fbpx

Ali CIA pripravlja tajen kibernetski napad na Rusijo?

Foto: epa

CIA naj bi načrtovala tajen kibernetski napad na Rusijo, v povračilo na domnevna prizadevanja, da le-ta vpliva na rezultat ameriških predsedniških volitev. Demokrati v javnosti razglašajo, da želi Rusija na ta način škodovati demokratski kandidatki Hillary Clinton. Ameriški NBC News poroča, da naj bi bil namen takšne operacije v tem, da se v zadrego spravi Moskvo. 

Nekdanji in sedanji obveščevalci CIE, ki naj bi bili dobro seznanjeni s situacijo, trdijo, da naj bi ameriška obveščevalna služba CIA pričela s pripravami na tajno operacijo in je že celo pridobila kup dokumentov z namenom napasti ruskega predsednika Vladimirja Putina zaradi njegovih “neokusnih” taktik. 

Foto: STA

Foto: STA

Neprofitna organizacija RT poroča, da naj bi v začetku tega tedna tiskovni predstavnik Bele hiše, John Earnest, novinarjem sporočil, da naj bi se ameriški predsednik Barack Obama še vedno odločal o možnostih za ukrepanje zaradi postopanja Rusije, in razkril, da te najverjetneje nikoli ne bodo razkrite in objavljene vnaprej.

Viri so za NBC News povedali, da naj bi bila v Obamovi administraciji prisotna delitev mnenj o tem, ali naj se ZDA zaradi tega maščujejo ali ne.

O preteklem delovanju spregovorili nekdanji uslužbenci CIE

Nekdanji uslužbenec CIE je povedal: “Če bi se nekdo odločil, da imamo dovolj Rusov, bi glede tega lahko naredili veliko. Prvi korak je, da jih opomnimo, da lahko v tej igri igrata dva akterja in da jih opozorimo na svoje prednosti. Če bi nekdo želel, da s kibernetskim napadom naredimo popoln nered, ni za to nikakršnega problema. Problem pa se pojavi v tem, da bi se oni na tak napad odzvali s hudim maščevanjem na ostalih področjih.”

Isti vir je razkril tudi, da s strani Bele hiše ni nenavadna praksa, da CIO zaprosi za predloge glede oblikovanja morebitnih protiruskih ukrepov, med katerimi so tudi kibernetski napadi. Vendar naj do sedaj ne bi prišlo dlje od tega.

Foto: STA

Foto: STA

Prav tako je nekdanji uslužbenec povedal, da so velikokrat oklevali pri uporabi številnih stvari, in pojasnil, da to predstavlja politično odločitev.

Te trditve je potrdil tudi drug nekdanji obveščevalec in povedal, da je bil večkrat zaprošen, da oblikuje akcijske načrte, ter komentiral, da nobena izmed predlaganih možnosti ni bila posebej dobra in nobena izmed njih ne bi dala učinkovitih rezultatov. Prav tako je izrazil prepričanje, da bi bilo izjemno težko dejansko osramotiti ruskega predsednika Putina: “ZDA ne morejo narediti nič, na kar se Rusija ne bi mogla odzvati.”

Dokumenti razkrivajo, da naj bi kibernetski napad pripravljala ena izmed skupin obveščevalcev CIE.

Odzval se je tudi WikiLeaks
Neprofitna organizacija WikiLeaks se je na te domneve odzvala skeptično in izjavila, da v primeru, če bi držalo, da ZDA pripravljajo tajen kibernetski napad, tega ne bi javno napovedala, prav tako pa ga ne bi izvedla CIA, ampak Nacionalna varnostna agencija (NSA).

N. Ž.