Strupeni koktejl: Prodajalec jedrske energije bi zeleno stranko razvpitega Jureta Lebna iz afere “maketa”

Datum:

“Čudežni deček energetike” s pregrešno visoko mesečno neto plačo – 18 tisočakov v državnem podjetju – Robert Golob, se prav zares podaja v politiko. Vendar pa svoje stranke ne ustanavlja, ampak prevzema “zeleno stranko” Z.Dej Jureta Lebna, najslabšega okoljskega ministra, ki je med drugim zaslovel po škodljivih projektih, kot je Magna v Hočah. Še bolj razvpit primer pa je afera “maketa” drugega železniškega tira, zaradi katerega je odstopil. Šlo je za pregrešno drag projekt, ki je bil, namesto za 60 izveden za 133 tisočakov. Levičarji res znajo z javnimi sredstvi. To, kar je bila Anja Kopač Mrak za socialno politiko s svojimi potratnimi študijami (in brez enega doma za starejše ali negovalne bolnišnice), to je Leben za čisto okolje. 

                   

Pa res drži rek “trije Slovenci, pet strank”. Vsaj za levi politični pol. Že tradicionalno se pred volitvami obeta “naraščaj”, politične opcije se kajpak množijo kot “zajci” ali “gobe po dežju”. V šali bi lahko rekli, da “ima Kučan mlade”, in da je rodoviten še na stara leta. Vsi njegovi dosedanji podvigi, vključno s terensko podporo pouličnim anarhistom (politkolesarjem), so se sicer izjalovili. Bo vsaj dražgoški “blagoslov” zadostoval za uspeh levega pola na aprilskih volitvah?

Po poročanju STA se je “čudežni deček slovenske energetike” Robert Golob zares seli na politični parket. Svoje stranke pa ne ustanavlja, ampak naj bi prevzel kar obstoječo stranko Zelenih dejanj (Z.dej) Jureta Lebna. V prihodnjem tednu namerava na kongresu prevzeti njeno vodenje in postati novi predsednik. Glede ohranitve sedanjega imena pa se bodo odločali delegati. Prevzemu že obstoječe in registrirane stranke botruje časovna stiska. Stranka namreč mora zato, da bi nastopila v vseh volilnih okrajih, pridobiti kar 88 ustreznih kandidatov.

Foto: STA/Twitter

Glede podrobnosti Golob ostaja redkobeseden, so pa v stranki navedli, da jih vodi načelo sodelovanja, zato naj bi bili odprte za vse tiste, ki so jim blizu svoboda, strpnost, demokracija in spoštovanje. Verjamejo tudi v povezovanje, s tem prepričanjem pa se odpravljajo tudi na bližajoče se parlamentarne volitve. Še pred tem naj bi se stranka “prelevila” v politično platformo z namenom povezovanja naprednih političnih sil za skupen nastop na državnozborskih volitvah.  V prihajajočih tednih pa nameravajo v stranki izvoliti novo vodstvo.

Leben je sodeloval pri več okoljsko spornih projektih, denimo Magna v Hočah
Spomnimo: Stranka Z.Dej vse doslej ni doživela nekega političnega preboja, čeravno ni “od včeraj” in navkljub izrecni medijski podpori. Še bolj pa vzbuja skrb njena slaba politična karma. Njen prvi obraz je Leben, v preteklosti udeležen v več spornih okoljskih zadevah (Magna, gradnja kanal C0). Nekdanji minister v Šarčevi vladi je ponudil odstop ob razkritju afere maketa. Novinar Bojan Požar je pred meseci že razkril, da so po njegovih informacijah Lebnovi politični igralci Klemen Boštjančič, Matej Narat in Borut Jamnik.

Kralj gospodarske hobotnice Borut Jamnik Foto: STA

Potem pa se najde nek Leben, eden najslabših okoljskih ministrov v Sloveniji, ki naj bi ustanavljal neko ekološko stranko,” je že pred časom o Lebnovi stranki za Domovino povedal kolumnist Mladine dr. Bernard Nežmah. Prav Leben bi moral pojasniti veliko škodljivih okoljskih projektov, pri katerih je sodeloval. Najbolj znan je primer tovarne Magna v Hočah, ki so jo postavili na najboljši kmetijski in zaščiteni zemlji. Prav tako ga menda ni bilo slišati glede zastrupljanja Anhovega in doline Soče. In kot takšen bi se šel okolju naklonjeno “zeleno politiko”.

Levičarji so z denarjem res rahločutni: Potrošijo ga za študije in makete, še preden se obrne prvo lopato
Seveda pa je najbolj v nebo vpijoča že omenjena afera “maketa” za drugi železniški tir. Kot je znano, je zavrnil cenejši projekt podjetja RPS d.o.o. v vrednosti 60.851,16 evrov in se odločil za mnogo dražjega – podjetja ART REBEL 9 d.o.o. v višini 133.590,00 evrov. To, kar je bila svoj čas zloglasna Anja Kopač Mrak na področju socialne politike, ko je denar na veliko trošila za potratne študije, namesto za gradnjo bolnišnic in domov za starejše, to je Leben za okoljsko politiko. Levičarji res znajo z javnim denarjem.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Fenomen Prebilič: Ali stari botri že tlakujejo pot “novemu obrazu”?

Ali se je na letošnjih evropskih volitvah že začel...

Evropsko sodišče: Evtanazija ni človekova pravica!

"Evropsko sodišče za človekove pravice: Medicinska zastrupitev bolnih in...

Ministrica do roka razdelila “hudičevo” malo računalnikov – Zgolj 666 od 10 tisoč

Ministrici za digitalizacijo zadeve uhajajo iz rok. Poziv za...

GZS opozarja vlado: zaradi stavke upravnih enot trpi gospodarstvo

Stavkovni val, ki se je razpasel po državi (vpričo...