fbpx

Ameriški sekretar za obrambo Mattis: Severna Koreja povečuje grožnje o jedrskem napadu

James Mattis (Foto: Twitter)

Grožnje o jedrskem napadu iz Severne Koreje se povečujejo, je dejal ameriški obrambni sekretar James Mattis med obiskom Južne Koreje. Mattis je opozoril, da se bo v primeru uporabe jedrskega orožja Severna Koreja morala soočiti z “velikim vojaškim odzivom”.

“Severna Koreja je s svojimi nezakonitimi in nepotrebnimi programi za rakete in jedrsko orožje pospešila grožnjo, ki jo predstavlja za svoje sosede in svet,” je po poročanju AP dejal James Mattis. Rekel je, da se Severna Koreja obnaša “nezakonito” in je ameriško-južnokorejska skupnost za varnost sprejela “nove nujne ukrepe”. Washington ne more mirno sprejeti jedrske grožnje Severne Koreje, je dejal Mattis ob navzočnosti južnokorejskega kolega Song Young Moa.

Ali se Severna Koreja pripravlja na vojno?
Septembra je Severna Koreja izvedla svoj šesti jedrski test, ki je bil njen največji doslej. Bomba naj bi imela obseg od 50 do 120 kiloton in naj bi bila kar trikrat večja od tiste, ki je leta 1945 uničila Hirošimo. V zadnjem času so izvedli vrsto preizkusnih projektov, avgusta in septembra pa izstrelili dva izstrelka nad Japonsko. Zaradi groženj in resne nevarnosti je Južna Koreja začela uporabljati obrambni sistem US Thaad kot odziv na nevarnost raketnega napada s severa. V začetku tega meseca sta ZDA in Južna Koreja začeli tudi skupne vojaške vaje v vodah, ki obkrožajo Korejski polotok, vključno z lovskimi letali, uničevalci in letalskimi prevozniki.

Novembra bo Južno Korejo obiskal tudi ameriški predsednik Donald Trump, kar bo del njegovega potovanja v Azijo.

N. Š.