fbpx

Avstrija bo izgnala štiri ruske diplomate

Avstrijski zunanji minister Alexander Schallenberg (foto: epa)

Tiskovna predstavnica zunanjega ministra Alexandra Schallenberga je danes sporočila, da bo Avstrija izgnala tri uslužbence ruskega veleposlaništva na Dunaju in diplomata na generalnem konzulatu v Salzburgu.

Kot so pojasnili na avstrijskem zunanjem ministrstvu, so omenjeni diplomati opravljali dejavnosti, ki niso v skladu z dunajsko konvencijo, poroča avstrijska tiskovna agencija APA, ki pri tem dodaja, da naj bi se ukvarjali z obveščevalnimi dejavnostmi. Ruski diplomati morajo Avstrijo zapustiti najkasneje do 12. aprila.

Številne evropske države so v minulih dneh v okviru usklajenega delovanja izgnale več kot 200 ruskih diplomatov in drugih uslužbencev na veleposlaništvih. Samo Nemčija in Francija sta v ponedeljek napovedali izgon več kot 70 ruskih uradnikov. Pred Avstrijo je v sredo izgon treh ruskih diplomatov napovedala Norveška.

Masaker v Buči: Odvažanje trupel. (Foto: epa)

Povod za to potezo so bila med drugim tudi šokantna razkritja grozodejstev, ki so jih v Ukrajini zagrešile ruske sile, zlasti v kraju Buča severovzhodno od Kijeva, poroča STA.

Izgon ruskih diplomatov po državah je objavljen v spodnji tabeli:

Sara Kovač