Avstrijski zunanji minister: Možno je, da bomo hitro začeli množično zavračati migrante nazaj v Slovenijo

Foto: epa

Avstrijski zunanji minister Sebastian Kurz je opozoril, da se lahko hitro zgodi, da bi Avstrija začenjala v večjem številu zavračati migrante na meji in jih pošiljati nazaj v Slovenijo. Kot pravi, Avstrija ne bo zmogla v nedogled sprejemati novih migrantov, in dodal, da je nevzdržno, da je Slovenija prejela manj kot 1000 prošenj za azil, Avstrija pa 90.000.

Sebastian Kurz je dejal, da mora Avstrija postaviti meje gled migracij tudi v primeru tistih, ki bežijo z vojnih območij, saj tudi oni pripotujejo iz varnih držav in izključno zaradi ekonomskih razlogov za azil zaprosijo v Avstriji, Nemčiji ali na Švedskem.

Kot je dejal, je bila odločitev Avstrije o najvišjem številu migrantov, ki jih bo sprejela, signal vsem drugim državam. ”Nobena država sveta ne more neomejeno sprejemati beguncev. Ni vzdržno, da ima Slovenija pod 1000 prošenj za azil, mi pa kar 90.000,” je komentiral Kurz.

Tudi Kurz je poudaril, da v Avstriji potekajo pogovori o možnosti začasne izključitve Grčije iz schengenskega območja. Predvsem so te sankcije možne, če bo Grčija še naprej zavračala pomoč EU pri obladovanju migrantske krize.

Če bo presežena meja, bodo na meji zavračali vse
Če bi se letos v Avstriji prekoračila meja 37.500 prosilcev za azil, bi Avstrija vsekakor začela zavračati migrante na meji v veliko večjem številu, saj so prišli iz Slovenije, ki je prav tako varna država, je poudaril Kurz. Prečkanje meje in zaprositev za azil v Avstriji bi imela torej zgolj ekonomske motive, kar pa je za avstrijskega zunanjega ministra nesprejemljivo.

M. G., STA