fbpx

Amsterdamska mošeja, ki je po zvočnikih izvajala svoje molitve obmoknila – Lokalni prebivalci prerezali kable

Modra mošeja v Amsterdamu (Foto: Twitter)

Modra mošeja v Amsterdamu (Foto: Twitter)

Amsterdamska Modra mošeja je za trenutek obmoknila, ko okoliški prebivalci niso več prenesli glasnega zvoka iz mošeja. Eden izmed njih je vzel stvari v svoje roke ter prerezal kable za zvok. Prebivalci amsterdamskega okrožja so za trenutek lahko uživali v miru brez glasnega kričanja muslimanskih verskih pravljic.

Modra mošeja v Amsterdamu bo prva muslimanska mošeja s katero bi potekale verska srečanja preko zvočnih naprav v okolici. Kontroverzni plan je ujezil lokalne prebivalce okrožja, saj so se bali, da bi poslušali agresivna, nepotrebna kulturna in vrednostna sporočila ne v skladu z vrednotami nizozemske družbe. Zato je eden izmed prebivalcev vzel pravico v svoje roke ter prerezal kable za zvok omenjene muslimanske mošeje.

Oglasil je tudi Geert Wilders, predsednik domoljubne stranke Svoboda se je kritično odzval na načrt muslimanske skupnosti. ” Sovražni prostori kričanja se morajo zapreti. Delajte to v Saudovi Arabiji. Ampak ne tukaj. To je naša država in islam ne spada na Nizozemsko,” je zaključil Wilders. Dejanja muslimanske skupnosti ne podpira niti  Femke Halsema, županja Amsterdama, a žal ne more ničesar preprečiti po legalni poti.

Prebivalci vzeli stvari v svoje roke, osramočen imam je obmoknil
Po poročanju Voice of Europe je bilo vse pripravljeno za prvo izvedbo dogodka. Imam mošeje Yassin Elforkani je hotel pred zbranimi udeleženci hotel izvesti verski obred, ko je nenadoma ugotovil, da se ga ne sliši popolnoma nič. “To je zelo neprijetno. Zvočni sistem ne dela”, je osramočen povedal imam muslimanske Modre mošeje. Lokalni prebivalci pa so dosegli majhno simbolno zmago, kjer so resno sporočili, da si širjenja islamske kulture ni del njihovega kulturnega in vrednostnega prostora.

Luka Perš