

Černač: Slovenija je izgubila vso verodostojnost

Po medijskem razkritju zaušnice, ki jo je Evropska komisija...

Na “mavrični maškaradi” tudi LGBTQ+ sekcija za Palestino

Včeraj se je s povorko po ulicah prestolnice zaključil...

SDS: Poraz vladajoče koalicije na evropskih volitvah bo še povečal njeno nesposobnost

Slovenska demokratska stranka je na seji sveta SDS opravila...