fbpx

29-letna demokratična socialistka Alexandria Ocasio-Cortez se je blamirala z izjavo, ko ni vedela, da se oblast deli na zakonodajno, izvršno in sodno

Alexandria Ocasio-Cortez (Foto: epa)

Najmlajša kongresnica v ameriškem spodnjem domu je v nedavni videokonferenci v kateri je govorila z mogočimi levičarskimi kandidati pokazala, da ne ve niti, da se oblast deli na izvršno, sodno in zakonodajno.

“Če res trdo delamo, da bi zagotovili prevzem vseh treh kongresnih zbornic – uh, raje, vse tri zbornice oblasti: predsedništvo, senat in predstavniški dom,” je povedala Alexandria Ocasio-Cortez v soboto v videokonferenci s levičarsko skupino Justice Democrats.

Zanimivo pri vsem tem je, da se je 29-letna demokratična socialistka očitno zavedla, da je rekla nekaj narobe in skušala stvar popravit z dodatnim pojasnilom, a je to situacijo samo še poslabšalo, saj se je tako še bolj jasno pokazalo njeno nepoznavanje ameriške delitve oblasti. Prvič, kakor poroča Breitbart, ni nikakršnih zbornic. Oblast se v ZDA, tako kot v večini modernih držav po svetu deli na izvršno, sodno in zakonodajno vejo.

Kako deluje ameriški sistem
Kar je potrebno izpostaviti, v ameriškem političnem sistemu je kongres sestavljen iz zgornjega doma v katerem zaseda Senat in spodnjega doma, kjer zasedajo zastopniki posameznih zveznih držav katerih število je odvisno od prebivalcev posamezne zvezne države. Ameriški predsednik Donald Trump predstavlja izvršno vejo oblasti v ZDA.

Po rezultatih vmesnih volitev imajo Demokrati trenutno večino v spodnjem domu, medtem ko imajo Republikanci v rokah Senat. Da bi zakon prišel do predsednika države, ga morata sprejeti tako spodnji kot zgornji dom. Ob tem pa v senatu potrjujejo ustavne sodnike in predstavnike v predsednikovi administraciji, ki jih predlaga predsednik države, medtem ko v domu zastopnikov lahko ustanavljajo preiskovalne komisije.

https://twitter.com/NirajAntani/status/1064348363225792512

Na to nepoznavanje nekih preprostih osnov delovanja države in institucije v katero so jo izvolili njeno volivci je izpostavil tudi predstavnik Ohia Niraj Antani, ki je na Twitterju Ocasio-Cortezovo vprašal: “Kaj je zbornica oblasti?”

Demokratična socialistka je opazko naslovila v ločenem na pol nerazumljivem tvitu v katerem se je obregnila ob republikance, ki naj bi secirali vsako njeno besedo navkljub temu, da se je takoj popravila. Kakor smo že zgoraj omenili, je njen “popravek” šele zares pokazal razsežnosti nepoznavanja ameriškega sistema. Ocasio-Cortezova si je v New Yorku ustvarila sliko ženske iz delavskega razreda navkljub dejstvu, da prihaja iz premožne soseske Westchester.

Ivan Šokić