fbpx

Balkanska kriminalna saga se nadaljuje: Sodišče zavrnilo predlog za podaljšanje pripora, Dijana Hrkalović izpuščena na prostost

Nekdanja Srbska uradnica Dijana Hrkalović. (Foto: MUP Srbije)

Nekdanja državna sekretarka srbskega notranjega ministrstva Dijana Hrkalović, za katero je znano, da je zloglasnemu ljudožerskemu mafijskemu klanu dostavljala zaupne policijske informacije, je bila v petek izpuščena iz pripora, na družbenem omrežju pa je objavila fotografijo in zapisala: “Dober večer, jaz sem se malo vrnila.”

Dijana Hrkalović je bila v priporu beograjskega okrožnega zapora od 15. oktobra, ko so jo aretirali. Pred njeno izpustitvijo je tožilstvo za organizirani kriminal zoper Hrkalovićevo vložilo obtožnico in sodišče zaprosilo za podaljšanje pripora iz dveh razlogov – nevarnost pobega in vpliv na sostorilce. Sodišče je predlog zavrnilo in v petek izpustilo Dijano Hrkalović na svobodo v svoj dom, kjer je svojim sledilcem na družbenem omrežju sporočila, da se je “malo vrnila”.

Hrkalovićevo bremeni storitev dveh kaznivih dejanj trgovanja z notranjimi informacijami, za kar ji grozi kazen zapora od enega do osmih let. Prav tako jo sumijo, da je bila povezana z umorom beograjskega odvetnika Vlastimirja Ognjanovića, ki je zastopal predvsem pripadnike kriminalnih združb. Po njegovem umoru, znanem kot “umoru na tirnicah”, naj bi Hrkalovićeva vplivala na vodjo oddelka za posebne preiskovalne metode, Dejana Milenkovića, da umora ni pravočasno prijavil tožilstvu, v tem primeru je šlo za zlorabo položaja, česar ga tudi bremenijo.

Nekdanja srbska uradnica Dijana Hrkalović. (foto: Blic)

Pred slabim mesecem so preiskavo zoper njo razširili zaradi suma, da je bila soudeležena pri prestrezanju Darka Eleza, ki je bil pred kratkim iz Srbije izročen Bosni in Hercegovini zaradi številnih kaznivih dejanj. Sodelovala naj bi skupaj z nekdanjim načelnikom novosadske policijske uprave Miloradom Šušnjićem, s katerim naj bi poskrbela, da to ne bi prišlo v obravnavo drugih policijskih uprav. Darku Elezu naj bi pomagala, da bi se izognil ovadbi, ki so jo vložili na novosadskem ministrstvu za notranje zadeve, Šušnjić pa je prikrival svoje zločine in druge “Kavčane”, poroča Blic.

Hrakalovićeva vse obtožbe zanika, njeno sojenje pa naj bi se nadaljevalo po praznikih. Šušnjiču in Milenkoviću pa zaradi trgovanja z notranjimi informacijami grozi do 8 let zapora, poroča Blic.

Tanja Brkić