Avstralija bo imela meje zaprte do konca leta 2022: Drugje se borijo proti virusu, pri nas pa utrjujemo avtoritarno oblast?

Avstralski premier Scott Morrison (Foto: STA)

Avstralski minister za trgovino in turizem Dan Tehan je danes ocenil, da bodo meje Avstralije po vsej verjetnosti zaprte do konca leta 2022. Minister je ob tem dejal, da je širjenje okužb s koronavirusom v Indiji pokazalo, da je avstralska skoraj popolna prepoved prihodov še vedno nujna, da Avstralija ohrani status države brez covida-19, poroča STA. Avstralija od 20. marca lani svojim državljanom prepoveduje potovanja v tujino. Zaradi ta teden uvedene prepovedi je v Indiji obtičalo okoli 9 tisoč Avstralcev, ki so jim zagrozili z visokimi denarnimi kaznimi in zaporom, če bi poskušali zaobiti prepoved in se vrnili s posrednimi letalskimi povezavami.

Zaprtje Avstralije za skoraj tri leta bo seveda velik udarec za turistično industrijo, ki je pred pandemijo na leto beležila 40 milijard ameriških dolarjev prihodkov. V Avstraliji so sicer doslej potrdili 29.886 primerov okužbe z virusom sars-cov-2. Večji delež teh so potrdili v hotelskih karantenah -ob vstopu je namreč obvezna tudi 14-dnevna stroga hotelska karantena. Tujim obiskovalcem je vstop v državo dovoljen v zelo redkih, izjemnih primerih. Pred pandemijo covida-19 je v državo na mesec vstopilo približno milijon kratkotrajnih obiskovalcev. Ta številka je zdaj približno 7000. Cepljenje v deželi, ki ima približno 25 milijonov prebivalcev, zaenkrat poteka počasi. Doslej so porabili 2,5 milijona odmerkov cepiva proti covidu-19.

Odvetnik dr. Peter Čeferin je ta teden na javni televiziji izpostavil, da se marsikateri odlok v Sloveniji izkorišča za uveljavljanje avtoritarne oblasti, ob tem pa je še poudaril  pravico do svobode gibanja, ki jo je možno omejiti le z zakonom – v 39. členu ZNB  po njegovih besedah  namreč vlada praznina – tam bi morali biti pogoji  napisani veliko bolj natančno. Slovenska vlada je 28. marca letos sprejela odlok, s katerim je med lockdownom omejila izstop in vstop v državo – s tem je želela pred velikonočnimi prazniki omejiti širjenje novega koronavirusa.

Nekdanjemu ministru za pravosodje Alešu Zalarju se je ta poteza zazdela povsem nedopustna, saj je želel oditi v Avstrijo, da bi se pridružil svoji partnerki, kateri je umrl družinski član. Šel je tako daleč, da je podal pobudo za začetek postopka za oceno ustavnosti in zakonitosti odloka, ki omejuje prehajanje meje, Ustavno sodišče pa je nato do končne odločitve zadržalo izvrševanje tega člena. Torej, medtem ko v drugih državah sprejemajo še veliko bolj ektremne ukrepe, v želji da bi zamejili širjenje virusa, se pri nas očitno vsak ukrep uvede le zato, da bi premier Janez Janša utrdil svojo avtoritarno oblast – epidemija pa je zgolj za izgovor. Lahko se le še vprašamo, kdo je tu nor?

Sara Bertoncelj