Nekdanji ameriški predsednik Trump: “Amerika je izgubila spoštovanje na račun Bidnove šibkosti!”

Datum:

Nekdanji ameriški predsednik Donald Trump je za Breitbart podal ekskluzivni intervju, v katerem je dejal, da so ZDA postale veliko šibkejše pod predsednikom Joejem Bidnom, svet pa naj ne bi Amerike več spoštoval ravno na račun te šibkosti. 

“Nismo več spoštovani,” je dejal v začetku intervjuja nekdanji predsednik ZDA Donald Trump, ki je v nadaljevanju obrazložil, zakaj Amerika ni več spoštovana. Najprej se je v pogovoru navezal na stanje na meji, kjer situacijo označuje za grozno, saj kot opazuje, v državo vstopa milijone nepreverjenih ljudi. “Milijoni ljudi zapuščajo svoje zapore – druge države – in prihajajo v našo državo. Prihajajo po svoji volji. Imeli smo najmočneje zastraženo mejo v zgodovini. Zdaj jo imamo daleč najšibkejšo v zgodovini,” je dejal.

V nadaljevanju je spomnil tudi na umik ameriške vojske iz Afganistana, ki je prav tako oslabil ZDA. “To je popolnoma oslabilo našo državo. Naša vojska je odlična /…/ težko je. Naša država se trenutno počuti zelo nizko. Še nikoli ni bila tako osramočena,” je ocenil. V nadaljevanju je poudaril, da Kitajska, Rusija, Severna Koreja in Iran situacijo zelo dobro opazujejo, na račun tega pa meni, da se marsikdo z ZDA ne bo več pripravljen pogovarjati. “Bili so pripravljeni podpisati pogodbo. Z mano bi podpisali pogodbo v enem tednu po volitvah,” je dejal in pri tem izpostavil, da se to ni zgodilo na račun ponarejenih volitev.

Foto: epa

Trump je tudi opozoril na trenutno situacijo v ameriškem gospodarstvu, saj pravi, da Američani v tem trenutku potrebujejo veliko več časa za nakup daril in potovanja, da bi lahko videli svoje družine. “Ne morejo kupiti stvari, ki jih pošiljajo iz drugih držav. Ne morejo kupiti daril. Ne morejo storiti ničesar. Slišim zgodbe, ki so grozljivke, kjer so veleblagovnice napol prazne in nimajo izdelka. Kaj takega še nihče ni imel. Nikoli nisem videl česa takega, kar se dogaja s pošiljanjem blaga,” je bil kritičen.

ZDA se soočajo z motnjami dobave iz Kitajske
Razlog za takšno situacijo vidi v motnjah dobave iz drugih držav, predvsem iz Kitajske. Opozoril je tudi, da se njemu in diktatorju kitajske komunistične stranke Xi Jinpingu nikoli ni bilo treba pogovarjati o motnjah dobavne verige in drugih resnih vprašanjih, ker so bile takšne zadeve preprosto nepredstavljive šele pred kratkim, preden je Biden zamešal stvari za Ameriko. Opozoril je tudi na podobno dinamiko pri drugih svetovnih voditeljih, kot sta ruski Vladimir Putin in Iranci, kjer se zdi, da so ameriški nasprotniki opogumljeni zaradi Bidnove slabosti, ki jo je opisal prej v intervjuju. Slednji se tudi pod trenutno oblastjo boji, da bi lahko v Ukrajini res prišlo do napada.

Nekdanji ameriški predsednik Donald Trump in kitajski predsednik Xi Jinping (Foto: epa)

Trump je v nadaljevanju izpostavil svoje dobre odnose s svetovnimi voditelji in je prepričan, da bi ob njegovi kandidaturi bile stvari drugačne, kar je tudi dokazal v preteklosti. Denimo Trump se je dobro zavedal, da je vprašanje Tajvana na Kitajskem delikatno, zato tega tudi nikoli ni odpiral. “S Kitajsko smo sklenili velik trgovinski dogovor za naše kmete in naše proizvajalce in jih pomagali obogateti, saj so od Kitajske vzeli milijarde in milijarde – na stotine milijard dolarjev. Nihče drug ni nikoli ničesar vzel,” je izpostavil svoje uspehe.

Med intervjujem je Trump tudi dejal, da sam ne bi v celoti bojkotiral zimskih olimpijskih iger 2022 v Pekingu, ker je dejal, da bi to škodilo športnikom, vendar je dejal tudi, da Bidnov “diplomatski bojkot”, kjer ne pošilja nobenih diplomatov, ki tako ali tako niso bili povabljeni na igre, tudi ni dovolj močan, da bi od Kitajske zahteval odgovornost. “Veste, prizadeli bi športnike. Jimmy Carter je poskusil z večjo različico tega in je bil velik neuspeh. Mislim, da lahko naredimo veliko stvari, ki so veliko močnejše od tega.”

Trump je izdal knjigo z najlepšimi fotografijami v času njegovega mandata
Trumpa so tudi povprašali o novi knjigi, ki jo je izdal pod naslovom Najino skupno potovanje, kjer so zbrane najboljše fotografije iz časov, ko je bil predsednik ZDA. Ocenjuje, da sta z nekdanjo prvo damo Melanio Trump preživela štiri čudovita leta in je nastalo veliko lepih fotografij, kljub temu, da sta se morala soočati s številnimi lovi na čarovnice, prevarami in lažnimi obtožbami. “Naredila sva veliko. Ponovno sva zgradila vojsko. Znižala sva davke na nivo, ki še nikoli prej ni bil dosežen /…/ imeli smo odlično gospodarstvo. Nismo imeli inflacije. Imeli smo nizke cene energentov. Bili smo energetsko neodvisni,” je pojasnil.

Donald Trump je izdal knjigo s fotografijami iz časov, ko je bil predsednik, pod naslovom Najino skupno potovanje. (Foto: Facebook)

Najbolj so mu všeč družinske fotografije. Ponosen pa je tudi na slike z vodilnimi na Kitajskem, Rusiji in v Franciji. “Vendar tista s severnokorejskim voditeljem Kim Jong-Unom je najbolj zgodovinska, saj ga ni še nihče obiskal,” je pojasnil. Denimo še Obama je mislil, da se bodo vpletli v vojno s Severno Korejo, a se k sreči to nikoli ni zgodilo. “To smo rešili. Imela sva zelo dober odnos. Šlo se je za nuklearno orožje, kar je bilo zelo nevarno,” je sklenil.

Foto: epa

Trump je dejal, da bo še naprej aktiven pri podpiranju bodočih republikanskih voditeljev, in opisal tudi, kaj išče pri kandidatih, predvsem to, da bo zanje Amerika na prvem mestu. Na koncu intervjuja Trump ni izrecno dejal, da bi se leta 2024 potegoval za predsedniško kampanjo, je pa vseeno odločno namignil na vrnitev za naslednje predsedniške volitve.

Sara Rančigaj

Sorodno

Zadnji prispevki

Zakaj ne “fajtajo” za 200 tisoč Slovenk brez stalnega ginekologa?

Neiskrenost Inštituta 8. marec se razkriva z dejstvom, da...

Kakšne bodo posledice zaletave in aktivistične zunanje politike Tanje Fajon?

V Sloveniji in tujini je odmeval bizaren izraz žalosti...

Za Trumpovo dokumentacijo so bili pripravljeni tudi ubijati

Agenti FBI, ki so zasegli Trumpovo predsedniško dokumentacijo v...

Odtujenost prebujenske elite

V mnogih evropskih državah se krepi nezaupanje v politično...