fbpx

[Video] Avstrijci šokirani nad “svinjo”, ki je onečastila obeležje v spomin žrtvam terorističnega napada na Dunaju

Smetenje spomina na žrtve terorističnega napada na Dunaju (Foto: Zajetje zaslona)

Avstrijo so preplavili posnetki varnostnih kamer, ki prikazujejo, kako je neznani vandal uničeval spominsko obeležje v čast žrtvam novembrskega smrtonosnega islamističnega napada na Dunaju. Na incident so se odzvali tudi vidni politiki, med drugim pa je lokalni politik desničarske Avstrijske svobodne stranke ponudil tisoč evrov tistemu, ki bo našel vandala. Ljudje so bili šokirani, ko so v nedeljo našli raztresene sveče po tlakovani ulici, storilca pa so označili za “svinjo”.

Avstrijci so šokirani in ogorčeni, potem ko je neznani vandal uničeval  spominsko obeležje v čast žrtvam novembrskega smrtonosnega islamističnega napada na Dunaju. Incident je bil posnet s varnostno kamero. Video posnetki, ki so jih prvi objavili lokalni mediji, prikazujejo, da je maskirana oseba v modrem klobuku stopila med spominske sveče in jih večkrat brcala, medtem ko je imela v rokah nekaj, kar spominja na vrečo z živili, je poročal RT.

Tiskovni predstavnik policije Markus Dittrich je dejal, da še preučujejo posnetke varnostnih kamer. Improviziran spomenik žrtvam s cvetjem in svečami se razprostira pred glavno mestno sinagogo, na mestu, kjer je islamistični orožnik prejšnji mesec pričel svoj smrtonosni pohod.

Ljudje nad posnetkom šokirani, najditeljem storilca ponujena nagrada
Ljudje so bili šokirani, ko so v nedeljo našli raztresene sveče po tlakovani ulici. “Kdo bi naredil kaj takega? Kot družba moramo stopiti skupaj,” je pred objavo videoposnetka na Twitterju zapisala Beate Meinl-Reisinger, predsednica stranke NEOS – stranke Nova Avstrija in liberalni forum. Mnogi so bili še bolj ogorčeni, ko so videli vandala v akciji. Po poročanju časnika Heute je Dietmar Schwingenschrot je lokalni politik desničarske Avstrijske svobodne stranke (FPO), ponudil tisoč evrov tistim, ki bodo ujeli storilca.

Beate Meinl-Reisinger (Foto: epa)

Vandala so medtem na spletu imenovali “prašič”, ljudje pa so rekli, da je bil napad na spomenik “neumen” in “nespoštljiv”. Nekateri so menili, da je bil vandal morda duševno bolan. Nekateri po spletu so trdili, da je bila vandal ženska. “Mimogrede, ne morem izraziti, kaj želim tej osebi, ne da bi pri tem storil kaznivo dejanje,” je tvitnil politik iz Avstrijske ljudske stranke (OVP) Matthias Arth.

Terorist je 2. novembra v centru Dunaju ubil štiri ljudi in ranil 23 drugih, preden ga je policija ustrelila. Storilec je bil Avstrijec albanskega rodu, ki je obljubil zvestobo ISIS-u. Teroristična skupina je pozneje prevzela odgovornost za napad.

Sara Rančigaj