Američani zaradi napadov na Kurde v Siriji uvajajo sankcije proti Turčiji

Posledice začetka turške invazije na severovzhodu Sirije (vir: twitter)

Ameriški senat je s podporo tako Republikancev kot Demokratov pripravil predlog zakona o uvedbi sankcij proti Turčiji. Sankcije so posledica turškega vdora v Sirijo, kjer so napadli Kurde. Sankcije obsegajo omejitev viz ter zamrznitev sredstev turškemu predsedniku Erdoganu.

Pod vodstvom republikanskega senatorja Lindseya Grahama in demokratskega senatorja Chrisa Van Hollena je ameriški senat v sredo, 9. oktobra 2019, pripravil predlog zakona o uvedbi sankcij proti Turčiji.

ZDA želijo uvesti sankcije proti Nato zaveznici Turčiji zaradi turške invazije na severovzhodu Sirije, kjer se je začel napad na Kurde.

Sankcije proti Nato zavezniku
Predlog v senatu po pisanju Reutersa predvideva zamrznitev premoženja vodilnim turškim državnim uradnikom, vključno s turškim predsednikom Recepom Tayyipom Erdoganom ter omejevanje viz.

Ameriške sankcije vključujejo tudi ameriška podjetja, ki prodajajo vojaško opremo Turčiji ali podpirajo turško energetiko za turške oborožene sile. Ravno tako je prepovedana prodaja ameriških obrambnih artiklov.

Pri STA svarijo, da bi moral biti zakon, “da bi se izognil morebitnemu Trumpovemu vetu”, potrjen z dvotretjinsko večino v obeh domovih kongresa. Veto ameriškega predsednika Donalda Trumpa je malo verjeten, glede na njegovo zaostreno retoriko proti Turčiji v zadnjih dneh.

Za razliko od uvedbe dodatnih sankcij proti Rusiji sta tokrat tako izvršna kot zakonodajna veja oblasti v ZDA na istem bregu. Resda pa jastrebi v republikanskih in demokratskih vrstah ne podpirajo Trumpove odločitve o umiku ameriških enot iz Sirije.

A dejstvo ostaja, da se je začel ameriški umik iz Sirije, Erdogan pa je izkoristil priliko in z operacijo “Izvir miru” namerava zlomiti moč kurdskih oboroženih sil, ki jih imajo v Turčiji za teroriste. Kurdi so se preveč zanašali na ameriško podporo in niso želeli sprejeti oblasti sirijskega predsednika Bašarja al-Assada.

Tudi EU protestira
Turško invazijo, ki se je po nekaj dnevih zbiranja vojske na meji, začela v sredo, je obsodila tudi visoka predstavnica EU za zunanjo politiko Federica Mogherini, ki meni, da “enostransko ukrepanje Turčije ogroža napredek koalicije proti IS, spodkopava stabilnost celotne regije, povečuje trpljenje civilistov in povzroča dodatno razseljevanje.” Kar se tiče EU, bo ostalo zgolj pri obsojanju in praznih besedah.

Ivan Šokić