16-letni Palestinki, ki je napadla izraelska vojaka, grozi 7 let zaporne kazni

Ahed Tamimi na sodišču (vir: twitter)

Po tem, ko je po spletu zaokrožil posnetek 16-letne palestinske provokatorke, ki napada pripadnika izraelske vojske, je izraelsko vojaško sodišče določilo, da Ahed Tamimi skupaj z mamo ostane v pridržanju. Mladoletnica naj bi po poročanju prihajala iz družine, ki jo financira Palestinska nacionalna uprava z namenom propalestinske propagande.

Izraelsko vojaško sodišče je za najstnico, ki je napadla pripadnika izraelskih oboroženih sil, skupaj z njeno mamo odredilo pridržanje. 16-letnica je obtožena napada na vojaka in častnika IDF ter sodelovanja v nasilnih izgredih, zaradi česar ji grozi sedemletna zaporna kazen. Njena 21-letna sestrična Nour naj bi po poročanju Daily Maila bila v primeru, da do nedelje niso predloženi kakršnikoli novi dokazi proti njej, izpuščena na svobodo.

Tamimi in njena mati sta bili zaradi napada na vojaka 19. decembra, ki so ga tudi posneli, aretirani še istega dne, njena sestrična pa je bila aretirana dan kasneje. Medtem ko Palestinci slavijo dejanje 16-letnice, Izraelci opozarjajo, da to ni prvič, ko se je najstnica znašla v središču pozornosti zaradi svojega vedenja. Tamimi in njeno družino naj bi financirala Palestinska nacionalna oblast z namenom ustvarjanja propalestinske propagande, s katero bi lahko na zahodu pridobili več podpore.

Te trditve Izraelcev potrjujejo tudi viri, ki kažejo, kako se je že leta 2012 zaradi fotografije svojega aktivizma, kjer z dvignjeno pestjo grozi izraelskemu vojaku, lahko srečala s takratnim turškim premierjem Erdoganom. Leta 2015 so jo fotografi ponovno ujeli, kako grize roko izraelskega vojaka, da bi preprečila aretacijo svojega starejšega brata. Z gotovostjo lahko trdimo, da je tudi ta najnovejši incident bil le še eden v nizu njenih serijskih provokacij.

Jutro po njeni aretaciji je izraelski obrambni minister Avigdor Lieberman v izjavi povedal: “Vsi vpleteni, ne samo dekle, ampak tudi njeni starši in tisti za njimi, ne bodo ubežali temu, kar si zaslužijo … Kdorkoli misli divjati podnevi, bo aretiran ponoči.”

Videoposnetek ne dopušča dvoma o njeni krivdi

Videoposnetek jasno kaže, kako je Tamimi napadla vojaka, ju brcala, drezala, odrivala ter na koncu celo klofnila. Vojaka sta vse te napade stoično prenašala in s tem na najlepši možni način svetu pokazala, kaj je razlika med profesionalnim izraelskim vojakom ter pritlehnimi palestinskimi provokacijami.

Vprašamo se lahko, kaj naj si človek misli o ljudeh, ki so pripravljeni izrabljati lastne otroke z namenom provociranja nepotrebnih konfliktov in prelivanja krvi.

 

Ivan Šokić