Avstrijci imajo dovolj: Na volitvah so rekli ne sprejemanju migrantov. Kdaj jim bomo sledili Slovenci?

Voditelj svobodnjakov Heinz-Christian Strache (levo) in kandidat za predsednika Norbert Hofer. Foto: epa

V prvem krogu avstrijskih volitev za predsednika države je največ glasov dobil kandidat Svobodnjaške stranke Avstrije (FPÖ) Norbert Hofer, in sicer več kot 35 odstotkov. Politični analitiki so si enotni: Avstrijci so z glasovanjem za Hoferja dali zaušnico politiki odprtih vrat za migrante.

Seveda bo moral Norbert Hofer, če bo hotel postati predsednik Avstrije, v drugem krogu, ki bo potekal 22. maja, premagati kandidata levičarskih Zelenih Alexandra van der Bellena, ki je v prvem krogu dobil nekaj več kot 21 odstotkov glasov volivcev. Toda kljub temu že lahko govorimo o velikem uspehu svobodnjakov, ki jih vodi Heinz-Christian Strache.

Svobodnjaki – zagovorniki zapiranja mej in stroge azilne politike
Ta stranka, ki je po javnomnenjskih anketah najbolj priljubljena stranka severno od Karavank, je ostra nasprotnica sprejemanja migrantov in širokosrčne azilne politike. Migrantski val, ki se je zaradi nepremišljene politike nemške kanclerke Angele Merkel lani septembra po tako imenovani balkanski poti razlil proti severu stare celine, je sicer večinoma zdrvel proti Nemčiji in skandinavskim državam, toda na deset tisoče nezakonitih migrantov je ostalo v Avstriji in tu vložilo prošnjo za azil.

Hofer je zagovornik nošenja orožja in imajo skoraj vedno s seboj pištolo znamke Glock. Tako kot Hofer so si v času migrantske krize številni Avstrijci nabavili orožje za varnost (Foto: epa).

Norbert Hofer je zagovornik nošenja orožja in ima pri sebi skoraj vedno pištolo znamke Glock. Tako kot Hofer so si v času migrantske krize številni Avstrijci nabavili orožje za varnost (foto: epa).

Avstrijski socialdemokratski kancler Werner Faymann je bil najprej zvest podpornik politike Angele Merkel in je madžarskega premierja Viktorja Orbana ter druge voditelje višegrajskih držav, ki so zagovarjali nesprejemanje migrantov, besno obtoževal nesolidarnosti.

Avstrijska vlada obrne ploščo, a prepozno
Toda ko je bilo jasno, da imajo tudi Avstrijci politike odprtih vrat za nezakonite migrante vrh glave, je rdeče-črna velika koalicija obrnila ploščo in začela s strožjo politiko. Najprej na avstrijsko-slovenski meji, zdaj pa tudi na avstrijsko-italijanski. Avstrijska politika, predvsem zunanji minister Sebastian Kurz (član Avstrijske ljudske stranke – ÖVP), ima za zaprtje balkanske poti na makedonsko-grški meji veliko zaslug.

Toda za nezadovoljne avstrijske volivce to ni bilo dovolj. Tako so na nedeljskih predsedniških volitvah kaznovali tako socialdemokrate (SPÖ) kot konservativce (ÖVP). Kandidat ljudske stranke Andreas Khol je tako dobil nekaj več kot 11 odstotkov, kandidat socialdemokratov Rudolf Hundstorfer pa slabih 11 odstotkov glasov.

Konec stare Avstrije, kakšna bo nova?
Polom SPÖ in ÖVP kaže, da je s prevlado teh dveh strank, ki sta sami ali v (velikih) koalicijah vladali Avstriji vse od konca druge svetovne vojne – konec. Avstrija politično torej ne bo več takšna, kot smo jo poznali.

Aleš Žužek

 • rubec

  Ni v moji navadi ampak od zdaj naprej bom blagajničarkam v Hoferju puščal napitnino.

  • pajot

   Tako je treba,ja.Jaz puščam napitnino čisto vsaki kelnarci. Nikoli ne veš,kdaj ti prav pride

   • janez.pokoncni

    Ah to je neprimerljivo z odločitvijo Rubca. On štarta, v čast Norberta Hoferja, samo na Hofer. Tebi zdaj ostane upanje, da v Nemčiji zmago odnese desničar, ki se kliče Lidl in potem začneš puščati napitnino trgovkam v Lidlu.

    • rubec

     ***********

    • rubec

     Prjatu, pajot nakupuje pri Kitajcih. Zdaj samo čaka da na lokalnih volitvah v Šanghaju zmaga en kandidat ki mu je zaradi padca z biciklom odbilo levo roko.

