Američani zaradi napadov na Kurde v Siriji uvajajo sankcije proti Turčiji

Posledice začetka turške invazije na severovzhodu Sirije (vir: twitter)

Ameriški senat je s podporo tako Republikancev kot Demokratov pripravil predlog zakona o uvedbi sankcij proti Turčiji. Sankcije so posledica turškega vdora v Sirijo, kjer so napadli Kurde. Sankcije obsegajo omejitev viz ter zamrznitev sredstev turškemu predsedniku Erdoganu.

Pod vodstvom republikanskega senatorja Lindseya Grahama in demokratskega senatorja Chrisa Van Hollena je ameriški senat v sredo, 9. oktobra 2019, pripravil predlog zakona o uvedbi sankcij proti Turčiji.

ZDA želijo uvesti sankcije proti Nato zaveznici Turčiji zaradi turške invazije na severovzhodu Sirije, kjer se je začel napad na Kurde.

Sankcije proti Nato zavezniku
Predlog v senatu po pisanju Reutersa predvideva zamrznitev premoženja vodilnim turškim državnim uradnikom, vključno s turškim predsednikom Recepom Tayyipom Erdoganom ter omejevanje viz.

Ameriške sankcije vključujejo tudi ameriška podjetja, ki prodajajo vojaško opremo Turčiji ali podpirajo turško energetiko za turške oborožene sile. Ravno tako je prepovedana prodaja ameriških obrambnih artiklov.

Pri STA svarijo, da bi moral biti zakon, “da bi se izognil morebitnemu Trumpovemu vetu”, potrjen z dvotretjinsko večino v obeh domovih kongresa. Veto ameriškega predsednika Donalda Trumpa je malo verjeten, glede na njegovo zaostreno retoriko proti Turčiji v zadnjih dneh.

Za razliko od uvedbe dodatnih sankcij proti Rusiji sta tokrat tako izvršna kot zakonodajna veja oblasti v ZDA na istem bregu. Resda pa jastrebi v republikanskih in demokratskih vrstah ne podpirajo Trumpove odločitve o umiku ameriških enot iz Sirije.

A dejstvo ostaja, da se je začel ameriški umik iz Sirije, Erdogan pa je izkoristil priliko in z operacijo “Izvir miru” namerava zlomiti moč kurdskih oboroženih sil, ki jih imajo v Turčiji za teroriste. Kurdi so se preveč zanašali na ameriško podporo in niso želeli sprejeti oblasti sirijskega predsednika Bašarja al-Assada.

Tudi EU protestira
Turško invazijo, ki se je po nekaj dnevih zbiranja vojske na meji, začela v sredo, je obsodila tudi visoka predstavnica EU za zunanjo politiko Federica Mogherini, ki meni, da “enostransko ukrepanje Turčije ogroža napredek koalicije proti IS, spodkopava stabilnost celotne regije, povečuje trpljenje civilistov in povzroča dodatno razseljevanje.” Kar se tiče EU, bo ostalo zgolj pri obsojanju in praznih besedah.

Ivan Šokić

 • Andrej

  Glede zaostritev vize je EU že zdavnaj rešila problem. NOBENIH dokumentov ne zahtevajo za ilegalce in še prav lepo jih postrežejo.

 • Jožef

  Pa se Evropa zaveda kakšen val beguncev bodo Turki zdaj pognali proti Evropi.

  • Unikatna

   Upam, da potem Evropa pošlje vse Turke domov…

  • janko

   Če jih bebavi islamist Erdogan pošlje 10 milijonov, za 500 milijonsko EU to še vedno ne bo usodno.

 • xtc

  No pa se uresničuje še ena Nosterdamusova napoved;
  O velikem diktatorju z Vzhodas,ki bo vdrl z veliko vojsko tudi v EU.
  Samo še največjim butlom ni jasno ,,da je Ferdo politično in gospodarsko mrtev,zato je rešitev velika vojna v imenu islama.
  Ferdo dejansko odpira koridor za Iranski islamski teokratski vojaški stroj čigaz podaljšek je Ferdo.
  Ferdo je dejansko ves čas vodil EU bitl politike za nos skubil jih je tza denar v zameno za zadrževanje kao beguncev,v resnici pa e molzel EU butle in jim delal tisk nekritega eura ob enem pa pridno spuščal islamiste v EU,kjer čakajo na poziv za napad na EU,ko bo Feredo odprl koridor do Irana tule jih bo tudi Putin dobil po prstih,Asadov padec pa je vprašanje časa,definitivno kre za ponovno povečanje ilegalcev v EU in še večjo destabilizacijo EU na kateri se bodo dvignili muslimani proti EU kot je napovedal Nosterdamus-torej velika vojna se začenja ,Briti jo bodo zbrisali kmalu.
  Vedite tole,da Evropa ni zmožna sama ustaviti,Ferdo -Iransko islamistične vojske ,če butne proti Evropi.

  • Mihael

   Samo dragi Bog ve prihodnost, to so samo čarovnije. In vsaka čarovnija je mnogoboštvo, ker moč stvarnosti se lažno dodaja drugim, torej lažnim partnerjem, ali je to kamen, Nostradamus ali kakšen Božji človek, naj se jih Bog usmili in.jih nagradi. Ameeen.

 • samsara

  “Tudi EU protestira”

  Cvili, pravzaprav. Sultan Enposran se že trese.

 • Felikss_AH

  S tem ko je Washington umaknil tistih nekaj vojakov je Erdoganu dal vedeti da ima odprte roke. Te “sankcije” so pa samo kozmetika. Kurdi ne bodo izgleda nikoli dobili svojo državo… vsem tam so trn v peti ki si ga podajajo po potrebi… Kurdi pa pušijo

 • Novakec1

  Švabi naj zagrozijo Erdoganu da mu bodo vrnil vse Turke ki so na delu v švabenlandu