fbpx

10 tisoč kmetov s 5 tisoč traktorji v Berlinu protestiralo proti strogi okoljski zakonodaji

Foto: epa

V znak protesta proti nedavnim vladnim kmetijskim politikam in okoljevarstvenim predpisom se je v torek v nemški prestolnici zbralo do 5 tisoč traktorjev, saj kmetje trdijo, da so sprejete politike preveč restriktivne. 

Boj proti “podnebnim spremembam” je na ulice spravil jezne kmete, ki so s traktorji zaprli središče Berlina. Nemške oblasti so ocenile, da je v počasnem konvoju okrog 5 tisoč traktorjev in 10 tisoč kmetov vstopilo v Berlin, zaradi česar je na določenih mestih prišlo do pravega zastoja. Nato pa so se protestniki zbrali v bližini znamenitih Brandenburških vrat in pokazali svoje nestrinjanje.
Vlada kanclerke Angele Merkel je septembra podala predloge za omejitev uporabe pesticidov in herbicidov za boljšo zaščito populacije žuželk v državi, hkrati pa je postavila tudi omejitve za uporabo gnojil za zaščito podzemne vode Nemčije.

Foto: epa

Foto: epa

Kmetje želijo posvetovanje
Nezadovoljni kmetje menijo, da bi bilo treba ohraniti posvetovanje in sodelovanje med naravovarstveniki, okoljevarstveniki, kmeti in vlado, da bi ustvarili politike, ki bi bile učinkovite pri varovanju okolja in bi hkrati ohranile nemško konkurenčnost v kmetijstvu. Medtem ko se Merklova po poročanju RT načeloma strinja, da se bodo pogovori okrog tega pričeli v začetku decembra, je potrebno zavedanje, da ne gre za prve takšne proteste kmetov v zadnjih tednih. V Hamburgu so bili namreč v začetku meseca priča podobnim demonstracijam.

Foto: epa

Hana Murn