94-letni paznik iz Auschwitza – zaradi starosti mu bodo sodili dve uri dnevno

Auschwitz (foto: Printscreen/Youtube).

V nemškem kraju Detmold se je začelo sojenje 94-letnemu nekdanjemu pazniku v nacističnem koncentracijskem taborišču v Auschwitzu, ki je obtožen sodelovanja pri uboju najmanj 170.000 ljudi. 

Tožilstvo ga obtožuje članstva v diviziji SS “Totenkopf” oziroma Mrtvaška glava in delovanja v nacističnem taborišču v letih 1943 in 1944. To je obtoženec, ki so ga nemški mediji poimenovali zgolj Reinhold H., priznal, zanikal pa je sodelovanje pri ubojih.

Sojenje bi se moralo zgoditi že pred 40 oziroma 50 leti. A nikoli ni prepozno, da se pokaže, kaj se je zgodilo,” je povedal 90-letni Justin Sonder, ki se je iz Auschwitza vrnil živ. Zasebne tožbe je vložilo 40 ljudi, med njimi tudi številni preživeli.

Sojenje bo potekalo 12 dni ob prisotnosti medicinskega osebja
Sojenju, ki naj bi trajalo 12 dni, bodo zaradi obtoženčeve starosti namenili dve uri dnevno. S sodišča so ga prestavili v prostore lokalne industrijske in trgovinske zbornice, kjer je zagotovljena dodatna soba za zdravniško oskrbo. Ves čas sojenja mu bo na voljo medicinsko osebje.

Obtožnica ga bremeni, da je kot paznik prispeval k delovanju Auschwitza, ko so tam ubili največ ljudi, med katerimi so bili predvsem Judje, ki so jih nacisti z vlaki prepeljali iz vse okupirane Evrope. Tam so ubili tudi številne Poljake, Rome, Sinte, homoseksualce in sovjetske vojne ujetnike.

Obtoženec naj bi sodeloval pri poboju 300.000 Judov
Paznik je obtožen sodelovanja pri množičnih pobojih in izboru taboriščnikov. Med drugim naj bi sodeloval v operaciji “Madžarska”, med katero so v plinskih celicah ubili okoli 300.000 madžarskih Judov takoj po njihovem prihodu v taborišče med majem in junijem 1944.

Na okupiranem območju Poljske v Auschwitzu, kjer so nacisti v plinskih celicah ubili milijon ljudi, so s pobijanjem začeli septembra 1941. Januarja 1945 so pripadniki sovjetske Rdeče armade osvobodili 7000 preživelih.

N. K., STA