Avstrija sprožila domine ukrepov na mejah: Vojska, pregledi in omejitve

Foto: epa

Avstrija uvaja nov režim sprejemanja migrantov in na slovensko mejo pošilja 500 vojakov. Kot so določili danes na Dunaju, bo Avstrija letos sprejela največ 37.500 prosilcev za azil. Ukrepe sprejema tudi Srbija, od danes naprej bodo čez mejo spuščali le še migrante, ki bodo želeli zaprositi za azil v Nemčiji ali Avstriji. Erjavec zagotavlja, da ima slovenska vlada pripravljene ukrepe za vse situacije.

Avstrija bo na mejo s Slovenijo poslala 500 vojakov, predvsem na območje Štajerske v okolici Špilja. Kot je poudaril predstavnik za stike z javnostjo avstrijske policije Fritz Grundig, bodo od sedaj naprej vsi migranti ustrezno in natančno identificirani, pregledali pa bodo tudi vso njihovo prtljago, zato na meje prihaja vojska. Pričakujejo, da bodo skupaj s policijo na dan pregledali tudi do 6000 migrantov. Avstrijci pa so tudi omejili število prosilcev za azil. Letos bodo sprejeli največ 37.000 prosilcev za azil, do leta 2019 pa največ 127.500.

Cilj novega avstrijskega režima je, da bi že na meji razlikovali med begunci in tistimi, ki nimajo pravice do azila. Avstrija je določila tudi zgornjo mejo števila migrantov, ki jih še lahko sprejmejo, kar podpira tudi njihova notranja ministrica Johanna Mikl-Leitner.

Erjavec zagotavlja, da ima slovenska vlada pripravljene ustrezne ukrepe
Na avstrijske ukrepe se je odzval tudi zunanji minister Karl Erjavec ki pravi, da se mora Slovenija prilgoditi številu migrantov, ki so jih pripravljene sprejeti ciljne države, predvsem Avstrija in Nemčija. Še enkrat je poudaril, da Slovenija ne sme postati žep za migrante. Slovenska vlada ima po njegovih besedah pripravljene ukrepe za vse scenarije. ”Če se bo to dogajalo, se bomo pravočasno odzvali,” je komentiral Erjavec in s tem odgovoril na vprašanje, ali ima vlada ukrepe pripravljene že danes.

Srbi bodo čez mejo spuščali le še prosilce za azil v Nemčiji in Avstriji
Komisar delovne skupine za migracije Aleksandar Vulin je sporočil, da migrantsko politiko zaostruje tudi Srbija. “Od danes na osnovi odločitve avstrijske vlade, ki sta nam jo predložili vladi Slovenije in Hrvaške, migranti ne bodo mogli nadaljevati svoje poti, če ne bodo izrazili namero za iskanje azila na ozemlju Avstrije in Nemčije,” je povedal Bulin ter dodal, da migranti, ki želijo priti v druge države, ne bodo mogli prečkati ozemlja Hrvaške, Slovenije, Avstrije in Nemčije.

Na preveliko število migrantov opozarjajo tudi Nizozemci
Zaradi velikega števila migrantov pa so zaskrbljeni tudi Nizozemci. Njihov premier Mark Rutte je na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta poudaril, da je trenutno število beguncev v EU nevzdržno, poroča STA. ”Zmanjkuje nam časa. Število beguncev je treba v prihodnjih šestih do osmih tednih občutno zmanjšati,” je poudaril in dodal, da je ključno izvajanje dogovora s Turčijo in s tem povezano zmanjšanje pritiska na zunanjih mejah unije.

Pri tem pa je Jean-Claude Juncker opozoril, da je zapiranje meja in ukinjanje schengna velik strošek, zato bi bilo nujno vzpostaviti evropsko mejno in obalno stražo.

Györkös Žnidarjeva: Mi smo prva država, ki je ustavila migrantski tok
Notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar je na današnji seji DZ izpostavila, da je Slovenija zavrnila skupno registracijo migrantov na slovenski meji, saj bi to po njenih besedah pomenilo, da bi pri nas vzpostavili “hot spot” vstop vseh beguncev v EU, kar bi privedlo, da bi bil na meji center za begunce za celotno Evropo. Slovenija po njenih besedah tega ne more izvajati.

“Sloveniji nalagate krivdo za nekaj, kar niti EU ni sposobna skupaj rešiti,” je dejala ministrica sklicateljem seje. “Mi smo prva država, ki je ustavila migrantski tok,” se je po poročanju STA še pohvalila Györkös Žnidarjeva.

 

M. G.