fbpx

Agresivni migranti v petek z novo taktiko večkrat skušali prečkati poljsko-belorusko mejo

Migranti na meji s Poljsko (Poljsko obrambno ministrstvo)

Več skupin migrantov se je v petek zvečer v bližini poljskega naselja Dubicze Cerkiewne poskušalo prebiti čez mejo med Belorusijo in Poljsko, a so jih poljske varnostne sile po navedbah stražarjev na meji uspešno zadržale. Poljski obrambni minister Mariusz Blaszczak meni, da po novem manjše skupine poskušajo prečkati mejo na več različnih mestih.

Tujci so bili agresivni. Metali so kamenje in pirotehnična sredstva ter uporabljali solzivec,” so zapisale mejne oblasti. Poljski uradniki so zabeležili skupno 195 poskusov nezakonitega prečkanja meje, pri čemer je največja skupina štela okoli 200 ljudi.

“Migranti so tokrat uporabili nekoliko drugačno taktiko – manjše skupine poskušajo prečkati mejo na več različnih mestih,” je povedal poljski obrambni minister Mariusz Blaszczak in izrazil prepričanje, da migranti prejemajo navodila beloruskih varnostnih sil, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Poljske mejne oblasti so poročale tudi o več aretiranih zaradi tihotapljenja ljudi vključno s štirimi Poljaki, dvema Ukrajincema, dvema Nemcema, Azerbajdžancem in Gruzijcem. Ti so skupini 34 migrantov skušali pomagati prečkati mejo.

Razmere na poljsko-beloruski meji so zaradi več tisoč migrantov, ki želijo vstopiti v EU, že več mesecev napete. Na meji je trenutno ostalo okoli 2000 ljudi. Ta teden so sicer beloruske oblasti velik del migrantov, ki so dolgo časa taborili v gozdu na meji, preselile v začasni sprejemni center. Migranti tam prejemajo hrano in zdravstveno oskrbo. Tisti, ki so se preselili v zavetišče, še vedno upajo, da bodo prišli v EU. Številni so zavrnili ponudbe za vrnitev v domovino, je dejal generalni sekretar beloruskega Rdečega križa Dmitrij Ševzov in dodal, da so migranti trenutno pod nadzorom in da jim je zapuščanje stavbe onemogočeno.