fbpx

Ameriški demokrati tarča novega hekerskega napada

Foto: STA

Ameriški demokrati so sporočili, da je bil njihov strežnik tarča novega hekerskega napada. Da so jih vnovič napadli hekerji, so sporočili tudi iz kampanje demokratske predsedniške kandidatke Hillary Clinton, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Preiskava še poteka, napad pa naj bi bil podoben kot zadnji pred tednom dni.

Pred tednom dni so bili demokrati že žrtev hekerskega napada, pri čemer je v javnost prišla spletna pošta, ki je dokazovala, da je vodstvo stranke med strankarsko kampanjo vseskozi podpiralo Clintonovo ter skušalo spodkopati njenega protikandidata Bernarda Sandersa.

Kaj bo razkril nov hekerski napad?
Razkritje 20 tisoč sporočil elektronske pošte kaže številne primere, kako je nacionalni odbor demokratske stranke koordinirano povzdignil Hillary Clinton in zatrl Bernieja Sandersa, medtem ko so javnosti prikazovali popolnoma drugačno sliko.  Za demokrate je boleče tudi razkritje ob kolapsu denarnega sklada za volilno kampanjo Clintonove in da so v stranki k njej preusmerili 99 odstotkov celotnega denarja, ki je bil namenjen vsem demokratskim tekmecem. Kaj bo novega razkril včerajšnji hekerski napad o demokratski stranki in Clintonovi pa še ni znano.

V Moskvi napad zanikajo
Demokratska stranka je sporočila, da bodo še okrepili varovanje svojega računalniškega omrežja. Dodali so, da tesno sodelujejo z zveznimi preiskovalnimi organi, ki opravljajo preiskavo napada. Vodstvo demokratov meni, da za hekerskimi napadi stoji Rusija s ciljem vplivati na ameriško predsedniško kampanjo v prid kandidata republikancev Donalda Trumpa.

Te možnosti ta teden ni izključil niti ameriški predsednik Barack Obama. V Moskvi pa vsakakršno vpletenost v hekerski napad odločno zanikajo.

SPS, STA