fbpx

Ameriška vojna ladja plula blizu otoka, ki si ga lasti več držav in razburila Kitajsko

foto: iStock

Svetovni mediji poročajo, da je bila v bližini otoka v Južnem kitajskem morju, ki si ga lasti več držav, med drugim tudi Kitajska, opažena že najmanj tretja ameriška vojna ladja. Pentagon je sporočil, da je šlo za operacijo, s katero so ZDA izrazile pravico za dostop do teh voda. Vojne ladje so se obali približale na razdalji do 12 navtičnih milj.

Tiskovni predstavnik Pentagona Jeff Davis je v sporočilu zapisal, da so izvedli operacijo svobodne plovbe v Južnem kitajskem morju. Operacijo so izvedli okoli 12 navtičnih milj daleč od otoka Triton v otočju Paracel, z razlogom, da bi izpodbijali pretirane pomorske zahteve strani, ki si lastijo morje. Davis je še dejal, da je v operaciji sodelovala ameriška vojna ladja USS Wilbur in da v tem času v bližini ni bilo nobene kitajske ladje.

Dokaj miren odziv Kitajske je bil precej presenetljiv, saj naj bi bil to, kot poudarjajo na portalu USNI, še najmanj dvoumen izziv za Kitajsko. Ameriški obrambni uslužbenec pa je še dejal, da je bila podobna operacija v maju bistveno bolj agresivna, saj je bila vojna ladja oddaljena le 6 navtičnih milj od Kitajske in je vključevala tudi vodeno uničevalen rušilec. Takrat se je na omenjenem območju zadrževala kar 90 minut, kar je dovolj, da bi izvedli kakršenkoli poseg.

Foto: iStock

CBS je poročal: “Zgodilo se ni nič, kar bi ameriška mornarica razumela kot nevarno ali neprofesionalno.” Filipinska vlada je bila predhodno obveščena o patrulji, čeprav filipinske sile v zadevo niso bile neposredno vključene. Filipinska vojska naj bi bila zadolžena za spremljanje in nadzor svobodne plovbe z bližnje sipine. Kitajska vlada se je na plovbo že tretje patrulje relativno mirno odzvala, kljub temu pa je zaradi omenjenega že prišlo do prvih pritožb komunističnih političnih strank. Kitajski analitiki so “svobodne” plovbe tako razumeli bolj kot taktiko ustrahovanja, pri čemer trdijo, da ZDA  v Južnem kitajskem morju predstavljajo težavo in spodkopavajo regionalno stabilnost.

K. F.