fbpx

Bavarsko upravno sodišče odločilo, da je testiranje šolarjev na covid-19 zakonito

Foto: epa

Glede na to, da se iz vrst raznovrstnih iniciativ pojavljajo kritike češ, kako naj bi prostovoljno samotestiranje učencev povzročalo kršitev človekovih pravic, čeprav je zdravstvena stroka enotna, da gre povsem za neinvazivno metodo, ki je nujno pomembna zato, da šole ostanejo odprte, je nedvomno potrebno opozoriti na nedavno odločitev bavarskega upravnega sodišča, ki je odločilo, da je testiranje šolarjev na covid-19 zakonito.

V primeru so odločali glede uredbe, ki določa, da se lahko učenec pouka iz oči v oči udeleži le, če je rezultat testa na covid negativen. Senat, ki je o tem odločal, je dal vedeti, da je izvedba testiranja zakonita in ne predstavlja večjih pravnih pomislekov, v šolah namreč sedaj obstaja nevarnost pred okužbo, s tem pa tudi povezano tveganje.

S to uredbo o zaščiti pred okužbami se lahko upoštevajo posebne potrebe učencev in učiteljev, so navedli. Sodišče je pri tem jasno poudarilo, da je udeležba na testiranju v luči zaskrbljujočih zdravstvenih podatkov kot predpogoj za udeležbo na pouku iz oči v oči izključno prostovoljne narave. Posledica tega je, da če ni soglasja za izvedbo testiranja, je potrebno zagotoviti izvedbo šolanja na daljavo.

V primeru odsotnosti prostovoljnega soglasja k testiranju z namenom, da za učenke in učence, ki se z le tem ne strinjajo, ne nastane škoda, omogoči šolanje na daljavo. Utemeljitev uredbene tako ne pomeni, da se otrokom na Bavarskem, ki se ne strinjajo s testiranjem, zavrne možnost šolanja na daljavo. Pri tem navajajo, da je nujno, da se pri testiranju uporablja le tiste tiste, ki jih je zdravstvena stroka priporočila glede na starost testiranih. Zoper odločitev sodnega senata ni možnosti pritožbe, navaja nemški Bild.

Sodišče (Foto: pixabay)

Nina Žoher