fbpx

Američani zahtevajo odgovore: Tajkun Soros z ameriškim davkoplačevalskim denarjem financiral svoje projekte v Makedoniji

Foto: epa

Milijarder George Soros je končno pristal pod drobnogledom ameriških zakonodajalcev. Zaradi vmešavanja v evropsko stvarnost so nanj postali pozorni predvsem člani kongresa.

Na Sorosa so postali pozorni predvsem po izjavah madžarskega premierja Orbana, ki je opozoril na Sorosov “imperij” in ga obtožil, da pere na “tone denarja in mednarodnega težkega topništva”. Speisa pa poroča, da so se že republikanski zakonodajalci v Washingtonu začeli spraševati o tem, ali je bil za financiranje Sorosovih projektov porabljen denar davkoplačevalcev – natančneje, za financiranje Sorosovih projektov v Makedoniji.

Madžarski premier Viktor Orban je prejšnji teden ‘raztrgal’ na Madžarskem rojenega milijarderja, da si je zgradil “čezmejni imperij”, s tem pa dosegel, da so začeli v Sorosa in v njegove posle dvomiti tudi Američani. 

Američani zahtevajo odgovore
Republikanec Christopher Smith, član predstavniškega doma ZDA, se je odločil, da bo prišel stvarem do dna. Pisal je ameriškemu veleposlaniku v Makedoniji Jessu Bailyju, ki je bil na to mesto postavljen z Obamovim imenovanjem, in zahteval odgovore. Tudi senator Mike Lee je izrazil zaskrbljenost, ali ameriški davkoplačevalski dolarji res končajo v fundacijah Georgea Sorosa, kot del širšega pomena, in ali se ameriško veleposlaništvo v Makedoniji povezuje s tem zloglasnim tajkunom. Lee je v pismu zapisal, da je prejel “verodostojna poročila, da je v zadnjih nekaj letih ameriška odprava v Makedoniji dejavneje posegala v strankarsko politiko Makedonije, kot tudi na oblikovanje njihovega medijskega okolja in civilne družbe, ki pogosto favorizirajo skupine nekaterih nazorov pred drugimi”.

Soros je sicer v ZDA svoj denar, med drugim, namenil tudi nedobičkonosni organizaciji Media Matters, je pa tudi glavni finančni podpornik Centra za ameriški napredek, liberalni think thank, ki ga je ustanovil Podesta, vodja kampanje Hillary Clinton.

Marjanca Scheicher