fbpx

[Video] Plavalke, ki morajo s transspolnim plavalcem deliti slačilnico, se počutijo neprijetno – pristojni pa ne ukrepajo

Transspolni plavalec "Lia Thomas" (na levi: slikan leta 2016, na desni: danes) (Foto: Družabna omrežja)

Če je bilo včasih nepredstavljivo, da bi moški tekmovali z ženskami in obratno, je to postala realnost po tem, ko se je nekaj športnikov odločilo za spremembo spola. Ker imajo moški drugačne fizične predispozicije, je njihovo tekmovanje z ženskami za marsikoga upravičeno sporno. Če so včasih športnice molčale z namenom, da se ne bi zamerile woke prebujencem, je na tem področju pričelo prihajati do manjših premikov. Ena od plavalk z univerze v Pensilvaniji je za britanski Daily Mail iskreno spregovorila glede svojih občutkov in občutkov soplavalk, odkar je z njimi pričel slačilnico deliti transspolni plavalec z imenom Lia Thomas.

Delitev slačilnice s transspolnim plavalcem je postala sporna točka za nekatere soplavalke z univerze v Pensilvaniji. Počutijo se namreč neprijetno, da se v zasebnem prostoru znajdejo z nekom, ki je podvržen spremembi spola. “Vsekakor je nerodno, ker ima plavalec Lia še vedno moške spolne dele telesa in ga še vedno privlačijo ženske,” je v ekskluzivnem intervjuju zaupala ena od plavalk iz tamkajšnje plavalne ekipe.

Plavalke naletele na gluha ušesa trenerja
Transspolni plavalec je soplavalkam zaupal, da se dobiva z ženskami. Težavno je, da se včasih sploh ne pokrije z brisačo, je povedala plavalka. Ona in druge so tako lahko videle njegove intimne dele telesa.  Kot pravi, so članice ekipe izrazile zaskrbljenost pri trenerju, da bi ta izgnal Thomasa iz ženske slačilnice, a jim je ta poskus spodletel.  “Več plavalk je to večkrat problematiziralo, toda rekli so nam, da ga ne moremo spraviti iz slačilnice kar tako. Dali so nam vedeti, da se moramo s tem sprijazniti ali pa ne bomo mogli več uporabljati lastne slačilnice. To je res težavno, saj Lie ne zanima, kako se počuti nekdo drug,” je dejala v nadaljevanju in kritično dodala: “Nas je 35 in me bi morale sprejeti, da nam je v lastni slačilnici neprijetno zaradi občutkov enega.”

“S tem ko šola ne ukrepa, skrbi za to, da je njemu dobro, ne pomisli pa niti, kako se počuti večina plavalk,” je zatrdila kritično in dodala, da se ji zdi, da njihovemu soplavalcu godi pozornost, ki jo je deležen. “Na nas vse skupaj to veliko bolj vpliva kot nanj,” je prepričana. Šola je prejšnji mesec objavila kratko izjavo, da študentom športnikom ponuja pomoč pri morebitnih težavah z duševnim zdravjem.

Foto: Instagram/Daily Mail

Športna organizacija NCAA je določila pravila, ki transspolnim športnikom dovoljujejo tekmovanje po opravljenem letu hormonske terapije. Pred kratkim si je ta umila roke in napovedala, da bo sodelovanje transspolnih oseb zdaj določalo nacionalno vodstveno telo vsake športne discipline. V tem konkretnem primeru gre za nacionalni upravni organ za tekmovalno plavanje USA Swimming, ki razmišlja o novi politiki. “USA Swimming trdno verjame v inkluzivnost in priložnost za vse športnike, da izkusijo plavalni šport na način, ki je skladen z njihovo spolno identiteto in izrazom,” so sporočili prejšnji teden. “Prav tako močno verjamemo v pravično konkurenco in kot mnogi dajemo vse od sebe, da bi se učili in izobraževali glede ustreznega ravnovesja na tem področju.”

Plavalka, ki je govorila z Daily Mailom, pozdravlja vključenost USA Swimming. “Pravzaprav sem vesela, da je NCAA odločila, kot se je, ker je organ USA Swimming bolj konservativen.  Združuje namreč ljudi, ki plavajo vse življenje, imajo otroke in hčere, ki plavajo, in vidijo, kakšen je vpliv vključenosti transspolnih športnikov v tekmovanje v plavalni skupnosti.” Povedala je, da upa, da bo prišlo do kakršnih koli sprememb pred marčevskim prvenstvom NCAA, kjer ima Lia Thomas priložnost podreti rekorde NCAA-ja vseh časov, ki sta jih postavili dobitnici zlatih olimpijskih kolajn Missy Franklin in Katie Ledecky.

Spodnji posnetek prikazuje, v kolikšni prednosti je transspolni plavalec glede na ženske sotekmovalke:

“Vsekakor je pomembno, da ne ustvarimo tega precedensa,” je dejala in dodala, da meni, da je pomembno, da ženske in dekleta ne gledajo stran in rečejo, no, pravzaprav nimam možnosti za zmago. Dejala je, da bi bila edina “pravična stvar”, da se ustvari “odprto kategorijo”, ki bi transspolnim plavalcem omogočila, da tekmujejo v moški reprezentanci. “S tem bi imel naš transspolni plavalec možnost, da še vedno tekmuje, ne da bi moral prevzeti naslov iz ‘moške konkurence’, medtem pa bi se ženskam še vedno omogočil prostor, ki ga potrebujejo za pošteno tekmovanje,” je dejala.

Nina Žoher