fbpx

Ameriški predsednik Joe Biden obisk v Evropi pričenja s svarilom Rusiji

Foto: epa

Ameriški predsednik Joe Biden je v sredo pričel svoje prvo potovanje izven ZDA. Biden je izrazil neomajno zavezanost zvezi NATO, pri tem pa posvaril Rusijo pred “močnimi in smiselnimi” posledicami, če se bo ukvarjala s škodljivimi aktivnostmi.  

Predsednik ZDA Joe Biden je nagovoril preko tisoč pripadnikov britanskih zračnih sil. V nagovoru je dejal, da si želi predati jasno sporočilo ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu, pred srečanjem čez teden dni, ko bo opravil ločena srečanja z Natom, G7 in evropskimi voditelji. “Ne iščemo konflikta z Rusijo,” je dejal na samem začetku osemdnevnega obiska v Evropi. “Želimo si stabilnega in predvidljivega odnosa /…/ vendar sem bil jasen: Združene države se bodo odzvale z močnim in smiselnim načinom, če se bo ruska oblast vpletala v škodljive aktivnosti,” je še poudaril.

Po poročanju Reutersa je ameriški predsednik odločen, da bo ponovno zgradil trans-atlantske vezi in odnose z Rusijo postavil v nove okvirje. “To je moje prvo prekomorsko potovanje, na katerega se podajam, kot predsednik združenih držav. Namenjen sem na srečanje G7 in Nato, v nadaljevanju se želim srečati z gospodom Putinom, da mu povem tisto, kar mu želim povedati,” je dejal.

Ameriški predsednik Joe Biden in prva dama Jill Biden (Foto: epa)

Rusko sodišče je v sredo prepovedalo delovanje skupin, ki so povezane s kritikom ruskih oblasti Aleksejem Navalnim, potem ko jih je razglasilo za “ekstremistične”, kar je še bolj zaostrilo vezi med ZDA in Rusijo. ZDA njihovo odločitev obsojajo, State Department je med drugim dejal, da je Putin “učinkovito kriminaliziral eno redkih neodvisnih političnih gibanj v državi”.

Sara Rančigaj