Uspešnost Višegrajske skupine: Rekordno nizka brezposelnost, vedno višje plače, države pa zanimive za tuje investitorje

Datum:

Štiri države Višegrajske skupine beležijo rekordno nizko brezposelnost in vedno višje plače. Madžarska, Slovaška, Češka in Poljska so opravile s komunizmom in svojim državljanom omogočile človeka vredno življenje.

                   

Ekonomija v štirih višegrajskih državah cveti. Največji problem, s katerim se počasi soočajo, je pomanjkanje delovne sile, ki pa ga na primer Madžari rešujejo s spodbujanjem rodnosti doma, in ne z uvozom tuje delovne sile in s sprejemanjem migrantov iz Afrike in Azije, kakor to počnejo Nemci.

Preberite še: Češki Trump: “Ilegalne migracije so grožnja evropski civilizaciji”

Odkar so se Poljska, Madžarska, Češka in Slovaška leta 2004 pridružile EU, so po poročanju Financial Timesa do maksimuma izkoristile povezavo med kapitalom multinacionalk in poceni dobro izobraženo domačo delovno silo. Zdaj žanjejo sadove svojega uspeha tudi delavci. V štirih državah beležijo rekordno nizko brezposelnost, ki je pod povprečjem tako EU kot evroobmočja.

Nezaposlenost je nižja v državah srednje Evrope kot v večini EU.

“Prejšnji model rasti je izkoristil razpoložljive rezerve na trgu dela in bi morale biti bolje izkoriščene. Komunisti so bili tako potratni, da je trajalo 25 let, da bi v celoti zaposlili ves človeški kapital, ki ga imamo,” je povedal glavni ekonomski svetovalec PwC v Varšavi Witold Orlowski.

Plače strmo rastejo.

Namesto iskanja poceni delovne sile raje dvignejo plače
Uspeh desno usmerjene ekonomske politike, ki je prijazna do podjetništva, se kaže tudi v višjih plačah delavcev, ki so še pred časom z zavidanjem gledali na življenjski standard v Zahodni Evropi. Posledično se je povečala tudi ekonomska rast, saj se je povečala stopnja zasebne potrošnje, poleg tega pa zaradi cvetoče ekonomije države uživajo izredno nizke obrestne mere. To pa še dodatno privablja tuje investitorje.

Nizka brezposelnost in primanjkljaj delovne sile, ki ga države niso pripravljene reševati z uvozom delovne sile iz držav tretjega sveta, imata za delavce še eno pozitivno posledico. “Zaradi nizke stopnje brezposelnosti imajo ljudje veliko priložnosti, da najdejo zelo dobro plačano delo, saj so podjetja obupana, zaradi česar včasih ponudijo, da podvojijo tvojo plačo, če zamenjaš službo … Pritisk na višanje plač je velik,” je povedal generalni direktor največjega gradbenega podjetja na Poljskem Budimex Dariusz Blocher.

Po drugi strani koalicija Marjana Šarca napoveduje višanje davkov v Sloveniji, zaradi česar številni podjetniki razmišljajo o selitvi v tujino.

Ivan Šokić

Sorodno

Zadnji prispevki

Portugalska: V bližini plaž vse pogosteje opaženi kiti

Na Portugalskem so kiti, ki prebivajo v Atlantiku, vse...

Mahnič: Lah kot priča ne more biti predsednik preiskovalne komisije o Gen-I, to je zloraba uradnega položaja

Poslanec in član preiskovalne komisije o ugotavljanju domnevnega finančnega...

Hezbolah z več kot 160 raketami nad Izrael

Hezbolah je danes v zgodnjih jutranjih urah na Izrael...