fbpx

Aktualni predsednik Donald Trump pridobil na podpori med ženskami, temnopoltimi, Latinoameričani in manjšinami

Predsednik ZDA Donald Trump je med kampanjo v Atlanti predstavil tako imenovani "Platinast načrt za opolnomočenje temnopoltih" (Foto: epa)

Politični aktivisti v ZDA pravijo, da je aktualni predsednik Donald Trump glede na rezultate vzporednih volitev požel večjo podporo med belkami, temnopoltimi moškimi, Latinoameričani in manjšinami, medtem ko se mu je podpora med temnopoltimi ženskami kar podvojila, med belimi moškimi pa mu je podpora nekoliko padla. 

Levičarski aktivist Matt Bruenig je v torek pozno zvečer, še preden so bili objavljeni dejanski rezultati, objavil rezultate vzporednega anketiranja iz leta 2016 in leta 2020. Vzporedne ankete so pokazale, da je za aktualnega predsednika Donalda Trumpa glasoval vsak tretji Latinoameričan in vsak šesti temnopolti moški.

Vzporedna anketa nakazuje, da so Trumpu 59,6 odstotka glasov namenili ženske in nebelci. Rezultati so v nasprotju s tistim, kar so napovedovali mediji. Mediji so prikazovali, da za Trumpa voli največ belih moških, je poročal Breitbart.

“Po štirih letih “prevlade belcev” je Trump podvojil glas med temnopoltimi ženskami in dosegel napredek med vsemi Latinoameričani,” je povedal Andrew Sullivan, opazen kritik gibanja “naprednih” progresivcev za identitetno politiko, ki je bolj osredotočena na raso in spol ljudi, kot na njihov dohodek in izobrazbo.

Filozofija “Prebujenost je nemogoče zanikati. Toda to se že približuje,” je tvitnil Sullivan. Po štirih letih prevlade belih volivcev, je Trump podvojil glasove med temnopoltimi ženskami in vsemi Latinoameričani. “Ne glede na to, kaj se bo zgodilo, je to nedvomno poraz za levo rasno identiteto. Če Trump zmaga zaradi latino volivcev, bo to zadetek v srce celotnega svetovnega nazora,” je dodal Sullivan.

“Priča smo dramatični in zgodovinski preusmeritvi,” je dejal strokovnjak za volitve Thao Nguyen na Twitterju. Izpostavil je rezultate anket iz okrožja Starr v Teksasu, okrožja, v katerem prevladujejo Latinoameričani. Trump je v okrožju izgubil le za pet točk proti Joeu Bidnu, kar pomeni velik premik. Denimo, leta 2016 je Trump v tem okrožju proti Hillary Clinton izgubil za 60 točk.

Podatki o vzporednem anketiranju prihajajo iz anket, ki jih opravijo takoj po volitvah posameznika. Vzporedno anketiranje financira več različnih medijev. Po navedbah CNN so vzporedne ankete kombinacija osebnih intervjujev z volivci na volilni dan in telefonskih anket, ki merijo stališča tistih volivcev, ki so svoj glas oddali po pošti ali pa na predčasnem glasovanju. V imenu nacionalne volilne baze, ankete opravlja Edison research. Osebni razgovori na dan volitev so bili opravljeni na naključnem vzorcu 115 volišč po vsej državi med 7.774 volivci na volilni dan. Rezultati vključujejo tudi 4919 telefonskih intervjujev z volivci, ki so predčasno volili in manjkajočimi volivci. Rezultati za celoten vzorec imajo lahko napako v obsegu največ dveh odstotnih točk navzgor ali navzdol. Rezultati vzporednega anketiranja za leto 2016 so na voljo tukaj.

Tudi Associated Press opravlja svojo anketo na dan volitev
Associated Press je prav tako opravil anketo na dan volitev. Pravi, da njihovi podatki ne izhajajo iz ankete, temveč iz “naključnega vzorca registriranih volivcev, saj tako lahko natančno kalibrirajo množično anketo, izvedeno s spletnimi odbori, ki so se prijavili.”

Sara Rančigaj