Igor Zorčič postal “vazal Levice”? Očitno krši Ustavo RS, ki je povsem jasna!

Datum:

Predsednik DZ Igor Zorčič se je odločil da izredne seje, ki sta jo zahtevali stranki SDS in NSI glede ustavnosti programa Levice, ne bo sklical. S tem dejanjem je kršil Ustavo RS, ki je pri tem popolnoma jasna in pravi, da “redne in izredne seje sklicuje predsednik državnega zbora; izredno sejo MORA sklicati, če to zahteva najmanj četrtina poslancev državnega zbora ali predsednik republike. A kot kaže, se je Zorčič podal po krivih poteh stranke, ki tudi sama eklatantno krši Ustavo RS, kar pa bi moralo uradno potrditi še Ustavno sodišče v skladu s 160. členom Ustave RS. 

                   

Ustava Republike Slovenije, oziroma njen 85. člen, ki se nanaša na zasedanje Državnega zbora, je povsem jasen: “Državni zbor dela na rednih in izrednih sejah. Redne in izredne seje sklicuje predsednik državnega zbora; izredno sejo mora sklicati, če to zahteva najmanj četrtina poslancev državnega zbora ali predsednik republike.” A kot kaže predsednik DZ Igor Zorčič stopa po stopinjah svoje vzornice – stranke Levica, ki se je (kot lahko ugotovimo na podlagi Ustave, a bi zadevo moralo dokončno doreči še Ustavno sodišče) odločila, da bo igrala vlogo nekakšne “nadustavne stranke”, kar bi lahko kazalo na nespoštovanje ustavnega reda te države in domovine kot vrednote.

Sklic izredne seje je sicer zahtevalo 33 poslancev od skupno 90, kar je več kot tretjina vseh poslancev. “Najbolj problematično pri tej zadevi je, da se o eminentnem političnem vprašanju izjasnjuje zakonodajno-pravna služba. Ona nima nobenega pooblastila za takšno izjasnjevanje. Tudi vprašanja, postavljena takšni službi s strani predsednika, so do kraja nerazumljiva,” je glede zavrnitve izredne seje v DZ o programu stranke Levica, ki sta ga zahtevali SDS ter NSi, dejal strokovnjak za upravno in ustavno pravo dr. Tone Jerovšek.

Odvetnik Domen Gorenšek pa je poudaril, da stranka Levica – če bi upoštevali ustavni red Republike Slovenije, ne bi smela biti registrirana kot legalna politična stranka, saj s svojim programom in načinom delovanja krši osnovne pravne norme in načela pravnega reda RS, poleg tega pa tudi s svojo vsebino programa ter načinom delovanja posega v osnovna demokratična načela, kar lahko pripelje tudi do spremembe družbenega sistema. “To posledično seveda pomeni vrnitev v enoumje, v enopartijski delegatski sistem, ki nima nikakršne zveze z modernim poimenovanjem demokracije ter pravnim redom družb zahodne civilizacije,” je še opozoril.

Ustava, 85. člen. (Foto: posnetek zaslona)

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Blokiranje zbiranja podpisov, v boj proti zdravnikom celo s tujo PR službo?

Od začetka zbiranja podpisov za spremembo kazenskega zakonika, ki...

Evrovolitve kot “horuk v stare čase”?

Kdor je pozorno spremljal dogajanje pred zadnjimi volitvami v...