fbpx

Barbarski pokol v Kongu: z mačetami obglavljali ljudi, tudi otroke

Fotografija je simbolična. (Foto: epa)

Demokratični republiki Kongo nasilje ni tuje, vendar je ta teden napad v provinci Ituri, kjer je oborožena skupina Codeco vdrla in obglavila najmanj 15 ljudi, vključno z otroki, šokiral.

Vojska Demokratične republike Kongo (DRK) je v torek potrdila, da so moški z mačetami v ponedeljek zvečer ubili najmanj 15 prebivalcev taborišča za razseljene osebe na vzhodu DRK, vključno z dojenčki, starimi šest mesecev, navaja Breitbart.

Tiskovni predstavnik vojske DRK Jules Ngongo Tsikudi je za tuje medije povedal, da je skupina moških, za katere se domneva, da pripadajo oboroženemu uporniškemu gibanju DRK, znani kot KODEKO, v noči na 9. maj vdrla v tabor za razseljene osebe v vzhodni provinci Ituri v vzhodni DRK. Napadalci so z mačetami pomorili več kot ducat ljudi, med njimi naj bi bila večina otrok. Vodja podružnice Rdečega križa DRC Ernest Dhekana je za AFP izjavil, da je med mrtvimi 10 otrok, starih od šest mesecev do 17 let. Ubiti naj bi bili tudi dve ženski in dva moška. Domače begunsko taborišče je v zadnjih mesecih nudilo zavetje za stotine ljudi, ki so bežali pred različnimi konflikti v DRK, in se nahaja v bližini mesta Fataki v regiji Djugu v provinci Ituri.

AFP je poročala, da so fotografije z mesta zločina šokantne in da so na njih večinoma otroci, prekriti s krvjo, napad pa so oblasti označile za “barbarsko dejanje“.

Oborožena skupina, uradno imenovana “Zadruga za razvoj Konga (KODEKO)”, je politično-verska sekta, ki trdi, da zastopa interese Lenduja, ki je etnična skupina, ki prebiva v vzhodni provinci Ituri v DR Kongo. Sekta slovi po tem, da napada in ubija civiliste, podobno morijo kot tokrat pa naj bi izvedla prav tako z mačetami že februarja v še eni od provinc, glede na dogajanje pa se oblasti bojijo, da bi se napadi razširili še na ostala taborišča.

Sara Kovač