fbpx

Poljski predsednik Duda proti posvojitvam za homoseksualce

Poljski predsednik Andrzej Duda na predvolinem zborovanju v Wroclawu teden dni pred 2. krogom predsedniških volitev (foto: EPA)

Varšava, 5. julija – Teden pred drugim krogom predsedniških volitev na Poljskem se je trenutni predsednik Andrzej Duda izrekel proti pravicam istospolnih. Napovedal je poskus spremembe ustave, v okviru katere bi istospolnim parom izrecno prepovedali posvojitve otrok, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Kot je napovedal Andrzej Duda, bo predlog za ustavne spremembe v parlament vložil v ponedeljek.

Proti temu, da bi imeli istospolni pari pravico do posvojitve otrok, se je izrekel tudi protikandidat Dude na predsedniških volitvah, kandidat opozicijske liberalne stranke Državljanska platforma (PO) in župan Varšave Rafal Trzaskowski, poroča poljska tiskovna agencija PAP.

Poljski poslanec in aktivist s področja LGBT Krzystof Smiszek je bil kritičen do Dude, da predlaga nekaj, za kar ne bo nujno dobil zadostne podpore v parlamentu. Po njegovem gre za poskus, da bi zbudil strahove in mobiliziral volivce ter pridobil njihove glasove.

Glede na zadnje javnomnenjske raziskave je Duda rahlo v prednosti pred Trzaskowskim, saj mu napovedujejo 50,9 odstotka podpore.

STA