Študija razkriva nevarne dolgoročne posledice covida-19

Datum:

Znanstveniki so odkrili neposredno povezavo med odpovedjo ledvic in koronavirusom. Covid-19 namreč neposredno okuži celice in lahko povzroči hude poškodbe ledvic. Študija potrjuje, da je resna okužba povezana z odpovedjo organov. 

Ugotovitve študije so bile objavljene v znanstveni reviji Cell Stem Cell v petek. Skupina raziskovalcev je potrdila, da lahko covid-19 povzroči resne zaplete, če okuži bolnikove ledvice. Koronavirus namreč neposredno okuži ledvične celice in je povezan s tubulno-intersticijsko ledvično fibrozo, kar je bilo potrjeno na podlagi vzorcev, odvzetih pacientom, poroča RT

V študiji sicer priznavajo, da se odpoved ledvic pogosto opaža pri osebah med prestajanjem koronavirusne bolezni oziroma pri tistih, ki so jo že prebolele, vendar pa doslej ni bilo povsem jasno, ali gre za neposreden učinek tega virusa. Za ledvično fibrozo je značilna tvorba brazgotinskega tkiva v organu in lahko na koncu privede do dokončne odpovedi ledvic. Doslej je sicer že veljalo, da lahko koronavirus poškoduje pljuča.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

[Video] Izraelski zunanji minister: EU naj takoj sankcionira Iran!

Iranska revolucionarna garda je pred obalo Združenih arabskih emiratov...

Šestim novinarjem odpoved pogodb, Martić nadaljuje Golobove čistke

Še šestim izkušenim novinarjem in urednikom RTV Slovenija –...

[Video] Poslanec sovražne “Svobode” poslanske kolege označil za sodrgo

Poslanec Gibanja Svoboda Aleksander Prosen Kralj zase pravi, da...

[Ekskluzivno] Milović razkriva, kako je Čeferin pripravljen izdati svoje najbližje

Boris Tomašič je v tokratni ekskluzivni oddaji gostil Miloša...