Štrukelj zase vedno pobere le smetano, za tiste najbolj potrebne ostanejo le drobtinice

Datum:

Glavni tajnik Sviza Branimir  Štrukelj sicer trdi, da v Svizu nimajo nič proti zvišanju plač zdravnikov – dejanja pa govorijo drugače – predstavniki petih sindikalnih central so namreč na ustavno sodišče vložili zahtevo za ustavno presojo 48. člena PKP10, ki govori o plačah zdravnikov in zobozdravnikov. Kakorkoli, bliža se čas volitev in po preteklih izkušnjah sodeč, je to tisti čas, ko sindikalist Štrukelj najraje skliče stavko. Ne glede na to, ali ima za to nek tehten razlog ali pač ne. Tokrat mu gre v nos dogovor, da bodo zdravniki prejeli višje plače, po njegovih besedah naj bi bili zaposleni v šolstvu prav tako na koncu z močmi. Vendar pa se je do sedaj večinoma izkazalo, da tistim, ki bi več denarja najbolj potrebovali, Štrukelj nameni zgolj drobtinice – smetano seveda obdrži zase.

                   

Spomladi 2018 so v Dnevniku zapisali: Ta vesela stavka Sviza ali Štrukelj se ženi? “Pa smo zopet tukaj: nova stavka Sviza, isti obrazi, iste zgodbice in ista sprenevedanja. Borimo se za najslabše plačane v skupini J, nismo jih pozabili in podobne floskule, ki jih glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj kot vroče žemljic prodaja že…je pa bodo res že desetletja. A je to mogoče,” so takrat še pripomnili. Leto poprej so si namreč sindikati izborili okoli 70 milijonov. Ob tem je Štrukelj za najslabše plačane poklice izpogajal manj kot 20 milijonov – namenil jim je torej le drobtinice, zase pa seveda zadržal smetano. No, ampak to mu še ni bilo dovolj, zahteval je še več in vlada mu je na neki točki za njegove poklice ponujala skoraj dvakrat več, ko je bilo najprej namenjeno vsem skupaj – vendar dogovora ni želel skleniti in napovedal stavko. Darja Vrečko iz Sindikata uslužbencev plačne skupine J (SUPSJ) se je takrat spraševala, zakaj Štrukelj nenehno spreminja zahteve in zakaj se ne drži niti dogovorov, ki jih z vlado podpiše sam. “Ker si želi stavke in medijske pozornosti. Ker želi biti del predvolilne zgodbe in s svojim do delavcev neodgovornim ravnanjem zadovoljevati svoje lastne ambicije,” je odgovorila na svoje vprašanje – in do enakega spoznanja bi lahko prišli tudi tokrat. Volitve so pred vrati in veseli sindikalist se spet ženi.

Dogovor premierja Janeza Janše, da bodo zdravniki prejeli višje plače, je vznemiril sindikate po vsej državi – kar je sicer precej žalostno. Vemo, da so bili ravno zdravniki zadnji dve leti najbolj na udaru epidemije, pestijo pa jih seveda tudi druge težave, kot je na primer pomanjkanje družinskih zdravnikov – zaradi česar mora marsikateri od njih delati precej več. Tako je Štrukelj, ki je glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije, sporočil, da se bodo naslednji teden odločali o splošni stavki v  vzgoji in izobraževanju. Če ne bodo dosegli uresničitev zahtev, bo stavka potekala 9. marca. Štrukelj zahteva zvišanje plač vsem zaposlenim in plačilo dodatnega dela zaradi epidemije. Koliko dodatnega dela imajo učitelji zaradi epidemije, je sicer vprašljivo. Pogosto je namreč opaziti, da so si učitelji prej olajšali delo kot kaj drugega. A Štrukelj opozarja, da naj bi bili zaposleni na koncu z močmi. Zvišanja plač pa ne zahteva le za strokovni kader, ampak tudi za hišnike, čistilke, kuharje in druge – torej za tiste, ki jim na koncu ponudi le drobtinice.

Napoved stavke leta 2018 (Foto: STA)

Na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport so se na navedbe Sviza že odzvali in poudarili, da si že od prvega dneva epidemije prizadevajo za varno in zdravo učno okolje – tako za zaposlene kot udeležence izobraževanja. “Na ministrstvu ves čas aktivno in redno sodelujemo z vzgojno-izobraževalnimi zavodi in jim pomagamo pri reševanju dilem in izzivov, povezanih z izvajanjem ukrepov za preprečevanje širjenja virusa ter tudi z izzivi glede odsotnosti zaposlenih in izvajanjem izobraževanja,” so bili jasni. Ker se zavedajo, da se šole in zavodi soočajo z velikim številom odsotnih strokovnih delavcev, posledično pa so obremenitve tistih, ki ostajajo na delovnih mestih, toliko večje, je ministrica Simona Kustec podpisala tudi dodaten sklep, s katerim se zagotavljajo še dodatna sredstva za plačilo nadomeščanj, v skupni vrednost 2 milijona evrov. “Skladno s sprejetim sklepom Vlade Republike Slovenije, dne 3. 2. 2022, bo Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport aktivno sodelovalo tudi preko vladne pogajalske skupine za pogajanja in usklajevanja z reprezentativnimi sindikati,” so napovedali. Štrukelj seveda meni,  da gre za drobiž – jasno, saj vemo, da so njegova pričakovanja za doto ob ženitvi običajno precej višja.

Sara Bertoncelj

Sorodno

Zadnji prispevki

V soboto bodo po Sloveniji potekale maše za domovino. Tudi v Mariboru

V soboto, 22. junija bodo po različnih cerkvah po...

Izginila brez sledu, nazadnje so jo videli v nedeljo ob Kolpi

Od nedelje, od 16. ure, je pogrešana Nuša Krhin...

Na tekmi s Srbijo se bo srečala balkanska naveza Vučić, Golob in Janković

Ob robu evropskega nogometnega prvenstva in pred četrtkovo tekmo...

Zgodba dveh digitalnih Slovenij

Prejšnji minister za digitalno preobrazbo v Janševi vladi je...