fbpx

30 tisoč ruskih vojakov v Belorusiji – gre za največjo premestitev od konca hladne vojne

Ruski raketni sistem S-400. (Foto: epa)

Rusija je v zadnjih dneh v Belorusijo poslala okoli 30 tisoč vojakov in sodobno orožje. Gre za največjo premestitev pripadnikov ruskih oboroženih sil v to državo vse od konca hladne vojne naprej. Novico je za javnost sporočil generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg. 

Med premeščenimi vojaki in orožjem se nahajajo tudi pripadniki posebnih enot, reaktivna letala Su-35, rakete sistema Iskander, ki lahko prenašajo tako konvencionalne izstrelke kot tudi jedrske konice in protiletalski sistem S-400. Slednji bo sicer nameščen na vojaškem poligonu, neposredno ob poljski državni meji, poroča Polska Agencja Prasowa.

Pozneje bo S-400 vključen v sistem protiletalskega varovanja Belorusije in Rusije. V Belorusijo naj bi bila poslana dva diviziona S-400 Triumf. V poljski vzhodni sosedi poteka tudi nenačrtovani nadzor odzivnih sil Zveze Belorusije in Rusije. Njegova prva faza je premestitev in organizacija čet ter varovanje vojaških objektov na teritoriju Belorusije ter delovanje protiletalskih obrambnih sil. Na območju Belorusije se že dva tedna naglo povečuje število pripadnikov ruske vojske in oborožitev.

Ruske vojaške vaje, sistem S-400 (Foto: epa)

Ob nekaj deset tankih je na ozemlju te države med drugim pristalo 12 vojaških lovcev Su-35S pa tudi topniško-raketni sistemi Pancyr-S ter raketno-topniški sistemi Uragan. Ob tem se načrtuje izvedbo vojaških manevrov, ki bodo potekali tako na poligonih kot tudi na posebej določenih območjih zunaj poligonov. Manevrom bodo služila celo nekatera lokalna letališča. Minsk upravičuje manevre z razmerami v soseščini Belorusije, krepitvijo napetosti v Evropi in zaostrovanjem političnih in vojaških razmer na svetu.

S-400 (Foto: epa)

Beloruski vojaški helikopter (Foto: epa)

Domen Mezeg