     • pajot

      Ti,ki vse veš,nisi povedal,da je temu kandidati ime Ku- čen- šam- pita.
      In da mu je odbilo levo roko zato,ker se je vsedel v avto na napačni strani.

     • rubec

      **********

     • janez.pokoncni

      Eh, pol Pajotu, ki nakupuje pri Kitajcih, tudi zmaga Lidla v Nemčiji nič ne koristi. Edina prava dobitna kombinacija sta ti in Hofer.

   • xtc

    In to pri vsakem obisku sto eur njmanj:

 • www

  Norbert Hofer je zmagal skoraj povsod, v obejnih predelih celo do 49%, v avstriji že dolgo vre !!!

  • www

   … Der passt schon für Österreich. Oder hätten wir lieber so eine wie in DE.
   (KOMUNISTI PRIHAJAJO DOMOV, POVSOD JIH IMAJO DOVOLJ )

 • centurion

  Relativna zmaga povsod razen v rdečih revirjih ob slovenski meji.
  Kužni smo že preko meja…

 • Peter

  Jasno bomo mi se vedno vollili, kot se spodobi.
  Rdece, itaq.

 • tarantela

  Nov žebelj za Merklovo.

 • Mihilus

  To je mislil Žižek, ko je rekel, da Evropa čez 5 let ne bo več Evropa. Zamenjana bo komplet politična garnitura. Ultra levičarje bodo nadomestili ultra desničarji.

  • simplya

   Edina rešitev za vse nas ki smo že zlezli dol iz drevesa…

 • xtc

  Po vseh napadih;težavah in socialističnim posilljevanjem imigranti je sledilo prebujenje;

  Logičen je zasuk ostreje desno ;saj so predvsem socialdemokrazi izvajali zelo širokogrudno azilantsko in drugo politiko priseljevanja;brez konkrettnih dolgoročnih rešitev;samo skrb za tiste ;da nas bodo volili:
  Seveda pa ob enem izvajali agresivno proti vsakemu ki se je drznil dvifgniti glas proti priseljencem;pa naj so bili ti dokaj normalni ali povsem nekompatibilni;vsakdo je bil označen za rasista;homofoba;islamofobaneofašista ipd zato je tudi OVP PONIGLAVO IN TIHO SPREMLJAL TAKO POLITIKO;SAMO ZARADI STRAHU PRED TEMI ETIKETAMI PODIVJANE LEVICE IN SOCIALDEMOKRACIJE:
  a K SREČI SO ŽALOSTNI IN KRIMINALNI DOGODKI PRISELJENCEV SODU OČITNO IZBILI DNO:
  Ljudem je postalo zaradi ogrožene varnosti;kriminala;nekompatibilnosti;spolnih napadov dovolj in jim je čisto vseeno s čim jih levaki zmerjajo ampak želijo red in pravno državo in to se je odrazilo na volitvah:
  In enako bo sledilo po ostalih EU državah;sledili bodo izggoni;deportacije;spremembe azilne politike;nepodaljšanje azilov in zapoiranje mej;kar je logičen odgovor na podivjano levaško politiko;prav tako je treba ostreje sankcionirati tiste ;ki skušajo na vsak način nekoga v tri dni etiketiratiza neofašiste:fašiste;islamofobe ;rasiste ipd zmerljivke z repertuarja poblaznelih levakov;saj se vsevečkrat izkaže ;da priseljenci niso zmožni asimilacije;nimajo delovnih navad:;po več letih ne govorijo jezika države gostiteljice;z njimi se širi vseh vrst kriminala itd in da je dejansko treba postaviti sita in pravila za bivanje v EU IN TO OSTRA;VSE KAR PAČ NI ZMOŽNO ASIMILACIJE PO DVEH ALI TREH LETIH PA V DEPORTACIJO;SAJ BO DRUGAČE KAOS: iN ŽALOSTNO JE TO ;DA SO LJUDJE UVIDELI RESNOST ZADEVE PREJE KOT POLITIKI;seveda pa bo zanimivo opazovati reakcije levičarjev;po teh porazih:

  • Peter

   Seveda pa ne pri nas. Pri nas se bo še vedno volilo leve, ki bodo še vedno zmerjali vse drugače misleče, jih obtoževali sovražnega govora in sadili rožice v prid ubogim migrantom.

   Dolina, kraj kamor sonce ne posije.

