fbpx

Angleška mornarica v pripravljenosti: Rusi prihajajo

Type 45 destroyer HMS Duncan (Foto: epa).

Flota ruskih bojnih ladij se približuje Angleškemu kanalu, ki naj bi ga prečkala v petek zjutraj. Kovoj je krenil iz Severnomorska, nadaljeval ob norveških vodah in namerava skozi Angleški kanal ter Gibraltar, da bi okrepil svoje pomorske položaje v vzhodnem Mediteranskem morju. Voditelji EU so že zdavnaj obsodili Rusko bombardiranje v Alepu, a Rusi vztrajajo pri podpori Asadove politike.

Po besedah britanskega zunanjega ministra Michaela Fallona je tudi angleška mornarica v pripravljenosti. Čeprav ruski konvoj pluje po mednarodnih vodah, previdnost zaradi bližine nikoli ni odveč. Fallon je napovedal, da bodo opazovali vsak premik v bližini britanskih voda.

V kanal pri Ramsgatu je že zaplul ruski vlačilec, ki naj bi pripadal temu vojaškemu konvoju, zato sta v torek iz Portsmoutha izplula angleški HMS Duncan 45, namenjen protiletalski in protiraketni obrambi, ter fregata tipa 23 HMS Richmond, prav tako namenjena morskim in podmorniškim operacijam. Britanski bojni ladji bosta spremljali ‘Kuznetsovo skupino ladij’, ki se je približala jugu Norveškega morja.

Letalonosilka Admiral Kuznetsov in ostale bojne ladje  so namenjene v vzhodni Mediteran. To je edina letalonoslilka v ruski mornarici, ki lahko prevaža več kot 50 letal, njena oborožitev vključuje tudi rakete proti podmornicam.  

Rusija sicer že ima okrog 10 ladij blizu Sirije, s katerih je potekalo neposredno raketiranje Alepa, a namerava svoje pložaje še  okrepiti.

Ruska prerazporeditev  vojaških sil se izvaja v času ‘humanitarne’ prekinitve ognja zoper upornike v vzhodnem Alepu. Trenutno premirje je del načrta, da bi se civilisti in bojevniki umaknili, zato sta ruska in sirska stran v torek  prenehali z zračnimi napadi.

Kako pripravno je mir uporabiti za premike in okrepitev ruske flote! Mati Evropa se gotovo ne počuti dobro s toliko ladjami v drobovju, kaj šele prebivalci mesta Alep! Upajmo, da se bodo civilisti res evakuirali iz tega mesta.

A. B., BBC