Ameriški geopolitik: Kitajska ima do katastrofe le še deset let

Foto: AFP

To je njihovo zadnje desetletje,” je o prihodnosti Kitajske dejal ameriški geopolitik Peter Zeihan v oddaji Joeja Rogana.

Peter Zeihan je znani ameriški geopolitik in avtor številnih člankov za medije, kot so Washington Post in Wall Street Journal, tokrat pa je gostoval v spletni oddaji Joeja Rogana. Zeihan je postavil zanimivo in presenetljivo tezo, da Kitajsko skoraj zagotovo čaka kolaps, do potencialne katastrofe pa ji je ostalo le še deset let.

Kot je dejal Zeihan, so pokazatelj lažni podatki o stanju prebivalstva na Kitajskem. Stanje prebivalstva naj bi bilo v resnici za 100 milijonov manj od tega, kar trdi kitajska vlada.

Ne bo je rešila niti gospodarska moč in vojska
Menite, da ima Kitajska še deset let?” ga je vprašal Rogan. “Največ,” je odgovoril Zeihan in dodal, da vsi mislijo, da bodo Kitajsko pred propadom rešili vojska, nadzor prebivalstva in ekonomska moč, vendar so znaki že sedaj zelo zaskrbljujoči. Gospodarstvo se zaradi pandemije in padca industrijske proizvodnje ter potrošnje še ni pobralo in je doseglo najnižjo raven v zadnjih 30 letih. Ker se kitajsko prebivalstvo hitro stara, je vse manj delovno sposobnih ljudi, ki bi vzdrževali upokojence. Politika enega otroka, ki je trajala več kot tri desetletja in je bila uradno končana šele leta 2016, je situacijo še dodatno poslabšala. Državo je lansko leto zajel padec cen nepremičnin in prizadel številne povezane sektorje, kar ni mogla ustaviti niti vlada z ukrepi za stabilizacijo cen nepremičnin. Padec se namreč nadaljuje.

Peter Zeihan

Izvoz je v primerjavi z letom prej padel za 9,9 odstotka in predstavlja 20 odstotkov celotnega bruto družbenega proizvoda. Da bi zaustavili trende padanja gospodarstva, so se Kitajci obrnili k ukrepom za dvig domače potrošnje, pri čemer prednjači industrija proizvodnje električnih avtomobilov. Vendar to po mnenju analitika ni dovolj in bodo potrebne radikalne strukturne spremembe, da bi trend tudi dejansko obrnili.

Andrej Žitnik