Študentska skupina Povezani: Za vandalizem po študentskem kampusu pokazala na krivca – Radio Študent

Datum:

Študentska skupina Povezani, ki z organizacijo dogodkov različnih panog združuje študente Univerze v Ljubljani, je konec tedna ostro obsodila uničevanje javne študentske infrastrukture Študentski kampus s strani levičarskih skrajnežev. “Žalosti nas dejstvo, da Radio Študent 89,3 MHz in njihova študentska fronta širi sovraštvo in nestrpnost do vseh, ki delamo za boljši študentski jutri in razvijamo kritično misel do ekstremizma in vseh, ki želijo spodkopavati demokratična načela. Skupini Modro za študente pa v resen razmislek, komu namenjate javni študentski denar, s katerim se uničuje javna študentska infrastruktura,” so kritično zapisali glede Radia Študent, katerega predstavniki v petek niso manjkali na protivladnem protestu.

Povezani so s svojim odzivom izrazili prepričanje, da so Radiu Študent padle maske. “Dragi Radio Študent! Včeraj niso maske padle samo vaši najboljši prijateljici Levici, ampak tudi vam. Pokazali ste svoj pravi obraz tudi nam študentom. Ste navadni vandalisti, uničevalci sistema in očitno tudi tuje lastnine brez razloga.” 

Upajo, da kazen ne bo izostala
Glede na vaše prispevke pa ste tudi buliji, saj izvajate psihično in več kot očitno tudi fizično nasilje nad študentsko lastnino, študentskimi funkcionarji in študentskimi pravicami,” so kritično navedli Povezani in glede Radia Študent zatrdili, da “so jasno in glasno kršili javni red in mir in pomagali zagrešiti kaznivo dejanje poškodovanja študentske lastnine”. Poudarili so, da upajo, da jih bo država vsaj oglobila s predpisano kaznijo 200 evrov. “Čeprav bi si nekateri zaslužili tudi tistih zagroženih 5 let zapora, saj nekateri očitno potrebujete čas za razmislek in refleksijo svojih dejanj, ki so več kot očitno v nasprotju z pravnim redom in sožitjem ter sobivanjem v državi.”

Radio Študent pozvali, da naj odidejo stran od študentskega organiziranja
“Spremenite ime in odidite stran od študentskega organiziranja saj z uničevanjem študentske lastnine in več kot očitnim napadom na študentski center niste in nikoli ne boste del študentske zgodbe, ki se zavzema za boljši študentski jutri!,” so pri Povezanih zapisali kritično glede Radia Študent. Radio Študent je v odzivu na trditve Povezanih zatrdil, da naj bi šlo za lažne obtožbe. “Preseneča in žalosti nas, da so v času, ko je Radio Študent surovo napaden od ministrstva za kulturo, svoje puščice proti nam sprožili še predstavniki naših ustanoviteljev. Namesto podpore smo tako deležni neosnovanih očitkov in klevetanja. Trditve predsednika ŠOU v Ljubljani, Klemna Petka, da so sodelavci Radia Študent spodbujali k nasilju in uničevanju Kampusa, so neresnične, žaljive, nesramne in predvsem zlonamerne.”

Vodstvo radia je sporočilo, da odločno zanika vpletenost v organizacijo pohoda ter zavrača odgovornost za domnevno nasilništvo in uničevanje lastnine. Zasedba naj bi se po njihovih besedah dogodila na poziv Študentske fronte. “Predstavnik Radia Študent je na protestu spregovoril o stiskah medijev in Kampusa ni niti omenil, kar lahko potrdi vsaj 10 tisoč očividcev. Še več, zdi se, da Klemen Petek kot predstavnik ljubljanske študentske organizacije izkorišča situacijo za prekinitev dialoga tako z Radiem Študent kot s širšo angažirano študentsko skupnostjo, ki se je protesta udeležila in opozorila na žalosten položaj študentske populacije.” Potem ko so pri Radiu Študent napovedali, da bodo raziskali pravne možnosti, da zaščiti dobro ime svojih novinarjev in urednikov, so Povezani poudarili, da stojijo za svojo izjavo in da bo uradnim organom prepuščeno, da presojajo resničnost trditev. “Preiskava je še v teku.”

Njihova nenaklonjenost aktualni oblasti je očitna
Udeležba predstavnikov Radia Študent na petkovih protivladnih protestih niti ne čudi toliko, saj so že v preteklosti dali vedeti, da so naklonjeni petkovim politkolesarjem. Z velikim odobravanjem so namreč delili posnetke shodov, kjer se grozi s smrtjo in ignorira vse nasvete stroke za ohranjanje socialne distance. Čeprav jih ni bilo nikjer, ko so se gradili najbolj umazani projekti, so se z zapisi prelevili tudi v prave naravovarstvenike. Stopili so namreč v bran protestnikov, ki so stopili v bran predloga spremembe zakona o ohranjanju narave in ob tem pripisali: V senci afere maske se dogaja prava kraja, kraja narave!” #OFFsajd o škodljivem predlogu sprememb Zakona o ohranjanju narave.” 

Največje dno so pri Radiu Študent dosegli, ko so preko družabnega omrežja Twitter pod objavo Vlade Republike Slovenije zapisali: “Smrt janšizmu!”. Glede na to, da je na posnetku predsednik vlade Janez Janša zgroženo razlagal, kako se na petkovih protestih javno grozi s smrtjo, je bilo na podlagi tega očitno, da jih obsodba kaznivega dejanja moti.

Nina Žoher

Sorodno

Zadnji prispevki

Vzporedne volitve na Hrvaškem kažejo na močno zmago desnosredinske HDZ

Izidi vzporednih volitev na Hrvaškem kažejo na prepričljivo relativno...

[Analiza] Grozljivi zunanjepolitični pogledi mednarodnega pravnika

Danilo Türk je eden največjih skrajnežev v slovenski politiki...

Janša: Vladno posnemanje Jankovića je nevarno in vodi v diktaturo

"Kar se tiče spoštovanja Poslovnika DZ in procedur v...

Je direktor NPU na pričanju izkrivljal resnico?

Darko Muženič se je lahko vrnil na mesto direktorja...