Strokovnjaka opozarjata: Epidemiološke kazalnike pred četrtim valom še lahko obrnemo, toda čas se naglo izteka

Datum:

Mnogi so prepričani, da cepljenje proti novemu koronavirusu ni smiselno, ker ga prenašajo tudi tisti, ki se cepijo. Trditev je posebej popularna med anticepilci na spletu, ki pa seveda ne pije vode. NIJZ razkriva, da se je pri nas doslej okužil le en promil cepljenih, kar je dobrih tisoč Slovenk in Slovencev. Med njimi je zdravljenje v bolnišnici potrebovalo zgolj 70 oseb. A v teh primerih je šlo za bolnike, ki so bili že prizadeti zaradi drugih bolezni, ki so oslabile njihov imunski sistem. 

                   

Biokemik Roman Jerala, zaposlen na Kemijskem inštitutu: “Predvsem je največja razlika potek bolezni. Torej hospitalizacija, pri čemer je glavna vloga cepiva, da prepreči hujši potek bolezni, da prepreči smrt. Pri tem cepivo še vedno zelo dobro deluje.” Kot je strokovnjak še pojasnil, protitelesa sicer nekoliko manj ščitijo proti bolj nalezljivi različici delta, vendar pa razlika ni velika. Obenem je dodal, da se že razvija in testira cepiva za nove različice koronavirusa, denimo beta. A še bolj kot to je pomembno, da uporabimo že obstoječa cepiva, poroča SIOL.

Svoje mnenje je podal tudi strokovnjak z Instituta Jožef Stefan Leon Cizelj: “Scenariji in modeli za jesen so sicer črni ali, bolje rečeno, rdeči. Konec avgusta bomo imeli 500 pozitivnih testov in takrat bomo tudi že v rdeči fazi.” Potemtakem bi bili lahko že s koncem septembra že v temnordeči fazi. Takrat naj bi imeli dnevno vnovič po dva tisoč okužb. Ob tem se pričakuje tudi porast števila hospitaliziranih. V predhodnih valovih se je bilo primoranih zdraviti v bolnišnici približno deset odstotkov okuženih, s cepivi pa je bilo mogoče ta odstotek znižati na tri.

Najnovejši epidemiološki podatki sledilnika covid-19 (Foto: posnetek zaslona)

Porast števila hospitaliziranih gre vsekakor pričakovati, kar je sicer že značilno za države, ki imajo nižjo stopnjo precepljenosti. Obenem je Jerala še opozoril, da narašča število okuženih in obolelih otrok, bolnišnice so vse bolj zasedene, kapacitete zdravstvenih ustanov pa vse bolj omejene. Strokovnjaki so sicer prepričani, da je kazalnike še mogoče obrniti, a se čas za to naglo izteka. Cizelj je prepričan, da bi 60-odstotna precepljenost skupaj s tistimi, ki so covid-19 preboleli, upočasnila rast števila okužb. Cizelj: “Čas, ki ga cepivo potrebuje, da razvije polno moč, je nekaj tednov. Tisti, ki se bodo na primer danes cepili, bodo šele sredi septembra ali proti koncu septembra imuni, cepite se torej čim prej.”

Prihaja obetavno Pfizerjevo zdravilo v obliki tablet za covid-19
Jerala pa pojasnjuje, da smo ljudje kot neke vrste “reakcijska posoda”, ki deluje kot gojišče virusov. In več je tovrstnih posod, bolj verjetno je, da bo prišlo do nastanka novih različic, saj je za virus značilno, da mutira neprestano. Znano je, da je delta sev dvakrat bolj kužen od angleškega. Cizelj je ob tem prepričan, da bomo do spomladanskega obdobja leta 2022 tako rekoč vsi Slovenci prišli v stik s koronavirusom. Ob tem pa se napoveduje tudi prihod zdravila znamke Pfizer, za katerega so bili predklinični testi že opravljeni. Govora je o novem zdravilu proti covidu-19, in prvo, ki bo v obliki tablete. Rezultati za zdaj veliko obetajo.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Evropska poslanka Romana Tomc postala podpredsednica največje politične skupine v Evropskem parlamentu

Evropska poslanka Romana Tomc iz vrst največje opozicijske stranke...

Nad omrežje Jankovićevega tesnega prijatelja ZDA uvedle sankcije

Tesnega prijatelja ljubljanskega župana Zorana Jankovića, predsednika Republike Srbske Milorada...

Argentina: mesečna inflacija je najnižja v dveh letih in pol

Mesečna inflacija je v Argentini padla na 4,2 odstotka....