fbpx

Avstralski znanstveniki so v Rimski cesti odkrili “srhljiv” vrteči se predmet

Rimska cesta. (Foto: Pixabay)

Avstralski znanstveniki trdijo, da so v Rimski cesti odkrili neznan vrteči se predmet, za katerega so prepričani, da ni podoben ničemur doslej. Gre za telo, ki ga je prvi odkril univerzitetni študent in pri katerem je bilo opaženo, da vsakih 18 minut eno celo minuto silovito bruha radijsko energijo. 

Objekti, ki v vesolje oddajajo svojo energijo, so pogosto dokumentirani. Znanstveniki pa menijo, da je nekaj, kar se “vklopi” za čas ene minute, izjemno nenavadno. Ekipa znanstvenikov si zato prizadeva, da bi razumela več. Neznani predmet je prvi odkril študent Tyrone O’Doherty z Univerze Curtin, na območju Zahodne Avstralije s pomočjo teleskopa, osnovanega na novi tehnologiji, ki jo je sam razvil, poroča BBC.

O’Doherty je bil del skupine, ki jo vodi astrofizičarka dr. Natasha Hurley-Walker. Kot navaja, se je predmet pojavljal in izginjal tekom nekaj ur njihovega opazovanja. Gre za povsem nepričakovano odkritje. Obenem je bilo malce strašljivo za astronoma, ker na nebu ni nič znanega, kar bi to povzročalo. Objekti, ki se vklapljajo in izklapljajo, za astronome sicer niso novost in se jih imenuje za “prehodne”, vendar pa je bilo nebesno telo, ki se je vklopilo za celo minuto, zares nenavadno. 

Zvezda bela pritlikavka (Foto: Pixabay)

Znanstveniki so ugotovili, da je predmet od Zemlje oddaljen kakšnih štiri tisoč svetlobnih let. Je tudi neobičajno svetel in ima izjemno močno magnetno polje. Ob tem se pojavljajo vprašanja, ali bi lahko šlo za nevtronsko zvezdo oziroma belo pritlikavko – izraz, ki se uporablja za ostanke kolapsirane zvezde. Vendar pa odkritje v veliki meri ostaja neznanka. Za pridobitev več informacij bodo potrebne nadaljnje raziskave.

Domen Mezeg