fbpx

Američani Iransko revolucionarno gardo označili za “tujo teroristično organizacijo”

Pripadniki iranske revolucionarne garde (vir: twitter)

Ameriški neokonservativni struji, ki je vse močnejša v Trumpovem kabinetu, je v ponedeljek uspelo doseči oznako tuje teroristične organizacije za Iransko revolucionarno gardo.

Ameriški svetovalec za nacionalno varnost John Bolton in državni sekretar Mike Pompeo sta z odhodom obrambnega ministra Jamesa Mattisa odprla novo poglavje v ameriški zunanji politiki do Bližnjega vzhoda. Če se je Trump še pred kratkim želel umakniti iz Sirije, pa neokonservativci vztrajajo pri vse bolj agresivni retoriki do Irana.

Tako so že v ponedeljek dosegli, da so Iransko revolucionarno gardo, ki je del oboroženih sil iranske islamske republike, razglasili za tujo teroristično organizacijo. Po besedah Pompea, kot poroča South Front, pa med poveljnikom specialne enote Al Quds Qassemom Soleimanijem, ki je del Iranske revolucionarne garde, in vodjo teroristične ISIS, kakršen je Abu Bakr al-Baghdadi, ni razlike.

Vsekakor gre za svojevrstno povečanje napetosti na razdalji Washington-Teheran, Pompeo pa je v intervjuju za Fox News zanikal, da gre za ukrep, povezan z izraelskimi volitvami, kljub trditvi izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja, da so ZDA to storile na njegovo prošnjo.

Poveljnik posebne enote Al Quds, Qassem Soleimani (Vir: Twitter)

Iran je po poročanju Breitbarta že vrnil udarec in za teroristično organizacijo razglasil ameriško vojsko.

Ivan Šokić