fbpx

Angleška operna združba v imenu raznolikosti odpustila vse bele glasbenike

Nastop English Touring Opera (foto: ETO, facebook)

Angleška opera je odpustila polovico glasbenikov. Razlog, omenjena skupina glasbenikov je belih, pri operi pa želijo v vseh pogledih zagotoviti čim večjo raznolikost. Nekateri od glasbenikov so za opero igrali tudi več kot 20 let.

V imenu zagotavljanja večje raznolikosti so pri angleški operni združbi English Touring Opera (ETO) odpustili 14 glasbenikov. Razlog za prekinitev sodelovanja – ker so belci. Skupina odpuščenih je sicer tako kot preostali glasbeniki z opero sodelovala na podlagi pogodbe o sodelovanju in niso bili strogo gledano zaposleni. Čeprav so nekateri med njimi za opero igrali tudi več kot 20 let, so vsako leto zgolj podaljševali pogodbe o sodelovanju.

Sindikat glasbenikov je dejanje opere, ki jo vodi James Conway, obsodil. V sindikatu so nad odločitvijo opere zgroženi, poroča Remix News. V novi sestavi orkestra tako ne bo niti enega belca. Namesto sposobnosti je tako pomembna samo še barva kože.

Lagali o državni podpori rasistični odločitvi

“English Touring Opera je zavezana povečanju vseh vrst raznolikosti v svoji ekipi in medtem, ko je na tem področju prišlo do napredka, ki ga cenimo na odru, smo se odločili prioritizirati povečanje raznolikosti v orkestru,” je v pismu zapisal direktor Conway. Rasizem v operni hiši naj bi odobravali tudi razni skladi, ki finančno podpirajo operno hišo, kot tudi njeni ustanovitelji, tj. država. Odpuščeni glasbeniki so bili stari med 40 in 66 leti.

Na trditve v Conwayevem pismu so se odzvali tudi ustanovitelji, tj. Svet za kulturo Anglije. V svetu, ki operno združbo na letni ravni financira tudi do 1,78 milijona funtov, so sporočili, da nikoli niso spodbujali združbe k odpuščanju glasbenikov. “Nismo naročili English Touring Opera, da pošlje to pismo,” so v svetu povedali po poročanju Daily Mail. “Pogovarjamo se z ETO, da bi zagotovili, da niso bili kršeni nobeni kriteriji za financiranje.”

Ivan Šokić