fbpx

12 šokantnih dejstev o Severni Koreji, za katere morda še niste slišali

Ženske lahko izbirajo med 14 različnimi pričeskami (foto: epa).

Novice o Severni Koreji skoraj dnevno zasedajo naslovnice različnih svetovnih medijev, predvsem zaradi groženj predsednika Kima Džonga Una z uporabo jedrskega orožja in drugih zloglasnih incidentov. Vendar pa to, kar naj bi se zares dogajalo znotraj Severne Koreje, še naprej ostaja uganka.

Tukaj je 16 najbolj šokantnih dejstev o Severni Koreji:

 1. Svoj časovni pas
  Severna Koreja je pred kratkim uvedla svoj časovni pas, imenovan standardni časovni pas Pjongjang. Od 15. avgusta naprej se država ravna le še po časovnem pasu Pjongjang, ki je Severno Korejo popeljal nazaj v čas, katerega so uporabljali, preden je Japonska zavladala Korejskemu polotoku.
 2. Osem tisoč evrov za pobeg
  Odkar Severni Koreji vlada Kim Džong Un, je pobeg iz države postal še dražji. Za pobeg na Kitajsko ubežniki iz Severne Koreje potrebujejo skoraj osem tisoč evrov, vendar pa njihov letni zaslužek povprečno znaša le 1.800 evrov.
 1. Vse za dober konjak
  Letni strošek, ki ga je za konjak zapravil pokojni Kim Džong Il, je bil 800-krat večji kot letni dohodek povprečnega prebivalca Severne Koreje. Oče Kim Džong Una, Kim Džong Il, je vsako leto zapravil okrog milijon in pol evrov za konjak znamke Hennessy.

  Kim Džong Un s svojo ženo Ri Sol-ju (foto: epa).

  Kim Džong Un s svojo ženo Ri Sol-ju (foto: epa).

 1. Manjši zaradi podhranjenosti
  Severni Korejci, rojeni po korejski vojni, so približno dva centimetra manjši od povprečnega prebivalca Južne Koreje. To razliko v višini povzroča dejstvo, da je šest milijonov prebivalcev Severne Koreje nujno potrebnih kvalitetnejše hrane. Vsak tretji otrok v Severni Koreji je kronično podhranjen.
 1. Pismenost
  Severna Koreja trdi, da ima 100-odstotno pismenost svojega prebivalstva, medtem ko je za The Times ameriška obveščevalna služba CIA povedala, da so pismeni tisti, ki so starejši od 15 let in so se sposobni pisno izražati.
 1. Dovoljene pričeske
  V Severni Koreji obstaja 28 dovoljenih pričesk. Ženske naj bi lahko izbirale le med štirinajstimi. Poročene ženske morajo imeti kratke pričeske, samske pa si lahko dovolijo daljše in skodrane pričeske. Moški ne smejo imeti daljših las od 5 centimetrov, starejši moški pa si lahko pustijo pričesko, dolgo do 7 centimetrov.

 2. Prebivalstvo
  Če bi bila prestolnica Severne Koreje mesto v ZDA, bi bilo to četrto najbolj poseljeno mesto. V Pjongjangu živi več kot tri milijone ljudi (podatki iz popisa leta 2008).
 3. Nogomet
  Severna Koreja je leta 2001 na svetovnem nogometnem prvenstvu dala gol Braziliji, vendar izgubila tekmo z dva proti ena.
 4. Močna vojska
  Število prebivalcev, ki služijo severnokorejski vojski, je kar 2,5-krat večje od populacije Norveške. Kar 6 milijonov 515 tisoč moških in 6 milijonov 418 tisoč žensk je na voljo za služenje vojaškega roka, kar znaša skupaj 12 milijonov 933 tisoč ljudi. Populacija na Norveškem znaša okoli 5,1 milijona.
 5. Slabe ceste
  Le 2,83 odstotka vseh cest v Severni Koreji je tlakovanih. V Severni Koreji obstajaja 25.554 kilometrov cest, vendar je od tega le 724 kilometrov tlakovanih.
 6. BDP na prebivalca je v Katarju kar 51-krat večji od severnokorejskega.
 7. Najvišje zaradi korupcije
  Severna Koreja in Somalija sta bili imenovani za najbolj skorumpirani državi na svetu. Indeks deleža korupcije, ki izide vsako leto, je leta 2014 Severno Korejo in Somalijo postavil na prvo mesto.

T. O.