   • xtc

    Očitno si preslišal kaj je izrekel JJ; “OAMOSVOJILI SMO SE;NISMO ŠE PA OSVOBODILI” ta del ;ki je najtežji še čaka;zakaj misliš ;da levaki iščejo pomč v Moskvi(ki je nikdar ne bo)?
    Seveda pa j vprašanje ;kje bomo po tem dejanju pristali najverjetneje res svobodni a zelo verjetno v dveh delih;kot smo že bili:

    • avtohtoni neandartalec

     Včeraj mi, danes Janša, koga bomo jutri?

  • avtohtoni neandartalec

   To je pa res, fašistična država se zavema za red in disciplino, ne za pravno in socialno demokracijo.

   • xtc

    Red in disciplina velja tudi za demokracijo;demokracija ni anarhija kot jo pojmujete levi;pravila so jasna in se spoštujejo;nemore nekdo nekaj po svoje in čisto mimo:

 • totex39

  Povsod jih imajo dovolj, samo pri nas so komunajzarji nad nami vsemi.Če se bo tako pri nas nadaljevalo se nam nič kaj dobro ne obeta.

  • avtohtoni neandartalec

   Največ migrantov sem videl na Hrvaškem, v bosni in v Albaniji.

 • Anton

  če ti kdo pride v bajto in ti začne soliti pamet, ga maš tud kmalu vrh glave, razen če nisi Lolek

  • avtohtoni neandartalec

   Morajo najprej pokazati sodni nalog za preiskavo, potem si lahko sam poiščeš dve priči, šele potem lahko vdrejo in delajo s teboj kar hočejo (ampak samo pri nas).

 • avtohtoni neandartalec

  Svobodnjaki, ki se počutijo svobodni edino,če so ograjeni z visokimi zidovi, no, to pa je nekaj posebnega, pri sicer anemičnih, frigidnih Avstrijcih.

  Revolucija bi bila že to, če bi se oddaljili od politike Nemčije, ampak potem bi jim standard padel, ko bi se morali spet povezovati z Madžari, z Italijani nikakor, ker je rivalstvo del tradicije med tema narodoma, ki se v zadnjih sto letih nista kaj dosti spremenila. Ne marajo se od nekdaj, z vsakimi volitvami je manj ljubezni.
  Zapiranje meja pred tujo delovno silo je tudi nekaj običajnega, restrikcije omogočajo številnim Slovencem, da pri njih kaj zaslužijo, zakaj se samo meni zdi, da sta ti dve trditivni v nasprotju? Ne marajo tujcev, Slovenci pa lahko služijo pri njih na črno. Mogoče smo pa Avstrijci, vsaj kar se Avstrije tiče, ampak nam ni videti. Upajmo, da se Avstrija ne bo kaj dosti spremenila, lepo je imeti za soseda deželo, ki ima enega najvišjih življenjskih standardov na svetu, ne rabimo še ene podalpske džamaherije na tem koncu.

  • sprehajalec

   Narobe. Nemci na splošno po komentarjih pozdravljajo volilno zmago Hoferja. Merklova seveda molči. Tudi pri zapori Brennerja so nemci začuda podprli Avstrijce proti Italijanom. Kri vseeno ni voda. Standard jim zaradi Nemcev zagotovo ne bo padel. Čista utopija.

   Prezir do “lahov” smo prevzeli od Avstrijcev tudi Slovenci. Moje mnenje je, da neupravičeno.

   Slovenci služijo pri njih z urejenimi delovnimi vizami. Povsem imaš zgrešeno. kazni so hude. Poleg tega so po informacijah “tradicionalni gastarbajterji” iz nam južnejših dežel kar veselo glasovali za Hoferja. Ker imajo islamizacije Avstrije dovolj. V tem primeru je volilni motiv torej kateri civilizaciji in filozofiji pripadaš.

   • avtohtoni neandartalec

    Cela Štajerska ima delovne vize? Bravo.
    Kri ni voda, kaj več pa zgleda tudi ne, saj pr inas družina nič ne pomeni, če si reven in nepomemben.
    Sem vesel, da slišim še kakšno o sodelovanju z Italijani, z zaporom so začeli, ni slabo.

    • sprehajalec

     Nima cela Štajerska. Je pa število Slovencev na delu od 2010 (5000) zrastlo na 18.000 (2015). Avstrijski podatki. SMC se Cerarjem je to pri nas kazal kot padec nezaposlenosti na Zavodih in torej uspeh SMCja, Strukelj je pa takoj potegnil svoje pogodbe ven z zahtevo za dvig plač v javnem sektorju, po takšnem uspehu.

