[Video] Intervju z Janezom Janšo in njegovo ženo Urško, kot ga še niste videli! O vzgoji otrok in izgubljenem zaročnem prstanu

Datum:

Predsednik slovenske vlade in njegova žena sta v oddaji Jutro na Planetu spregovorila o začetkih svoje ljubezni, pa tudi o izgubljenem zaročnem prstanu in poroki. V nadaljevanju sta se dotaknila tudi malo težjih tematik, kot je situacija s covidom-19, in kakšni so po njunem mnenju največji čudeži ter inovacije. Na koncu sta odgovorila še na vprašanja, vezana na družinsko življenje, pri čemer Janša poudarja pomen naučiti otroka, kako oceniti, ali je nekaj prav ali narobe. Po drugi strani pa si Urška želi, da bi bila otroka prijazna in spoštljiva. “Jaz se zelo trudim, da bi fanta imela spoštljiv odnos do vseh in se o tistih, s katerimi se ne strinjamo, doma ne pogovarjamo na nespoštljiv način. Jaz si zelo želim, da bi bila fanta prijazna, vesela, da bi imela rada življenje in bila spoštljiva do vseh ljudi, tudi do drugačemislečih, in da imata spoštovanje do nekih institucij in funkcij,” je še na koncu sklenila Bačovnik Janša.

Predsednik vlade Janez Janša in njegova soproga Urška Bačovnik Janša sta med gostovanjem v oddaji Jutro na Planetu razkrila nekaj podrobnosti svoje zveze, med drugim tudi, kako se je ta začela. Kot pravi Janša, mu je ob prvem pogledu na Urško rojilo marsikaj po glavi, spoznala pa sta se v hribih med plezanjem. “Hribi so tisti, ki so naju združili,” je poudaril Janša, “ko gre za vez med dvema, mora obstajati polje, kjer se njuni interesi prekrivajo. Pri nama je eno od teh polj zagotovo ljubezen do gora, morda v začetku celo odločilno.”

Foto: zajem zaslona Siol

Zgodba, ki je krožila v javnosti, da naj bi se Janša v hribih poškodoval, na pomoč pa naj bi prihitela Urška, po besedah obeh ne drži. “Obstaja neka druga zgodba, pa je ne bi razlagal,” je dejal Janša. “Res je, začela sva se spoznavati v hribih pač med plezanjem. Nekako je bilo naključje, da sva imela skupne prijatelje in da smo se nekako skupaj spravili na skupne plezalske podvige,” je dejala.

Foto: Facebook

Njune prve skupne plezalne ture se zelo dobro spomni. Tista smer je bila zanjo nekoliko prelahka, ampak si je rekla, mogoče pa je izziv zaradi orientacije. “Potem so mi sicer njega zaupali v navezo in mi rekli, veš ti ga moraš čuvati, on je predsednik vlade,” je dejala. Potem sta se celo pot nekoliko grdo gledala, ker ga je Urška imela na izjemno kratko, Janez pa se s tem ni strinjal. “Ampak je bil zelo lep plezalni dan,” je ocenila.

Foto: zajem zaslona Siol

Urška je razkrila tudi nenavadno zgodbo o zaročnem prstanu. “Ta prstan sem kot mnogo svojih stvari izgubila, to se je zgodilo v hribih med plezanjem, ko sem ga spravila v žep,” je povedala, “nato pa sva čez nekaj mesecev šla prvič skupaj na Kofce. Tam se je na parkirišču Janez nenadoma sklonil, pobral ta prstan in rekel: ‘No, očitno si mi res namenjena.'”

Poročila sta se v Drežnici na Kobaridom, poročno slavje je potekalo na Kekčevi domačiji v Trenti
Poročila sta se v Drežnici nad Kobaridom, poročno slavje pa je bilo na Kekčevi domačiji v Trenti, kjer ni bilo plesišča. “Bila je zelo lepa družba, lepo okolje, krasen dogodek,” je dejal Janša. “Poročni dan je vedno bolj dan za svate,” je ob tem pripomnila Bačovnik Janša, “spomnim se, da sem morala tisti dan skrbeti za svojo pričo, ker je bila zelo nervozna, pa za svoje starše in Janezove sorodnike, vsi so bili bolj potrebni pomoči.”

