fbpx

Absurdistan! Danska in Norveška zaradi Covid-19 zaprli meje za vse, RAZEN za “prosilce za azil”!

Migranti na poti v Evropo (foto: EPA)

Nordijske države so začele z uvajanjem potrebnih ukrepov, da bi ustavili širitev Covid-19. Nekatere bolj, nekatere manj. Tako na primer Švedska, Finska in Islandija še naprej vztrajajo pri politiki odprtih mej. Stvar kanček bolj resno jemljejo na Danskem in Norveškem, kjer so mejo zaprli za vse, razen za “prosilce za azil”, ki jim ne diši življenje v Nemčiji.

“Danska ne more kar tako zapreti meje za prosilce za azil,” je novinarjem sporočila namestnica vodje urada za človekove pravice Louise Holck. “Veže nas Dublinska konvencija in to pomeni, da moramo sprejeti in prosilcem za azil zagotoviti vstop v Dansko.”

Danski minister za priseljevanje Mattias Tesfaye ob tem pojasnjuje, da bo policija prosilce za azil, ki pridejo iz Nemčije, prepeljala v migrantsko taborišče Sandholm.

Kako se izogniti okužbi, ko pa jo država uvaža?
“Celotna skupnost se mora skušati izogniti širitvi okužbe,” je pojasnil Tesfaye in izpostavil, da so se pred tem prosilci za azil na Danskem posluževali javnega prometa. Za prosilce za azil bodo na Danskem pripravili tudi posebne prostore za karanteno.

Nad predlogi danske vlade se zgražajo v danski ljudski stranki DF, kjer izpostavljajo nevarnost potencialnega vnosa okužbe s Covid-19 v državo. Podobnemu primeru smo bili priča tudi v Sloveniji, ko so policisti nedaleč od Ilirske Bistrice v karanteno odvedli sedem ilegalnih migrantov, ki so kazali znake okužbe s Covid-19.

Slovenska policija pri Ilirski Bistrici prijela 7 ilegalnih migrantov! Vsi imajo vročino in simptome, značilne za Covid-19!

“Kot prvo je bedasto, da zaprtje meje ne vključuje prosilcev za azil, še posebej sedaj v trenutni situaciji, ko obstaja nevarnost širitve okužbe,” je do odločitve Danske bil po pisanju Voice of Europe kritičen politik DF, Peter Skaarup. “To je norost!”

Tudi na Norveškem vlada podobna norost. Svojo mejo so namreč za obdobje 10 dni zaprli za vse, ki nimajo dovolilnice za bivanje v državi. Izjema temu pravilu pa so iz neznanega razloga spet “prosilci za azil.”

Ivan Šokić