  • dob

   ….ne rabimo še ene podalpske džamaherije na tem koncu, kakršna je naša že 70 let. Pa je nismo hoteli spremeniti niti za centimeter.
   Prav nihče nas ni silil v komunizem, sami smo vanj skočili. Nam je pač všeč diktatura. Zato nam tudi tuje diktature niso tuje in jih vabimo k sebi.
   Nerazumnega človeka premetava iz ekstrema v ekstreme. Tako zelo je naklonjen ekstremom in ekstremnemu razmišljanju, da je poleg levice in desnice tudi politični “center” samo oblika ekstremizma!

   Da bi človek bil uravnovešen z drugimi, bi najprej moral vedeti, kaj dela. Kaj ga vodi.
   Zdaj ga vodijo pri odločanju ekstremi. Nima želje po uravnovešanju, ima le željo po uničenju. Zato sam sebi pripravlja situacijo, v kateri se bo lahko izkazal v uničenju.
   Če bi bil uravnovešen in če bi sploh imel željo po uravnovešanju in spoštovanju življenja, ne bi tako brezglavo silil v situacije, kjer potem ne more reševati stvari drugače, kot s streljanjem in uničevanjem Življenja. Značilno za takšne ljudi je, da te privedejo do situacije, ko moraš braniti lastno življenje pred uničenjem, potem ti dajo orožje, da ubijaš, in potem ti ponudijo izgovor, da ga uporabiš proti tistim, ki jim rečejo, da ubijanje ni rešitev. Izgovor je vedno: Ja, kva bi pa ti naredu?!

   Težava je v tem, da tega prej ni noben vprašal, ko je bil čas nekaj narediti. Očitno je to hotel: ubijanje.
   Naša vlada z vsemi svojimi dejanji kaže, da kučanizem, skupaj s tistim, kar predstavlja tit doberšek, hočejo spopad in ga gradijo natanko v tej smeri. Vse drugo je samo orodje za uporabit, da do tega pride.
   Imigranti sploh niso važni! So samo orodje notranjih sporov, ki se ne rešujejo.
   Ko se rešujejo, se pa rešujejo z ubijanjem, kot so se vedno (ne)reševali. Torej ohranjali.

   • avtohtoni neandartalec

    Razloži to našim kmetavzarjem,ki v pol leta, na misijah, zaslužijo dovolj za skromno stanovanje, v tujini se obnašajo kot domačini, ne kot samo še en okupator. Načelno Slovenija sploh ni v vojni, mi smo zgleda zmagali takoj, ko se je začela, zato morajo na naše vojake gledati kot na legalne vojaške skupine, ki so prišli v miru in jim želijo samo pomagati, delati namesto njih in reševati njihove probleme, kot bi se pomaganju reklo po starem.
    Tudi jaz nisem nikoli razumel tiste strategije, da se borijo proti okupatrorjem in fašistom tako, da se razstrelijo, in sicer tam kjer ljudje najmanj pričakujejo, še največji problem osebno predstavljajo za agresorske dežele takrat, ko jih pobirajo iz sten in asfalta s pinceto.

    • dob

     Ni tako enostavno!

     Ko se človek slabo počuti (to pa je lahko zaradi veliko razlogov!), išče zunanji vzrok, da se mu bo lahko maščeval.

     V tem je ves vic! Vic je, ne definirati pravega vzroka. Potem pa manipulirati z nezadovoljstvom, ki predstavlja energijo, ki lahko premika stvari.

     Kdo je okupator in kdo ne, je dokaj komplicirano vprašanje. Dejstvo je, da je muslimanski svet, ki 1500 let ni spremenil jezika (slovnice, povzel novih besed, pojmov…), zdaj razmišlja nagonsko. To pomeni, da ga vodijo zelo preprosti motivi. Preprosto: Udari! Koga? Njega!

     In potem udari tistega, ki mu ga nekdo pokaže s prstom. Simpl.

     Potem pa ljudje, tudi ti, najdejo pri sebi razloge, zakaj je upravičeno maščevati se. Manjka se jih! V preteklosti smo MI zavojevali tuje dežele, potem smo MI zmetali bombe nanje, potem smo jim MI sesuli mirno idilično vaško-plemensko življenje…. itd. itd.

     Nekateri so severnoameriške indijance opisovali tako idilično. Pol so prišli belci in jim vse pokvarili.

     V resnici so se indijanska plemena med sabo surovo znašala, mučili so pripadnike drugih plemen, jim počeli vse mogoče. Niti malo ni bilo romantično, ne tam ne tukaj, ne nikjer!

