fbpx

Afriška prašičja kuga na pohodu: Na Danskem preventivno odstrelili vse divje prašiče, da bi zavarovali svinjerejo

Foto: Twitter

V okviru preventivnih ukrepov proti afriški prašičji kugi so na Danskem odstrelili še zadnjega divjega prašiča v naravi. Divjega prašiča 157 so na južnem Jutlandu kar nekaj časa neuspešno lovili, a zdaj domnevajo, da so jih dokončno iztrebili. Svinjereja na Danskem predstavlja pomembno gospodarsko panogo, zato je bil odlov divjih prašičev nujen, da zavarujejo svinjerejo. Bolezen v Sloveniji še ni bila ugotovljena, vendar pa predstavlja njeno širjenje iz vzhoda Evrope proti zahodu vse večje tveganje tudi za populacije domačih in divjih prašičev v Sloveniji. 

Divji prašič, znan pod nazivom številka “157”, ki naj bi bil na Danskem zadnja znana žival te vrste v naravi, je bil odstreljen med preprečevanjem afriške prašičje kuge. Danska je tako trenutno brez divjih prašičev. Na južnem Jutlandu so več mesecev opazovali prašiča “157”. Poskusi ujetja ali odstrela tega divjega prašiča so bili dolgo časa neuspešni. Nacionalni organ za varstvo narave z gotovostjo domneva, da je bil “157” resnično zadnji divji prašič v državi trenutno, več mesecev namreč niso zaznali nobene druge živali.

Z odlovom divjih svinj so rešili domačo svinjerejo
Razlog za popolno usmrtitev divjih prašičev na Danskem so preventivni ukrepi proti afriški prašičji kugi. Leta 2018 je bilo število divjih prašičev ocenjena na samo 100. Kot se je zdaj izkazalo, je bilo število nekoliko višje, od takrat je bilo namreč odstreljenih 157 divjih prašičev. Danska populacija divjih prašičev je bila v primerjavi z drugimi državami vedno zelo obvladljiva. Afriška prašičja kuga (APK) je sicer nalezljiva virusna bolezen domačih in divjih prašičev, za katero ni cepiva. Bolezen ne predstavlja nevarnosti za zdravje drugih živalskih vrst in ljudi. V Sloveniji še ni bila ugotovljena, vendar pa predstavlja njeno širjenje iz vzhoda Evrope proti zahodu vse večje tveganje tudi za populacije domačih in divjih prašičev v Sloveniji.

Sara Bertoncelj