Švedska po korakih Nemčije: Da bi se obdržale na oblasti, nameravajo levičarske stranke osamiti protimigrantske Švedske demokrate

Datum:

Posledice skoraj pol milijona migrantov, ki jih je sprejela Švedska od izbruha migrantske krize, so z bližajočimi se volitvami vse bolj opazne. Če so švedski mediji v preteklosti molčali, zdaj dejansko poročajo, kakšno je stanje v državi. S tem pa je med volivci največ pridobila novo osnovana protimigrantska desničarska stranka Švedski demokrati. A znal bi se zgoditi nemški scenarij povezovanje levice in desnice, pri čemer bi osamili desne demokrate.

En teden pred parlamentarnimi volitvami na Švedskem so Švedski demokrati dohiteli stranko Zmernih. V vodstvu po poročanju Zero Hedge še vedno ostajajo vladajoči Švedski socialdemokrati.

Kaže, da so na ducate požganih avtomobilov, spolni napadi na bazenih, napadi na novinarje, obmetavanje z granatami in državno financiranje programov o spolni vzgoji za migrante, v katerih jim dopovedujejo, da je 14 let še premlado za spolni odnos, le prisilili Švede, da pogledajo resnici v obraz. Tako ugotavljajo, da odločitev “feministične” vlade, ki je sprejela 400 tisoč migrantov, ni ravno najbolj ženskam prijazna.

Socialdemokrati izdali volivce
Vladajoči socialdemokrati se ravno tako soočajo s kritikami srednjega razreda, upokojenci ter kohorto mladih, ki bodo prvič volili, ki čutijo, da jih je država pustila na cedilu. Ti trdijo, da je premier Stefan Lofven s sprejetjem enormnega števila migrantov, ki predstavljajo “ekonomsko in kulturno grožnjo”, ogrozil tudi samo socialno državo.

Švedski premier Stefan Lofven pojasnjuje, zakaj je zblojena mladež požgala več kot 80 avtomobilov. (Foto: epa)

Profesor sociologije na stockholmski univerzi Jens Rydgren je tako povedal: “Ravnovesje moči se je spremenilo zaradi EU, globalizacije in digitalizacije, zaradi česar socialdemokrati niso več zmožni držati svojih obljub.” Socialdemokrati bodo tako ponovno zmagali, a bo ta rezultat eden najnižjih doslej. Pred desnimi Švedskimi demokrati, ki jih vodi Jimmie Åkesson, je tako verjeten scenarij AfD v Nemčiji, kjer so stare politične garniture naredile vse v svoji moči, da bi preprečile protiimigrantski stranki, da bi prišla na oblast.

Nacionalizem v porastu
Napovedi volilnih rezultatov kažejo, da tako levi blok kot desnosredinska Zveza štirih strank, katere del niso Švedski demokrati, ne bosta mogla sama sestaviti večinske vlade. Po drugi strani zadnje ankete kažejo 17-odstotno podporo AfD v Nemčiji, medtem ko je podpora italijanski Ligi zrasla še za dva odstotka in trenutno znaša 32,3 odstotka. Trend je jasen. Evropski volivci si želijo varnosti, stabilnosti in miru. Vse, kar ponujajo levičarji, pa vodi v višje davke, več kriminala in večjo ogroženost evropske tradicije, kulture in ljudi.

Ivan Šokić

Sorodno

Zadnji prispevki

Spomenika revolucije in Edvarda Kardelja ne sodita ob spomenik slovenske osamosvojitve

Predsedstvo Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve je izrazilo stališče,...

Po Golobovi napovedi o reformi zdravstva novih pet kirurgov dalo odpoved

Pred dnevi se je premier Robert Golob spet izprsil...

Varnostni strokovnjak opozoril profesorja FDV, da trosi neresnice o Gazi

"Nekaj pomislekov ob Prebiličevim politiziranju. Genocid – primerjati Srebrenico...

Na prireditvi Vinska vigred peterica s pestmi nad kandidata SLS za evropskega poslanca

Sinoči je v Metliki na prireditvi Vinska vigred pet...