     In ni res, da smo mi agresorji. Če bi bili agresorji, ne bi zdaj hodili sem po pomoč, tako kot v Izrael ne hodijo po pomoč, ki je agresor.

     Povezovanje s tem, da če nič ne narediš, potem je isto, kot če si naredil, pa ne vzdrži. Češ, vi ste vsi Židi, zato ker niste ničesar naredili za nas.

     Kaj pa je – narediti za vas?!?

     Sekati roke, kamenjati ženske, rezati spolnhe organe? A je to, narediti za vas? Sprejeti Koran – je morda to tisto, kar naj bi naredili za vas? Sprejeti vaš jezik in ga ne menjati naslednjih 1500 let , je to tisto, kar pričakujete od nas? Še kaj?

     A smemo gledati stare črnobele filme? Greto Garbo, Bette Davis, Humphreya Bogarta in druge, ali boste naredili seznam kaj smemo in česa ne? Tako kot komunisti?

     Kaj pa glasba, pa knjige, a to smemo? Boste prepovedali knjige, ker govorijo o emancipaciji ženske, o seksualni svobodi, o razmišljanju zunaj Korana, o čustvih, o odnosih…. Bo vse to predpisano?

     Hej!

     Ne znajo sami narest, pa drugim rušijo. Tako kot eni nesramni smrkavci, mi se pa še sprašujemo, ali naj jih spustimo bliže k sebi in se jim prilagajamo. S tem brišemo eno celo kulturo, ki je nastajala počasi, z muko, z groznimi boji, notranjimi in sicer, skozi kirivice in boje, za vse niti ne vemo. Ampak na koncu so se le sešteli v to, kar poznamo pod naša civilizacija!

     Jaz, denimo, ne bi enemu islamistu dal v roke Dickensa, da ga raztrga s svojim pojmovanjem sveta. Ali pa Tolstoya! Si bral Vstajenje? Naj mu to dam, da malo popravi, da bom lahko bral tisto, kar bi bilo po njegovo prav?

     Bolj praktično se je boriti proti domači izdaji civilizacije! Proti tistim, ki že ves čas ohranjajo domač islamizem v najbolj zaostali obliki, in nas imajo že ves čas za norca. Poneumljajo nas! kaj če nam islamski šolski izobraževalni sistem, ko pa imamo domačega, komunističnega, zaostalega, bedastega. Kaj nam bo šerijatsko pravo, ko pa imamo bavconščino. Kaj nam bo Charlie Hebdo, ko nas čakajo še pol prazni rovi s katerimi nam grozijo stare generacije, ki bi rade za sabo zapustile pomor, preden grejo od tu.

     V nekem drugem članku se omenja Trst in vihranje jugoslovanskih zastav z rdečo zvezdo. ne bi nilč rekel, če bi bile tam jugo zastave z rdečo zvezdo, če bi lahko bile še nemške z kljukastim križem, pa fašistične!

     Lahko boš rekel, ja, ampak okupirali so nas Nemci in Italijani…

     Jaz pa ti bom rekel: okupirali so nas komunisti.

     malo si izračunaj, kdo je koliko škode naredil in ljudi pobil. Komunizem je pobijal lastne. V sto letih svojega obstoja je komunizem pobil 100 milijonov ljudi na celem svetu. Večinoma svoje ljudi.

     Tukaj imaš podatke:
     https://www.hawaii.edu/powerkills/NOTE1.HTM
     Sovjetski gulagi pobitih 60 milijonov ljudi.
     Mao Tsejev režim 35 milijonov ljudi!
     Hitlerjev nacizem 21 milijonov ljudi (amater proti Stalinu!).
     Tito 1 milijon lastnih državljanov, nasprotnikov režima!
     Gleda na število prebivalstva je bil procentualno zelo uspešen in velecenjen v svoji morilski klapi!
     Včasih kdo reče… ja, kaj pa inkvizicija, ki je morila po Južni Ameriki?! Pa po Evropi?
     Naj si gre pogledat število svetovnega prebivalstva po planetu v letih, ko je vladala Inkvizicija!
     Kar se tiče Evrope, za vsako grmado, ko so zažigali čarovnice, obstaja zapisnik. Bilo je nekaj 1000 takšnih sežigov, za vsako obstaja spis in dokaz. Nekaj 1000 umorov za 500 let obstoja Inkvizicije!
     Amaterji so bili proti sodobnim diktatorjem.
     Naj vihrajo zastave? Naj vihrajo.

