Studio City se prenovljen vrača na program RTVS

Datum:

“Vodstvo Informativnega programa Televizije Slovenija so k posodobitvi oddaje spodbudile tudi nedavne javne izjave nekdanjega voditelja oddaje, ki jih ocenjujejo kot žaljive do zaposlenih na RTV Slovenija, del javno izrečenega pa bi lahko razumeli tudi kot grožnjo zoper posamezne zaposlene,” so z RTVS sporočili v izjavi za javnost. Studio City se torej vrača na male zaslone, vendar brez voditelja Marcela Štefančiča – urednica oddaje Alenka Kotnik je sicer še včeraj zatrjevala, da bo Štefančič do “ureditve razmerij” oziroma največ tri mesece oddajo vodil zastonj.

Na RTVS so v sporočilu za javnost zapisali, da bo Studio City v maju znova na programu Televizije Slovenija. Ob tem so sporočili, da bo oddaja doživela nekaj vizualnih in programskih sprememb, med drugim tudi pri vodenju oddaje. “Na RTV Slovenija smo zavezani javnosti v najširšem pomenu, prav tako pa kot javni medij in izredno pomembna institucija za demokratično družbo spodbujamo spoštljiv in argumentiran dialog, kjer ni prostora za grožnje,” so pojasnili razlog, zakaj oddaje ne bo več vodil Marcel Štefančič jr. Požareport poroča, da naj bi vsaj po nekaterih informacijah oddajo po novem vodila Vida Petrovčič.

Spomnimo, “Je*eno več nas je kot njih, njih je samo ene par,” je pred časom v aktivističnem duhu vzkliknil Štefančič, ob tem pa zagrozil, da točno vedo, kateri so tisti, ki na RTVS z drugačnim mišljenjem očitno predstavljajo moteči element – pa čeprav jih je le nekaj. Ob tem je seveda ciljal predvsem na Igorja Pirkoviča, dr. Jožeta Možino in Jadranko Rebernik – torej na trojico, ki ne pripada aktivističnemu levemu polu javne radiotelevizije. Štefančič se je med drugim tudi zelo emocionalno zavzel za Roberta Goloba, češ da so mu rekli, da ga v oddaji ne bo imel, pa ga je kljub temu imel. No, zdaj ko bi Goloba lahko imel brez problema, pa ga v oddaji žal ne bo mogel gostiti.

Urednica oddaje Televizije Slovenija Studio City Alenka Kotnik je včeraj sicer sporočila, da sta se s Štefančičem dogovorila, da bo do ureditve razmerij oziroma največ tri mesece oddajo vodil brezplačno. “S tem bo omogočil, da oddaja normalno poteka naprej in da ne pride do nepopravljive škode za RTVS,” so navedli njene besede v Dnevniku. “Potrebno je preveriti, če to ni delo na črno. Točka za naslednjo sejo nadzornega sveta RTV,” pa je nato tvitnil predsednik nadzornega sveta RTVS Borut Rončevič. No, danes kaže, da Štefančič oddaje ne bo vodil niti zastonj – je pa še vedno povsem možno, da se bo v oddaji redno pojavljal kot stalen gost – vsaj dokler se vodstvo RTVS ne zamenja.

Sindikat novinarjev Slovenije je danes skupaj z novinarji RTV Slovenija zagotovil, da bo vztrajal pri zahtevah po novinarski avtonomiji in pri boju proti vmešavanju politike v program. Voditelju Štefančiču, ki mu vodstvo RTV ni podaljšalo pogodbe, pa so po poročanju STA zagotovili podporo z besedami: “Vsi smo Marcel.“Vodstvo RTV z mano noče podaljšati pogodbe – menda zaradi mojega ‘neprimernega obnašanja’,” je povedal Štefančič. A zares neprimerno je po njegovih besedah to, da so denimo ukinili oddaje Politično s Tanjo Gobec, Točka preloma z Janjo Koren in Globus. “Zares neprimerno je, da kot odgovorna urednica nastopa in odstavlja oseba, ki jo je ob imenovanju podprlo le 21 odstotkov zaposlenih,” je še pripomnil. Njega sicer nihče ni odstavil, pač pa mu zgolj niso podaljšali pogodbe, ki se mu je prej leta avtomatično podaljševala vsake tri mesece – Štefančič je kot filmski kritik pri oddaji sodeloval že od samega začetka, kot samostojni voditelj pa jo je vodil od leta 1998.

Sara Bertoncelj

Sorodno

Zadnji prispevki

Furs postavljen na laž; občutljivi podatki “romali” h Golobovim komisijam

Finančna uprava RS zanika namigovanja o pošiljanju podatkov osebam...

[Video] Nov vojaški uspeh ukrajinskih sil – uničena ruska ladja

Ukrajinske sile so ponoči uničile rusko vojaško ladjo Sergej...

Podpišite peticijo proti postavitvi novih azilnih domov!

Vlada Roberta Goloba je prejšnji teden sklenila, da bo...