fbpx

Alarmantno obvestilo policijskega sindikata: Policisti v stiku z migranti obolevajo za tako imenovano boleznijo “rdeči veter”

Fotografija obolelega s šenom (vir: twitter)

“Spoštovane kolegice in kolegi! Medtem ko morajo nekateri molčati o zlu, ki je zadelo naše kolege na terenu, bomo mi javno spregovorili,” se začne dramatično obvestilo Nacionalnega policijskega sindikata Hrvaške na družbenem omrežju Facebook (TUKAJ). Gre za šen.

“Epidemija nalezljive in infekcijske bolezni, tako imenovane rdeči veter, je dobila zagon s prenosom bolezni od migrantov na naše kolegice in kolege. Žalostno je, da morajo stroške zdravljenja te hude bolezni poravnavati sami,” pišejo policijski sindikalisti, ki pozivajo vse policistke in policiste, ki so zboleli, naj se jim oglasijo, da jim bodo pomagali pri stroških zdravljenja.

Rdeči veter ali erizipel je akutna bakterijska okužba kože in podkožnega limfnega tkiva. Bolezen se ponavadi kaže v obliki vnetja delov kože, začne pa se s povišano telesno temperaturo, ki lahko doseže do 40 stopinj Celzija, mrzlico in tresavico, slabostjo, bruhanjem, zatekanjem nog, močnimi bolečinami in rdeči madeži.

Primer okužbe s šenom (Vir: Twitter)

Na koži se lahko ravno tako pojavijo mehurji različnih velikosti, polni bistre ali krvi podobne vsebine. Bolezen zahteva hospitalizacijo, ki traja najmanj 20 dni.

Po trditvah hrvaškega policijskega sindikata naj bi vodilni v hrvaški policiji za pojav bolezni izvedeli že pred tremi meseci, a so preprečili, da bi zadeva prišla v javnost. Bolezen se prenaša na kapljični način. V Sloveniji imamo za omenjeno bolezen še en, številnim veliko bolj domač izraz, in sicer šen.

Demokracija, R. O.