     • pajot

      ***************************…………….

 • Rožle

  Pri nas se lahko celo svobodno gibljejo po državi…ne samo, da svobodno vstopajo v njo…

 • sprehajalec

  Avstrijci imajo dovolj: Na volitvah so rekli ne sprejemanju migrantov. Kdaj jim bomo sledili Slovenci?

  Težko bo pri nas. Socializem je avtohton in globoko zakoreninjen v ljudi. “Socialno” ni sicer nič drugega, kot pradavna želja Slovenca po lastnini svojega soseda Slovenca. Še najbolj je zadovoljen, če ima sosed toliko ali manj kot on, drugače pride do hudega nezadovoljstva. Pa še 70 let indoktrinacije, je v glavah pustilo svoje posledice. Da se kaj spremeni torej v tej smeri je edina možnost ta, da zmanjka tega imetja, torej tistega za katerega misli da je tudi njegovo, “javnega”.

  Da je temu tako, priča tudi volilna slika iz Avstrije včeraj, kjer je edino v dveh volilnih okrožjih, Sele in Železna kaplja, zmagal rdeči socialdemokrat.

  • avtohtoni neandartalec

   Mi najprej rabimo migrante, nekdo mora prepotovati pol sveta in želeti ostati pri nas, pa jih ni, samo mimo potujejo, ker ne znajo letati po zraku, razen če si mislil na Hrvaške, bosanske in Albanske migracije, za te pa tudi meni ni jasno, če so delavski migranti ali novi državljani.

   • sprehajalec

    Ne, ne rabimo jih. Že misel nanje je dovolj, da bodo ljudje proti, tukaj so si edini levi in desni. Razen nekaj celic Bader-Mainhof – Rdečih brigad ter Sandinistov v Ljubljani, zbranih okoli profesorjev FDV. Prepoznaš jih po Che Guevara majčkah (Kombinatke pevski zbor, Gojc Lešnik itd…). Toliko smo Slovenci vseeno zadrti, da imamo strah pred tujci južno od nas, severno pač ne.

    • avtohtoni neandartalec

     Meni se zdi patetični, v zadnjem letu nas je prešlo vsaj par sto tisoč tako željenih in iskanih beguncev, pa jih niso uspeli zadržati več kot mogoče deset?
     Še bolj zanimivo je, da Hrvatov, bosancev in Albancev pa nihče ne šteje med migrante, čeprav hodijo sem izključno zato, mogoče smo kakšna brača, po novem,in so odslej pri nas doma.

     • sprehajalec

      Daj že loči migrante na;

      migrant 1 – podlaga je krščanska civilizacija, ima v povprečju 2 otroka, njegova doma ga nalomi, če ne prinese dovolj denarja k hiši, šteje mu vsak zapravljen euro. Če se kdaj sprosti za šankom, mu to še celo leto očita. Seksa bolj malo, če sploh. Njegovi otroci bolj ali manj postanejo člani nacije tistih držav, v katerih so. Izdaja jih le še priimek skozi generacije.

      migrant 2 – podlaga je mohamedanska civilizacija. V povprečju ima 5-10 otrok, ima jih čim več, da dobi več otroških doklad. Doma on svojo nalomi, če odpre kdaj usta, pa če kaj prinese k hiši ali pa ne. Za šank ne hodi, seksa tudi bolj malo ker je njegova venomer noseča, pa če to ona hoče ali pa ne. Njegovi otroci se združujejo z podobnimi otroci iz okolja svojih staršev, so nezadovoljni in se počutijo odrinjene. Včasih se kateri vrže v luft, ter odnese s seboj še pripadnike gostiteljske nacije. Prepoznaš ga še po več generacijah, sovraži nacijo gostitelja.

 • avtohtoni neandartalec

  Hofer je zanič. Trgovine mislim, Lidl je precej boljši.
  Laho bi začeli prodajati orožje,s popustom, kdor bi rad oborožil muslimane, je verjetno zdaj zadovoljen, lopneš Avstrijca po glavi in mu iz žepa vzameš novega Glocka, tako lahko ni bilo priti do orožja še nikoli.

  • alojz

   Ves štos je v tem, da raje lopnejo neoboroženega. Tistih z orožjem se izogibajo.

   • avtohtoni neandartalec

    Se mi tudi ne zdi logično, da bi reveži, ki nimajo kaj več za izgubiti, hodili naokoli z orožjem, kar je dobro za predsednika, ni nujno dobro za volilce in državljane.

 • totex39

  Mi Avstrijcem nikoli ne bomo bogli slediti, ker je naš totalitarni komunistični sistem zelo živ in močan.

