fbpx

50 ilegalnih migrantov začelo z gladovno stavko! Preberite, koliko časa telo zdrži brez hrane in vode!

Foto: Fb

Petdeset od 200 ilegalnih migrantov, ki že nekaj dni blokirajo mejni prehod Maljevac pri Veliki Kladuši, je včeraj začelo izsiljevati z gladovno stavko, poroča portal Krupljani.  Mejni prehod je še vedno zaprt, čeprav ilegalni migranti ne ovirajo več dostopa. Kljub temu mejna policija ne bo odprla prehoda, dokler se migranti ne preselijo v Veliko Kladušo ali v druge centre v Bosni in Hercegovini. Odprli so dva nova centra: Ušivak in Bir, poroča Radio Sarajevo.

Skupina podjetnikov je za danes napovedala protest, saj se jim zaradi zaprtega mejnega prehoda dela gospodarska škoda, poroča portal Biščani. Ilegalni migranti vztrajajo in še naprej zahtevajo, da odprejo mejni prehod in jih spustijo na Hrvaško. Ker tega niso dosegli, je včeraj skupina 50 ilegalcev začela z gladovno stavko.

Sicer strokovnjaki pravijo, da lahko človek, ki gladovno stavka, zdrži od 40 do 60 dni, kar pomeni, da ne umre tako hitro, zato imajo oblasti še dovolj časa, da jih prepričajo, naj prenehajo s svojim početjem. In kako se odziva telo človeka, ki gladovno stavka?

Koliko časa bodo zdržali?
Po petih dneh se stavkajočemu začne rušiti telesni sistem za nastajanje energije, ki jo telo potrebuje, in se imenuje adenozintrifosfat ali ATP. Telo takrat še ne strada, saj uporablja energijo iz v telesu nabrane maščobe. Težava je, ker se takrat zaradi pomanjkanja glukoze poveča število ketonski teles, kar lahko povzroči ketoacidozo, smrtonosno bolezen. Po treh tednih se začne resnično “stradanje”.  Telo porabi vso maščobo, ki je nabrana v telesu, zato nima druge možnosti, kot da začne ATP črpati iz mišic, ki pa imajo zelo malo zalog in se zato hitro porabijo.

Stavkajoči to čuti, zato večina ljudi, ki se je odločila za gladovno stavko, takrat preneha z odklanjanjem hrane, kajti od takrat naprej gre povsem zares, saj človeku začno odpovedovati organi. Hujša kriza nastopi med drugim in četrtim tednom, potem sledi spokojno hiranje. Pravijo, da smrt z gladovno stavko ni boleča. Temperatura telesa se iz dneva v dan dramatično znižuje, človek je utrujen in potem zaspi. In se ne zbudi več. Med strokovnjaki prevladuje mnenje, da gladovno stavkajoči (če pije izključno vodo) zdrži med 40 in 60 dni.

Demokracija