Poroka Janeza Janše in Urške Bačovnik Janša (Foto: Siol)

Na prvo poročno potovanje sta šla pod Rombon, je povedal Janša, “tam sva na neki ploščati skali bivakirala krasno noč ali dve. Stran od vsega, s čudovitim pogledom na dolino Soče.” Pozneje sta se odpravila še na daljše potovanje, z nahrbtniki na plezanje v Grčijo.

Foto: Facebook

Za Urško je največji čudež človek in človeško telo z dušo in telesom. “Mislim, da je to ena izmed največjih čudes za tiste, ki se s tem ukvarjamo z medicino,” je dejala. V nadaljevanju je opisala, da gre pri cepivu proti covidu-19 za veliko revolucijo, s čimer bomo lahko zdravili tudi druge bolezni. Kot drugo največjo inovacijo pa Janša izpostavlja elektriko. “Elektrika je omogočila vse, od računalnikov do vsega tega, brez česar si danes ne znamo predstavljati običajnega življenja,” je dejal Janša.

Janša je kot otrok doma opravljal kmečka opravila, bil pa je tudi knjižni molj. “Pravzaprav vse, kar je prišlo pod roko, tudi cirilice sem se navadil brati za neke romane, ki so takrat krožili pri sosedih. Jaz sem odraščal v časih, ko so bili televizijski ekrani redki,” je pojasnil. Kot v nadaljevanju pravi, je bil najbližji televizijski ekran dva kilometra stran in so jih morali sosedi spustiti zraven, da so si lahko ogledali risanko. “Knjige so mi omogočale razvoj domišljije in odmik od trdega kmečkega življenja.”

Koronavirus na njihovo družino ni vplival pozitivno, tako kot ne na večino družin. “Več omejitev, kar se tiče njene službe še posebej. Moje tudi, seveda,” je dejal Janša. V zadnjih dveh letih je kar 80 odstotkov njegovega dela povezanega s covidom-19, medtem je bilo še predsedovanje EU, zato opaža, da se je v tem času zelo težko skoncentrirati tudi na ostale stvari. Kot poudarja Urška, se v teh časih zelo malo vidijo, saj je Janša precej odsoten. Ko pride domov, pa so tisti časi bolj rezervirani za otroke. “Zdi se mi, da smo zaradi covida-19 vsi nekako nesrečni in si želimo, da se to izide čim prej,” je še dejala Urška.

Pogovor sta še nadaljevala na področju vzgoje otrok in o tem, kakšne vrednote skušata predati svojima otrokoma. Janša meni, da vsak svoje otroke vzgaja na podlagi svojih izkušenj iz otroštva in lastne vzgoje. “Jaz sem večkrat razmišljal, kaj so mi starši vcepili, pa je najbolj dragoceno,” je dejal Janša. Pri tem ocenjuje, da je najpomembnejši čut za pravičnost in da znaš ločiti, kaj je prav in narobe, brez zakonov in tega, da bi ti nekdo vsak dan govoril. “Jaz mislim, da je to največ, kar lahko starši privzgojijo otroku.”

Urška poudarja, da večkrat ko gledajo televizijo, vidijo tudi očeta, vidijo tudi kakšne grde izjave o očetu. “Jaz se zelo trudim, da bi fanta imela spoštljiv odnos do vseh in se o tistih, s katerimi se ne strinjamo, doma ne pogovarjamo na nespoštljiv način. Jaz si zelo želim, da bi bila fanta prijazna, vesela, da bi imela rada življenje in bi bila spoštljiva do vseh ljudi, tudi do drugačemislečih in da imata spoštovanje do nekih institucij in funkcij,” je še na koncu sklenila Bačovnik Janša.

Foto: Twitter Vlada RS

Sara Rančigaj

Sorodno

Zadnji prispevki

Združeni narodi prepolovili število žrtev med otroci v Gazi

Urad Združenih narodov za usklajevanje humanitarnih zadev OCHA, ki...

Franc Jager je slovenski podjetnik leta

Na 9. kongresu podjetništva so v petek v Portorožu...

Levičarski skrajneži zasedli münchensko letališče

Člani nemške skupine podnebnih aktivistov Last Generation so davi...