  • avtohtoni neandartalec

   Pa mogoče malo tudi zato, ker smo par sto let za Avstrijci, če gledamo vsakdanje razlike med obema državama.

   • totex39

    S tem se strinjam z vami.

   • Steiermark

    ti neandertalec, si več kkot 20 tisoč let za Avstrijci in tudi nami, Slovenci!

 • viktorh

  Naši že imajo diarejo zaradi st. post. v A.

 • Koba Reid

  Pri nas bo težka, ker so na vseh področkih (v novinarstvu, politiki, oblasti) sami neprilagojeni ekonomski migranti z juga. Slovenci, Vam so ukradli državo čefurji! Prvo bho to treba uredit, tudi radikalno, če bo treba. Če še niste opazili, ti “čefurji” potomci pometačev cest, popravljalcev dvigal, smetarjev, so z lahkoto naredili FDV smrdljive, filozofske šole, dsanes pa pluvajo po vas, živijo na vaš račun ipd….Zato pa tudi spuščajo v našo deželo še več tujcev, da jih bodo volili. LLevičarji so zločinci, barabe, lopovi, in jasno, so antidomoljubi, torej izdajhalci lastne države in naših vrednot. Torej, ko bodo radikalno zatrli vse te neslovence, ki zasedajo pomembna mesta v Sloveniji s pomočjo rdečih izdajalcev, šele takrat se bo premaknilo! Novinarji, župani, antifa ekstremisti, vse to bo treba spucat, če hočemo normalno državo! AMEN.

  • avtohtoni neandartalec

   To najbrž pomeni, če nam ne bo uspelo, nas bo asimilirala pa Hrvaška, nek red mora biti.

 • Kapucinka

  Za tega moškega pravijo, da je Haiderjev klon. Če je res tak, bodo zelo verjetno nastradali tudi slovenski delavci migranti, vsaj novi. Upam, da bodo vsaj oni znali rešiti problem vračanja zavrnjenih migrantov, ker se je tam Nemčiji zataknilo (njihove države menda niso varne).

  • pajot

   Pa pištolo nosi s sabo. Maček jo je tudi.

   • Kapucinka

    Kaj pa nakladaš? Države, iz katerih prihajajo migranti, ne veljajo kot varne, zato vsi zavrnjeni za azil ostajajo v Nemčiji.

    • pajot

     ?????

  • avtohtoni neandartalec

   Zgotovo bodo spet zavajali volilce s staro pravdo, vendar tudi Heider ni v resnici nikogar izganjal, samo ljudi je pumpal, da bo, pa kakšne vandalizme je podpiral, vendar nič hujšega kot to.

 • Antonius

  Zanimivo je, da murgeljska trobila vsakega evropskega politika z desnega pola ožigosajo slabšalno, kot nacionalista. Nacionalist se rima na nacist?!
  Avstrija se volilno odpravlja tja, kamor se bomo morali tudi mi odpraviti. Na desno, ven iz udbo-mafijskih krempljev in stran od šeriatarjev!

 • RajkoŠ

  Slovenci, ki delajo v Avstriji pri firmah, kjer je bil lastnik Hajder imajo povsem drugačno mnenje in sliko o tem politiku, kot so nam jo vsiljevali dominantni mediji. Delavci pravijo da je bil Hajder zelo dober do naših delavcev, ni jih diskriminiral, bili so enakovredni domačinom. Drugo pravijo pa je bila politika stranke, ki jo je zastopal navzven.
  Novo vodstvo Svobodnjaške stranke Avstrije pa je spremenilo tudi javno politiko do Slovencev v pozitivno smer, kar pa naši uradni politiki zopet ne ustreza, ker nimajo zunanjega sovražnika.
  Na avstrijskem koroškem in štajerski je splošno javno mnenje v prid Svobodnjakom, če je povsod v Avstriji tako, so Svobodnjaki zmagovalci.

 • Franc Novak 1979

  Poglejte, kaj sprejema Slovenija: http://www.delo.si/ozadja/prosilec-za-azil-ki-je-smesil-iran.html in to ravno sedaj, ko je bila naša evropska komisarka Bulčeva v Teheranu in skuša pomagati tudi Sloveniji do poslov v Iranu. Temu “beguncu” je treba reči, da azil UN že ima, da je živel 20 let v ZDA in naj se vrne tja. Če ga ZDA preganjajo, naj v ZDA na slovenski ambasadi zaprosi za azil, ker DVEH azilov ne sme imeti nihče. Lahko pa ga vrnemo Iranu, potem pa naj zbeži od tam, da bo ta pravi begunec.

 • Đoni

  ima me da bi rekel “končno”. Še pri nas pa bo počasi boljš. Hkrati pa me skrbi da se ponavlja scenarij iz let po 1. svetrovni vojni… kriza, vzpon skrajne desnice… 2. svetovna vojna. Sicer rabimo en resen “reset”, ampak upam da ne na tako skrajen način.

  • Mihilus

   Jaz sem že večkrat napisal, da je situacija v Evropi sila podobna tisti v Wiemarski republiki. Tole z begunci je prav namerno poustvarjanje in mislim, da tudi ekonomska kriza še pride. Trenutno gospodarstvo je kljub izjemno ohlapni monetarni politiki kot en mrtvec na napravah in ko se bodo bankirji odločili se bo ekonomija sesula kot hišica iz kart. In takrat bodo razmere za novega Hitlerja popolne.

  • dvored

   dobro napisamo. ne matam skrajnezev. vendar ce dozivis invazijo skrajnezev jih lahko ustavis samo na tak nacin

  • tramal

   Hitler in stalin ki sta začela vojno z razdelitvijo polske sta bila oba socialista se pravi leva.Tu ne vidim kje desnega ekstremizma.

 • plamen100

  V avstriji desna opcija, v Nemčiji bo tudi zmagala, na Hrvaškem je že le v sloveniji se levifašizem drži oblasti kot bolhe starega psa. Bo potrebno tega psa dobro poprašiti da bodo z bolhami odpadle tudi male gnide da se zalega ne skoti znova!

  • drzavljanslo

   Ta levi fašizem se ne drži sam. Na volitvah ga že 25 let odločno podpira butasto ljudstvo. Vsake 4 leta ima ljudstvo priložnost, da iz parlamenta zmeče rdeče lopove. Pa jih ne, ker so Slovenci prebutasti, da bi sploh razumeli delovanje parlamentarne demokracije, ker nimajo o ničemer mnenja, ker jih veliko ne hodi na volitve ali pa kot bedaki že 25 let slepo verjamejo lažnivim medijem z levice (tako rekoč vsi glavni mediji). Če nek narod ne dojame kdo ga nateguje 25 let ni samo slep, je izjemno zabit.

   • boris

    Odstranite Janša, pa bomo večinsko volili SDS. Sploh ne boste rabili koalicije, tolk stolov v parlamentu boste dobili

    • tramal

     Drekonja komunajzerski,ti nikoli ne boš volu drugega kot komunajzerja.

     • Nova24TV Mod 2

      Izogibajte se žaljenju sokomentatorjev. #kulturnidialog

   • tanja

    To drzi. Predvsem je grozljiva masa teh, ki vedno znova padejo na nateg z “novimi obrazi”, ko je ze ves cas ocitno, da te strancice producirajo murgle!

 • janez zorman

  Slovenci smo jih prehiteli, saj smo pred njimi začeli z ograjami, ko je Janša napovedal kaj se lahko zgodi. V nasprotnem primeru bi bila Dobova sedaj okupirana z 200.000 begunci in migranti.

 • Bogdan Binter

  Slovenci moramo prvo sprejeti LUSTRACIJO, urediti pravosodje in vse politično nastavljene sodnike ala maslešeee, hrastarićićice in ostale kvazi sodnike, prepoditi iz vladnih služb in vseh sodišč. Po tem se bodo same postavile na svoje mesto …garantirano !

 • bojan

  Žal slovenija nikoli ne bo rekla NE … ker je preveč podložniška… nima jajc ..

 • garfi

  To je nekdo želel.
  Eksremizem rodi eksremizme in nasilje rodi nasilje.
  Krivi so predvsem nasprotniki lustracije in razni cagavci.

 • drzavljanslo

  Slovenceljni po osamosvojitvi že 25 let podpirajo tiste, ki so bili proti – stare komunistične lopove. Kako bo narod, ki nima nič pameti karkoli rekel. Še na zadnjih demonstracijah ob Janševi vladi so podprli demonstrante, ki so bili povsem jasno, plačanci s strani rdečih lopovov in tajkunov.
  Po pravici povedano, prej bodo priseljenci z Juge rekli ne kot hlapčevski slovenceljni.

 • garfi

  Če izstopi VB se nam slabo piše.

 • tečnež

  Ko odide cmerar,bojo ovce volile novega murgeljčana,naj si bo to mesec,potočnik ali keri drugi pajac od kučana.Pamet nas ne sreča nikoli….

 • Marija

  V Sloveniji jih je planirano 200.000. Toliko volivcev rabi levica.Tu smo kdaj bomo rekli ne?